Οικονομία

ΔΝΤ: Ξοδέψτε περισσότερα για Υγεία και κοινωνική πολιτική


Ξαφνιάζει ευχάριστα η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα: Εγκαταλείποντας την παραδοσιακή σκληρή γραμμή των συστάσεων για περικοπές και σφιχτή δημοσιονομική διαχείριση, το Ταμείο συνιστά στην κυβέρνηση να ξοδέψει περισσότερα για την υγεία, την κοινωνική πολιτική, το Επίδομα Αλληλεγγύης και την επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού. Επισημαίνει μάλιστα ότι δεν πρέπει «να βιαστεί να επιστρέψει στα πλεονάσματα».

 Οσον αφορά την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, επικροτεί τους χειρισμούς της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα θετικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων και τον περιορισμό της αναπόφευκτης ύφεσης. Οπως αναφέρεται στην έκθεση, «το πακέτο οικονομικής στήριξης είναι μεγάλο, έγκαιρο, αποτελούμενο κυρίως από προσωρινά μέτρα εντός του προϋπολογισμού που στοχεύουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν σφοδρά».

Καλεί μάλιστα την κυβέρνηση να συνεχίσει την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική το πρώτο εξάμηνο του 2021, ώσπου να έρθουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης του δεύτερο εξάμηνο.

 Προβλέψεις για οικονομία και δημοσιονομικά

Το Ταμείο αναθεωρεί επί τα βελτίω τις προβλέψεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εκτιμώντας ότι η ύφεση θα είναι φέτος 9,5%, έναντι πρόβλεψης για 10%που είχε διατυπωθεί τον Απρίλιο. Για την επόμενη χρονιά προβλέπει ανάκαμψη 5%.

Οσον αφορά το έλλειμμα, θεωρεί ότι ιδανικός στόχος θα ήταν ένα 2% την επόμενη χρονιά.

Για το δημόσιο χρέος επισημαίνει ότι παραμένει «αγκάθι», το οποίο όμως μπορεί να αντιμετωπισθεί μελλοντικά. Εκτιμάται ότι προς το παρόν ότι «η μεσοπρόθεσμη δυνατότητα αποπληρωμής του δημοσίου χρέους παραμένει επαρκής», χάρις στην αυξημένη στήριξη από ΕΕ και ΕΚΤ, καθώς και από το σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας.

Μετά την αύξηση που θα παρουσιάσει φέτος, το χρέος προβλέπεται να μειωθεί σταδιακά στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αν και παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με προηγούμενες προβλέψεις.

Καμπανάκι για το χρέος θα μπορούσε να θεωρηθεί η επισήμανση του επικεφαλής της ομάδας του Ταμείου για την Ελλάδα Ντένις Μπότμπαν: Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι στο δυσμενές σενάριο που θα  είχαμε ταυτόχρονα παράταση της πανδημίας, ανάγκη νέας στήριξης του τραπεζικού συστήματος και αποφάσεις του ΣτΕ για αναδρομικά, η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους θα απαιτούσε είτε νέα παρέμβαση από τους εταίρους, είτε επιστροφή σε περιοριστική δημοσιονομική πολιτική.

Σε αυτό το σενάριο όμως, πιθανότερο θεωρείται πως το πρόβλημα θα ήταν πανευρωπαϊκό, δεν θα αφορούσε μόνο την Ελλάδα, οπότε και ως τέτοιο θα αντιμετωπιζόταν από την ΕΕ και την ΕΚΤ.

Τράπεζες και κόκκινα δάνεια

Το ΔΝΤ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, εκτιμώντας ότι το  σχέδιο «Ηρακλή» είναι θετικό, όχι όμως επαρκές για να λύσει το πρόβλημα, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξηθούν εξαιτίας της πανδημίας.

Ουσιαστικά το Ταμείο παίρνει θέση υπέρ του σχεδίου Στουρνάρα και της πρότασης για bad bank, τονίζοντας ότι η πρόταση της ΤτΕ θα μπορούσε να αποτελέσει «μια σημαντική προσθήκη στην εργαλειοθήκη».

Διαβαστε επισης