Θετική εικόνα διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο, αναθερμαίνοντας τις ελπίδες για σταθεροποίηση-ανάκαμψη, μετά τις σημαντικές απώλειες του προηγούμενο 7ημέρου. Ανοδικά κινούνται όλοι οι βασικοί δείκτες, καταγράφοντας μικρά κέρδη. Στο επίκεντρο της προσοχής οι τραπεζικές μετοχές, που βρέθηκαν τις τελευταίες μέρες σε υπερπουλημα επίπεδα και οι αποτιμήσεις τους έγιναν περισσότερο ελκυστικές.
Ομως η αγορά δεν έχει βρεί επίπεδα ισορροπίας, ούτε έχει αποκτήσει σαφή τάση. Το κλίμα παραμένει ευμετάβλητο, η συναλλακτική κίνηση είναι περιορισμένη, ο τζίρος χαμηλός. Η σεναριολογία περί γαλλικών επενδύσεων που συνοδεύει την άφιξη του προέδρου Μακρόν στην Αθήνα, δίνει κάποιους "πόντους" στο ΧΑ, αλλά η επίδραση θα είναι πρόσκαιρη.
Επιφυλακτικοί οι αναλυτές δεν διακυνδυνεύουν προβλέψεις για την κατεύθυνση που θα πάρουν οι δείκτες τις επόμενες μέρες. Οπως επισημαίνουν, τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές έρχονται πάλι στο προσκήνιο, συντηρώντας την αβεβαιότητα στο χρηματιστήριο και θα αποτελέσουν βασικό κλίμα διαμόρφωσης κλίματος.
Οι ανησυχίες για τις τράπεζες έχουν αμβλυνθεί, αλλά το θέμα δεν κλείνει οριστικά και θα βρεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Ενα ακόμη ζήτημα που ανακύπτει - και ενδιαφέρει ιδιαίτερα την αγορά - είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Εκτιμάται ότι θα αποτελέσει μεγάλο "αγκάθι" στις διαπραγματεύσεις, καθώς η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει το επόμενο 12μηνο έσοδα 5,4 δισ. ευρώ από την πώληση κρατικών συμμετοχών σε επιχειρήσεις.
Παράλληλα υπάρχει αβεβαιότητα για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και για το πότε θα ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση. Καθώς όμως το ΔΝΤ δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, εκφράζονται φόβοι ότι θα θα ζητήσει πρόσθετα μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί το 2018 ο φιλόδοξος δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.
Αναλυτές εκτιμούν ότι υπ' αυτές τις συνθήκες το βραχυχρόνιο ρίσκο έχει αυξηθεί στο ΧΑ. Προς το παρόν, θετική ένδειξη αποτελεί το ότι ο ΓΔ κινείταο πάνω από τη στήριξη των 810 μονάδων. Αν διασπάσει οριστικά αυτή την περιοχή, θα αυξηθουν οι πιθανότητες να κινηθεί προς την επόμενη στήριξη, στις 795-785 μονάδες.
Αναλυτές εκτιμούν ότι υπ' αυτές τις συνθήκες το βραχυχρόνιο ρίσκο έχει αυξηθεί στο ΧΑ. Προς το παρόν, θετική ένδειξη αποτελεί το ότι ο ΓΔ έκλεισε χθες πάνω από τη στήριξη των 810 μονάδων, ενώ ενδοσυνεδριακά πήγε μέχρι τις 805,74 (-0,87%). Αν διασπάσει οριστικά αυτή την περιοχή, θα αυξηθουν οι πιθανότητες να κινηθεί προς την επόμενη στήριξη, στις 795-785 μονάδες.
Προς το παρόν ο Γενικός Δείκτης κινείται περί τις 814 μονάδες, με κέρδη περίπου 0,30%. Ανοδο 0,40% σημειώνει ο FT25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ ο Mid40 της μεσαίας έχει γυρίσει στο κόκκινο (-0,20%).
Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 0,40%, ενώ νωρίτερα πήγε μέχει +1,18%. Προηγείται η Attica Βank με +5,6% Εθνική +1,5%, Ελλάδος +0,5% Eurobank +0,2%, αμετάβλητη η Alpha.
Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips ΟΠΑΠ +2,2%, ΟΤΕ +1,6%, Βιοχάλκο +1,2%Motor Oil +1%. Στο κόκκινο ΔΕΗ -1,3%, Grivalia -1%, Follie και Τιτάν -0,6%