Το βήμα του 13ου συνεδρίου της ΝΔ επέλεξε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για την παρουσίαση της ιδρυτικής διακήρυξης της ακροδεξιάς τάσης (κόμμα εντός κόμματος κατά άλλους), πραγματοποιώντας αρχηγική εμφάνιση.
Δομικά στοιχεία του άτυπου, προς το παρόν, εσωκομματικού σχήματος είναι οι ακροδεξιού χαρακτήρα θέσεις σε σχέση με το μεταναστευτικό/προσφυγικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών, οι οποίες κινούνται σε άλλη κατεύθυνση από τις αντίστοιχες της ηγεσίας της ΝΔ.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει την πιστή τήρησή της ο Α. Σαμαράς επιθυμεί σταδιακή αποδέσμευση της χώρας μας, ενώ για το μεταναστευτικό υιοθετεί τις σκληρές απόψεις Όρμπαν, κάνοντας λόγο μέχρι και για λαθροεποικισμό!
Η τάση με ηγέτη τον Α. Σαμαρά και μέλη της αρκετούς βουλευτές της ΝΔ είναι βέβαιο ότι θα παρεμβαίνει ηχηρά, όποτε κρίνει ότι η κυβέρνηση παραβιάζει τις «κόκκινες γραμμές» της, για να την επαβναφέρει στην ...τάξη.
Πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι με τις θέσεις, που εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός, όχι μόνο διαφοροποιείται από την γραμμή της ηγεσίας, αλλά ναρκοθετεί τον δρόμο της και στα δύο μεγάλα θέματα, που βρίσκονται σε ευαίσθητη φάση, ενώ το μέτωπο των ελληνοτουρκικών τείνει προς όξυνση.
Για παράδειγμα, ενώ τα αρμόδια υπουργεία (Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας) επιχειρούν να διαμορφώσουν κλίμα καταλλαγής και συναίνεσης για την μεταφορά μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά του βορείου Αιγαίου που ασφυκτιούν, σε δομές και ξενοδοχεία της ηπειρωτικής χώρας, ο Α. Σαμαράς κάνει εμπρηστικές δηλώσεις, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά.
Οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού εκτιμάται ότι δίνουν άλλοθι σε δυνάμεις, που υποδαυλίζουν τις αντιδράσεις σε περιοχές στις οποίες επίκειται η μετεγκατάσταση μεταναστών/προσφύγων, ενώ δυσχεραίνουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να πειστούν οι τοπικές κοινωνίες, ότι η εξέλιξη αυτή δεν θα επιφέρει δεινά (εγκληματικότητα κλπ).
Εξάλλου, οι ίδιοι πολιτικοί κύκλοι θεωρούν ότι με το μανιφέστο του ο Α. Σαμαράς εκμηδένισε τις όποιες πιθανότητες είχε να υποδειχθεί από τη ΝΔ ως υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Κι αυτό επειδή πλέον με την ακροδεξιά ρητορική του απέκλεισε την περίπτωση η υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας να εξασφαλίσει την στήριξη και άλλων κομματικών δυνάμεων (πλην ίσως της «Ελληνικής Λύσης»).
Πάντως, υπενθυμίζεται ότι υπέρ της υποψηφιότητας Σαμαρά έχουν ήδη ταχθεί ανοιχτά 4 βουλευτές της ΝΔ (Μ. Βορίδης, Α. Κατσανιώτης, Κ. Τζαβάρας και Κ. Καραγκούνης), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχαν – μέχρι και τις χθεσινές εξελίξεις - τουλάχιστον άλλοι 12 βουλευτές της ΝΔ, που ήταν διατεθειμένοι να εκφραστούν υπέρ του Μεσσήνιου πολιτικού.
Το μανιφέστο Σαμαρά
Κάποια ενδεικτικά, επίμαχα σημεία της χθεσινής ομιλίας του Α. Σαμαρά είναι τα εξής:
Για το μεταναστευτικό/ προσφυγικό:
«Σε ένα μόνο κυριαρχεί μια γενική δυσαρέσκεια. Πρόκειται για το λαθρομεταναστευτικό. Εγώ, συμμαχητές και συμμαχήτριες, έτσι το λέω! Γιατί αυτό είναι…
Και αν ξεκινάμε διστάζοντας να πούμε την αλήθεια, δεν θα πείσουμε τον κόσμο, που ξέρει πια την αλήθεια… Έκανε άριστα η κυβέρνηση που διευκρίνισε, αρχή-αρχή, ότι από το σύνολο όσων βρίσκονται παγιδευμένοι στα hot spots σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα δεν είναι πια πρόσφυγες! Είναι μετανάστες που μπήκαν παράνομα! Άρα, είναι παράνομοι μετανάστες! Λαθρομετανάστες… Που πρέπει να τους ξεχωρίζουμε από όσους μπαίνουν νόμιμα. Γιατί αλλιώς αδικούμε τους νόμιμους μετανάστες…
Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, τους οφείλουμε φιλοξενία, σεβασμό και προστασία. Όμως, αληθινοί πρόσφυγες, όπως ορίζονται από τη Συνθήκη της Γενεύης, είναι πια ελάχιστοι. Εμείς, άλλωστε, οι Έλληνες, είμαστε σε πολύ μεγάλο βαθμό παιδιά και εγγόνια προσφύγων και μεταναστών… Κι είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αυτά… Αλλά οι Μικρασιάτες Έλληνες που ήλθαν το ’22 δεν έκαναν «εισβολή» στην Ελλάδα… Και οι Έλληνες που πήγαν τις επόμενες δεκαετίες μετανάστες, δεν μπήκαν παράνομα ως «εισβολείς» στις υπερπόντιες χώρες που τους υποδείχθηκαν».
Για τη δικαίωση της πολιτικής του:
«Κι ακόμα, την τριετία 2012-14, όταν ήμασταν στη κυβέρνηση, είχαμε κι εμείς αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό.
…Τότε, φυλάγαμε τα σύνορα. Και όσοι πέρναγαν από δω – ή όσοι βρίσκονταν ήδη εδώ και παρανομούσαν – πήγαιναν κατευθείαν στην Αμυγδαλέζα και σε ένα-δύο ακόμα κλειστά κέντρα… Κι από εκεί, μετά από σύντομο χρόνο, έφευγαν οικειοθελώς για τις πατρίδες τους. Απευθείας - όχι μέσω Τουρκίας! Και το σημαντικότερο: τότε δεν είχαμε αφήσει διάφορες ανεξέλεγκτες ΜΚΟ να κάνουν κουμάντο. Από την ώρα, όμως, που ο Τσίπρας άνοιξε τα σύνορα και ανέλαβαν οι ΜΚΟ ως κράτος εν κράτει, δημιουργήθηκαν και τα αισχρά κολαστήρια τύπου Μόριας.
…Αυτή η πολιτική εφαρμόστηκε, αυτή η πολιτική απέδωσε. Αυτή η πολιτική μπορεί να αποδώσει ξανά. Και άλλη δεν υπάρχει… Και αυτήν την πολιτική εξήγγειλε η νέα μας κυβέρνηση τώρα… Αλλά το πρόβλημα έχει στο μεταξύ διογκωθεί… Και ο κόσμος αδημονεί. Γιατί στο μεταξύ οι ροές από την Τουρκία αυξάνονται…»
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών:
«Το πολιτικό ερώτημα είναι πώς θα αποδεσμευτούμε, χωρίς να πληρώσουμε κόστος. Κι αυτό δεν είναι εύκολο, δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη – πάντως γίνεται. Γιατί πρόκειται για συμφωνία που δεν περπατάει, ούτε μέσα, ούτε έξω, ούτε στα Βαλκάνια, ούτε στην Ευρώπη… Κατανοώ αυτό που λέει ο Πρωθυπουργός: ότι δεν μπορούμε να αποδεσμευτούμε από τη Συμφωνία αυτή από τη μια μέρα στην άλλη, με το έτσι θέλω… Όμως, δεν μπορούμε και να ωραιοποιούμε μια Συμφωνία που εμείς οι ίδιοι την έχουμε καταγγείλει ως «επιζήμια» και «απαράδεκτη». Και που επί πλέον, δεν περπατάει…
Για την ώρα οφείλουμε να θωρακίσουμε την Ελλάδα από τις αρνητικές επιπτώσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, να εκμεταλλευτούμε όλα τα προβλήματα που δημιουργεί κι όλες τις αδυναμίες της και – κυρίως – να δυναμώσουμε την Ελλάδα και τη διαπραγματευτική θέση της. Ώστε μετά να μπορούμε να επιτύχουμε τη δικαίωση της χώρας μας. Την πλήρη δικαίωση της Μακεδονίας και της Ελληνικότητάς της. Από την οποία δεν παραιτούμαστε. Και δεν έχουμε δικαίωμα να παραιτηθούμε… Και βεβαίως, αυτοί που υπέγραψαν τις Πρέσπες δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μας κουνάνε το δάχτυλο...»
Δημήτρης Κυριακόπουλος