Πολιτική

ΔΝΤ: Μετά το καρότο, μαστίγιο


Χαμηλώνει τον πήχυ και προβλέπει δημοσιονομικό κενό που θα καταστήσει αναγκαία τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Πίεση και προς Ευρωπαίους

Στην προσφιλή τακτική του «μαστίγιο και καρότο» επανέρχεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Ενα 24ωρο μετά τη δημοσιοποίηση αισιόδοξων προβλέψεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αμφισβητεί την επιτευξιμότητα των κυβερνητικών στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, υποστηρίζοντας ότι θα προκύψει δημοσιονομικό κενό 2-3 δισ ευρώ, που καθιστά αναγκαία την λήψη νέων μέτρων! Η πρόβλεψη αυτή αποτελεί βέβαια και έναν μοχλό πίεσης προς τους Ευρωπαίους, προκειμένου να προχωρήσουν σε αποφάσεις για ελάφρυνση του χρέους, ωστε να καταστεί βιώσιμο και να καταστεί δυνατή η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα.

Στην έκθεσή του για τις δημοσιονομικές προοπτικές, το Ταμείο εκτιμά ότι φέτος η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ, αντί 0,6% που προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών.

Διατυπώνει επίσης την εκτίμηση ότι, εφαρμόζοντας τις συμφωνίες του Μνημονίου, η  Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, το οποίο από το 2018 και μετά θα αυξηθεί σε 1,6%.

Ομως ακόμη κι αυτές οι επιδόσεις, οι οποίες κατά το ΔΝΤ προϋποθέτουν απαρέγκλιτη εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων, είναι χαμηλότεροι από τις προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ, που ενσωματώνονται στο σχέδιο Προυπολογισμού.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως το 2017 το πλεόνασμα θα διαμορφωθεί σε 1,8% του ΑΕΠ, ενώ το μνημόνιο προβλέπει ότι από το 2018 και έπειτα το θα πρέπει να βρίσκεται στο 3,5% του ΑΕΠ. 

Σε ό,τι αφορά την πορεία του δημοσίου χρέους, το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα είναι υψηλότερο από αυτό που προβλέπει η Κομισιόν. Συγκεκριμένα, θεωρεί ότι φέτος θα ανέλθει στο 183,4% του ΑΕΠ (182,9% κατά την Κομισιόν), το 2017 θα αυξηθεί στο 184,7% και θα διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο και το 2018 (172,4% κατά την Κομισιόν). Από το 2019, θα ξεκινήσει αποκλιμάκωση του χρέους κατά το ΔΝΤ για να υποχωρήσει το 2021 στο 169,2%.

Χαρακτηριστική ήταν πάντως ήταν η αποστροφή στις σημερινές δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM) ο οποίος, μεταξύ άλλων, θέλησε ν' αναδείξει το γεγονός ότι τον πρωταρχικό ρόλο σ' ευρωπαϊκό έδαφος έχει ο ESM, γεγονός που αποδεικνύει ότι το χάσμα απόψεων καλά κρατεί...

Σημειολογικά πρόκειται κυρίως για ένα "χτύπημα" περισσότερο κατά των Βρυξελλών, αποδομώντας το σύνολο του προγράμματος που συμφωνήθηκε με το ESM. Ως εκ τούτου όλα τα βλέμματα στρέφονται στη Σύνοδο της Ουάσινγκτον 7-9 Οκτωβρίου η οποία θα αποτελέσει προπομπό εξελίξεων.

Διαβάστε: Θετικά σχόλια Ρέγκλινγκ για Ελλάδα, πιέσεις σε ΔΝΤ

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις