Σε πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεών του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2022, προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ΔΝΤ, μάλιστα, εκτιμά ότι ο πληθωρισμός δεν θα υποχωρήσει πριν το 2023, σημειώνοντας ότι καθοριστικός παράγοντας για τις «αντοχές» του σε υψηλά επίπεδα, θα είναι η πορεία της πανδημίας.
Στην επικαιροποιημένη έκθεσή του World Economic Outlook, το ΔΝΤ υποβαθμίζει κατά 0,5% την εκτίμησή του για την ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας, την οποία τοποθετεί στο 4,4%, προβλέποντας μάλιστα, ότι το 2023 θα διαμορφωθεί στο 3,8%. Για την Ευρωζώνη προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα είναι στο 3,9% το 2022 και 2,5% το 2023, εκτιμήσεις συγκριτικά μικρότερες από τις προηγούμενες που έχει κάνει.
Υποβαθμισμένες είναι και οι εκτιμήσεις για τις ΗΠΑ και Κίνα. Για την πρώτη προβλέπει ανάπτυξη 4% το 2022 και 2,6% το 2023, ενώ για τον ασιατικό «γίγαντα» βλέπει ανάπτυξη 3,9% την τρέχουσα χρονιά και 2,5% την επόμενη.
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του Ταμείου για τον πληθωρισμό, καθώς εκτιμά ότι θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από τις προηγούμενες προβλέψει. Συγκεκριμένα εκτιμά πως μέσος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 3,9% για τις ανεπτυγμένες οικονομίες και στο 5,9% για τις αναδυόμενες. Εξόχως σημαντικό είναι το γεγονός ότι το ΔΝΤ υποστηρίζει πως η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών τάσεων θα ξεκινήσει από το 2023 και μετά, όχι νωρίτερα.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να διατηρηθεί υψηλότερα για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι προβλεπόταν τον Οκτώβριο, με τις συνεχιζόμενες διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις υψηλές τιμές ενέργειας να συνεχίζονται και το 2022. Με την υπόθεση ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες θα είναι σταθερές, «ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σταδιακά καθώς οι ανισορροπίες προσφοράς και ζήτησης θα εξασθενούν το 2022 και θα υπάρξει αντίδραση της νομισματικής πολιτικής στις μεγάλες οικονομίες».
Το ΔΝΤ σημειώνει ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίζεται εν μέσω πολλών δυσκολιών καθώς μπαίνουμε στο τρίτο έτος της πανδημίας. «Η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον έχει οδηγήσει σε νέους περιορισμούς στην κινητικότητα σε πολλές χώρες και σε αυξημένες ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Οι διαταραχές από την πλευρά της προσφοράς εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά τη δραστηριότητα και συμβάλλουν στον πληθωρισμό, ενισχύοντας τις πιέσεις από την ισχυρή ζήτηση και τις αυξημένες τιμές ενέργειας και τροφίμων. Επιπλέον, τα χρέη-ρεκόρ και η αύξηση του πληθωρισμού περιορίζουν τη δυνατότητα πολλών χωρών να αντιμετωπίσουν νέες διαταραχές».