Είναι πλέον κοινά αποδεκτό, από θεσμούς, φορείς, αναλυτές και οίκους, ότι η ενεργειακή κρίση, σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εκτόξευση του πληθωρισμού, οδηγούν σε επικίνδυνες ατραπούς την παγκόσμια οικονομία. Αυτό που διαφέρει στις εκτιμήσεις είναι οι ακριβείς αριθμοί, όπως για παράδειγμα το μέγεθος της ύφεσης στην οποία θα διολισθήσει η Ευρώπη ή η κλίμακα ζημιάς που έχει υποστεί η παγκόσμια οικονομία.
Πρόσφατα, έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας υποστήριζε ότι κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2022, οι επενδυτές στις παγκόσμιες αγορές έχασαν 36 τρισ. δολάρια, από τη μείωση της αξίας μετοχών και ομολόγων. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο sell off το οποίο είναι πενταπλάσιο από αυτό που καταγράφηκε το 2008 μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Αυτά έως σήμερα, όμως όσα έπονται με δεδομένο ότι γεωενεργειακή κρίση θα διατηρηθεί επί μακρόν, είναι εξίσου… καταστροφικά για την παγκόσμια οικονομία.
Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ, όπως προκύπτει από αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Bloomberg, είναι εξόχως ανησυχητικές, καθώς το Ταμείο «βλέπει» πιθανή απώλεια 4 τρισ.δολαρίων στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα στρατοσφαιρικό νούμερο, μια «μαύρη τρύπα» στις προοπτικές της ανάπτυξης έως το 2026, το οποίο καταδεικνύει με εμφατικό τρόπο τη βαθιά «πληγή» που έχει προκαλέσει κυρίως η ενεργειακή κρίση στο «σώμα» της παγκόσμιας οικονομίας.
Νέα μείωση της εκτίμησης για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2023
Οι απώλειες ισοδυναμούν σχεδόν με το ΑΕΠ της Γερμανίας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έδωσε τις πρώτες προειδοποιητικές βολές δια στόματος της επικεφαλής του Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία μίλησε για « ισχυρό διαφαινόμενο κίνδυνο». Το ΔΝΤ, όπως έκανε γνωστό η Γενική Διευθύντριά του, θα μειώσει την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη για το 2023 από 2,9%, στην τέταρτη προς τα κάτω αναθεώρησή του φέτος, όταν θα δημοσιεύσει την Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική την ερχόμενη Τρίτη. Παράλληλα αναμένεται να αφήσει αμετάβλητη την τρέχουσα πρόβλεψή του για ανάπτυξη 3,2% το 2022.
Η Γκερογκίεβα θα είναι επί της ουσίας η οικοδέσποινα στις ετήσιες συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που ξεκινούν αύριο Δευτέρα στην Ουάσιγκτον, με τη συμμετοχή κεντρικών τραπεζιτών, υπουργών Οικονομικών και άλλων οικονομικών παραγόντων. Αυτό που απορρέει ως συμπέρασμα και το καταγράφει το Bloomberg στο άρθρο του, είναι πως οι άκρως απαισιόδοξες εκτιμήσεις του ΔΝΤ και οι φόβοι για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας, απηχούν την πλειοψηφία των θεσμών, φορέων και αξιωματούχων που συγκεντρώθηκαν στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Εκτός από την έκθεση του ΔΝΤ που θα δημοσιευτεί την Τρίτη, επί τάπητος θα τεθούν και τα ακόλουθα ζητήματα:
- Ουκρανία: η χώρα στην οποία εισέβαλαν οι δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν τον Φεβρουάριο θα παραμείνει στο επίκεντρο, από τον αντίκτυπο που έχει στο θέμα της επισιτιστικής ασφάλειας, μέχρι την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη. Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε την Παρασκευή ένα δάνειο 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, τον πρώτο του δανεισμό προς το έθνος από τις αρχές Μαρτίου.
- Τιμές τροφίμων: το συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε τον περασμένο μήνα μια νέα έκτακτη χρηματοδότηση για να βοηθήσει τα έθνη που πλήττονται από την αύξηση του γεωργικού κόστους.
- Βρετανία: η χώρα παραμένει ευάλωτη μετά την αναταραχή της αγοράς που ανάγκασε μια μερική στροφή σε ένα πακέτο φορολογικών περικοπών από την κυβέρνηση της νέας πρωθυπουργού Λιζ Τρας, το οποίο επικρίθηκε από το ΔΝΤ.
- Fed: Η σύσφιξη της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής πλήττει άλλες οικονομίες. Οι υπολογισμοί του ΔΝΤ δείχνουν ότι το 60% των χωρών χαμηλού εισοδήματος και το ένα τέταρτο των αναδυόμενων αγορών βρίσκονται σε κίνδυνο χρέους ή κοντά.
- Κλίμα: η κρίση επιδεινώνεται, όπως έδειξαν πρόσφατα οι καταστροφές από τις πλημμύρες στο Πακιστάν έως τον τυφώνα που έπληξε το Πουέρτο Ρίκο και τη Φλόριντα.