Πολιτική

ΔΝΤ: Ούτε βήμα πίσω στα εργασιακά


Άκαμπτο στην σκληρή γραμμή για τα εργασιακά παραμένει το ΔΝΤ όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα "ειδική περίπτωση", ενώ τονίσε μεταξύ άλλων, πως η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται σε καμία περίπτωση στο σημείο που θα ήθελε το Ταμείο αλλά και οι εταίροι της. Μιλώντας για τον ρυθμό ανάπτυξης και την απασχόληση ο Ράις επανέλαβε για μια ακόμη φορά την ανάγκη αλλαγών στα εργασιακά, καθώς εαν δεν υπάρξει μεταρρύθμιση σε αυτόν τον τομέα -όπως είπε- δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος. Η τοποθέτηση αυτή έρχεται μια μέρα μετά την παραδοχή της "σιδηράς κυρίας" του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ πως δεν ήταν πετυχημένη η παρουσία στην Ελλάδα και ιδιαίτερα για τους Έλληνες πολίτες, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως θα ήθελε ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο για το Ταμείο.

Σε σχετική της συνέντευξη της, μάλιστα, επεξήγησε πως είναι ιδιαίτερα βολικό για πολλούς το ταμείο να εμφανίζεται ως "αποδιοπομπαίος τράγος" καθώς υποστηρίζει σθεναρά την ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαϊους πιστωτές. Την ίδια ώρα κάθετα αντίθετη εμφανίζεται η κυβέρνηση στα σενάρια για ομαδικές απολύσεις, αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο κλπ. Σε συνέντευξη του, ο Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος επεσήμανε πως η κυβέρνηση έχει θέσει το ζήτημα της επιστροφής των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η άλλη πλευρά, κυρίως το ΔΝΤ, έχει θέσει τα ζητήματα των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου.

«Το ΔΝΤ, όπου πάει, προτείνει ένα κοστούμι ίδιο νούμερο για όλους», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφερόμενος στις θέσεις του Ταμείου για εργασιακά, ενώ τόνισε ότι «και οι κοινωνικοί εταίροι, οι εργοδότες, ο ΣΕΒ, ο ΣΕΤΕ, έχουν δηλώσει ότι δεν τίθεται για αυτούς καμία ανάγκη αλλαγής του νόμου των ομαδικών απολύσεων», είπε χαρακτηριστικά. 

Αναφερόμενος στη συζήτηση περί ομαδικών απολύσεων, ο κ. Κατρούγκαλος εξαπέλυσε «πυρά» κατά του ΔΝΤ, χαρακτηρίζοντάς του «σημαιοφόρο του νεοφιλελευθερισμού». «Ακριβώς γι’ αυτό στηρίζω την πεποίθησή μου ότι θα απομονωθεί το ΔΝΤ ως ακραίος παίκτης στις διαπραγματεύσεις, γιατί δεν διανοούμαι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στηρίξει κάτι που όλοι οι κοινωνικοί εταίροι και φαντάζομαι όλα τα πολίτικα κόμματα στην Ελλάδα απορρίπτουν», σχολίασε εν συνεχεία.

Σε ό,τι αφορά τον συνδικαλιστικό νόμο, επέμεινε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να θιχτεί το δικαίωμα στην απεργία, ενώ συμπλήρωσε ότι «συζητάμε επιμέρους βελτιώσεις». «Αν δεν μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, δεν έχουμε λόγο ύπαρξης», υπογράμμισε επίσης.

Τζέρι Ράις: Ειδική περίπτωση η Ελλάδα

Ειδική περίπτωση και όχι πετυχημένη χαρακτήρισε την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις τονίζοντας την ανάγκη αλλαγών στα εργασιακά. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να υπάρξει ένα πρόγραμμα που θα κάνει την ελληνική οικονομία πιο υγιή και βιώσιμη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ράις.

Υποστήριξε ότι οι λόγοι για τους οποίους το ελληνικό πρόγραμμα δεν ήταν επιτυχημένο, μέχρι στιγμής, είναι πολλοί αλλά και σύνθετοι και προσέθεσε ότι η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση συγκρινόμενη με Ισπανία, Ιρλανδία και Κύπρο, δηλαδή τρεις χώρες οι οποίες επίσης βρέθηκαν σε πρόγραμμα αλλά κατάφεραν να το ολοκληρώσουν με επιτυχία. Σε ερώτηση σχετικά με την έκθεση ανεξάρτητης υπηρεσίας του ΔΝΤ για την αξιολόγηση των προγραμμάτων εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, ο κ. Ράις απάντησε ότι η έκθεση αυτή θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Ομολογία Λαγκάρντ: Δεν ήταν πετυχημένη η παρουσία μας στην Ελλάδα

Το γεγονός οτι η παρουσία του ΔΝΤ στην Ελλάδα δεν ήταν επιτυχημένη παραδέχθηκε σε συνέντευξη της στους FT, η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ κάνοντας έναν απολογισμό και με αφορμή την έναρξη της δεύτερης της θητείας ως γενική διευθύντρια του Ταμείου. "Δεν ήταν μία επιτυχημένη εμπειρία, ας το παραδεχθούμε, για κανέναν, ιδιαίτερα για τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες", είπε. Η κυρία Λαγκάρντ σημείωσε ότι το ΔΝΤ είναι απλά ο "βολικός αποδιοπομπαίος τράγος" στην Ελλάδα, ιδιαίτερα καθώς υποστηρίζει σθεναρά την ελάφρυνση του χρέους της από τους Ευρωπαίους πιστωτές.

Παράλληλα επεσήμανε πως θέλει το Ταμείο να πάει "βαθύτερα" και "πιο μακριά" στην εργασία του σε θέματα, όπως αυτό της εισοδηματικής ανισότητας. H αντιμετώπιση των ανισοτήτων, υποστήριξε η Λαγκάρντ, είναι κρίσιμης σημασίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην παγκοσμιοποίηση, η οποία έβγαλε εκατομμύρια ανθρώπων από τη φτώχεια σε όλο τον κόσμο, αλλά βρίσκεται τώρα στο στόχαστρο στις πλούσιες οικονομίες, όπου δεν έγιναν αρκετά πράγματα για να βοηθηθούν όσοι έμειναν πίσω. "Πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε αυστηροί και πειθαρχημένοι. Κατά περίπτωση, εξακολουθούμε να κάνουμε συστάσεις που δεν είναι ευχάριστες για τους πολίτες, επειδή είναι σκληρές", σημείωσε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας: "Αλλά… θα ήθελα το ΔΝΤ να έχει ανθρώπινο πρόσωπο".

Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει ότι δεν έχουν πεισθεί όλοι ότι ένας Οργανισμός, που εξακολουθεί να θεωρείται ως ο μπαμπούλας που εμφανίζεται μόνο για να δώσει σκληρή θεραπεία σε περιόδους κρίσης σε πολλά μέρη του κόσμου μπορεί να γίνει πιο ήπιος και καλοσυνάτος.

Εάν οι επικριτές βλέπουν την Ελλάδα ως την αποτυχία των ορθόδοξων οικονομικών και την ψήφο της Βρετανίας για έξοδο από την ΕΕ ως ένδειξη αποτυχίας της παγκοσμιοποίησης, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η εναλλακτική είναι χειρότερη, αναφέρει η εφημερίδα. Το είδος των προστατευτικών πολιτικών που υποστηρίζει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ, θα ήταν "καταστροφική για την παγκόσμια οικονομία", σημείωσε η Λαγκάρντ.