Η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία και θα την οδηγούσε πιθανότατα σε ύφεση, εκτιμούν οικονομολόγοι και αναλυτές. Οπως επισημαίνουν, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους έχουν ήδη προκαλέσει σοβαρή επιβράδυνση της ανάπτυξης. Με το εμπάργκο η επιβράδυνση θα εξελιχθεί σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Κατά τις εκτιμήσεις τους το "κόστος" για την οικονομία της ΕΕ μπορεί να φθάσει σε 5-6% του ΑΕΠ! Την άποψη αυτή τεκμηριώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μάρτσελ Φράτσερ, καθηγητής Μακροοικονομίας στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου και διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW).
«Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, η ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι φέτος 2,5%», αναφέρει, σημειώνοντας ότο εάν επιβληθεί εμπάργκο πετρελαίου και φυσικού αερίου ως επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή εάν η Ρωσία δεν κάνει εξαγωγές, αυτό θα μπορούσε να σημάνει 5-6% μικρότερη ανάπτυξη.
«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για υψηλότερο πληθωρισμό, δυσκολίες στον ενεργειακό εφοδιασμό, αλλά και σε πρώτες ύλες, σπάνιες γαίες και σε τρόφιμα ή λιπάσματα», προσθέτει.
Ο διακεκριμένος οικονομολόγος και σύμβουλος όλων των γερμανικών κυβερνήσεων θεωρεί «τους ελέγχους τιμών γενικώς ως κακή επιλογή» και διαφωνεί με τον καθορισμό ανώτατου ορίου τιμής στις εισαγωγές φυσικού αερίου στην ΕΕ. Δηλώνει πως δεν είναι «υπέρμαχος της εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών από τον προϋπολογισμό», υποστηρίζει όμως «την ιδέα ενός μόνιμου κοινού Ταμείου της ΕΕ» και τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Πιστεύει, δε, ότι ο φιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ και η γερμανική κυβέρνηση θα συμφωνήσουν.
Αναφορικά με το χρέος της Ελλάδας ο κ. Φράτσερ τόνισε ότι: «η ελληνική κυβέρνηση κάνει γενικώς πολύ καλή δουλειά. Η επιβάρυνση από τους τόκους δεν είναι τέτοια ώστε να αποτρέπει σημαντικές επενδύσεις του μέλλοντος. Υπάρχουν μακροπρόθεσμα σχέδια με σχετικά ευνοϊκούς όρους για την αποπληρωμή του χρέους». Όσο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είπε πως είναι σε καλό δρόμο: «Προχωρούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις.Θα πρέπει κάποια στιγμή να αποδίδουμε στην Ελλάδα και τα εύσημα», ενώ προσθέτει πως κατά την άποψή του «η Γερμανία επέκρινε εσφαλμένα την Ελλάδα για πολλά πράγματα, και τώρα είναι καιρός να αναγνωρίσουμε τις επιτυχίες της».
ΑΠΕ-ΜΠΕ