Στη Διάσκεψη για τη Σταθεροποίηση της Λιβύης «Libya Stabilization Initiative», προσκεκλημένος της Λίβυας ομολόγου του Νάιλα ελ Μάνγκους (Najla El Mangoush), συμμετείχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη.
Στην εν λόγω διάσκεψη συμμετείχαν, επίσης, κράτη που διαδραματίζουν ρόλο στις εξελίξεις στη Λιβύη, όπως Αίγυπτος, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Κατάρ, Κίνα, Ολλανδία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία και Τουρκία, καθώς και γειτονικές προς τη Λιβύη χώρες, όπως Αλγερία, Μάλτα, Νίγηρας, Σουδάν, Τσαντ και Τυνησία. Επίσης, συμμετείχαν διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί, όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος, η Αφρικανική Ένωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη.
Διπλωματικές πηγές συγκρατούν από τη Διάσκεψη ότι ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Μάλτα, εκπροσωπήθηκαν σε υπουργικό επίπεδο. Από τις άλλες συμμετοχές, επισημαίνεται ότι η Τουρκία εκπροσωπήθηκε σε επίπεδο υφυπουργού Εξωτερικών.
Η συμμετοχή της Ελλάδας στην πρωτοβουλία αυτή, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών στην παρέμβαση του, υποδηλώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας, ως ενός από τους εγγύτερους γείτονες της Λιβύης, τόσο για τη σταθερότητα της ίδιας της Λιβύης όσο και της ευρύτερης περιοχής.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δένδιας τόνισε πως η Ελλάδα έχει αναλάβει σειρά από πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες ύστερα από τον σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που επαναλειτούργησαν την πρεσβεία στην Τρίπολη και άνοιξαν γενικό προξενείο στη Βεγγάζη.
Οι ίδιες διπλωματικές πηγές επισημαίνουν πως οι επαφές με το σύνολο των αξιωματούχων που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη Λιβύη έχουν εντατικοποιηθεί. Σημειώνονται οι επισκέψεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη αντίστοιχα, καθώς και οι δύο επισκέψεις του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη, στις οποίες συνοδευόταν από επιχειρηματικές αποστολές. Επιπροσθέτως, επισημαίνονται οι επαφές στην Αθήνα που είχε ο μεταβατικός Πρόεδρος της χώρας Μοχάμαντ Αλ Μένφι (Mohamed Al Menfi), ο Πρόεδρος της Βουλής Ακίλα Σάλεχ |(Aguila Saleh) και η υπουργός Εξωτερικών Νάιλα ελ Μάνγκους.
Περαιτέρω, υπογραμμίζουν πως η Ελλάδα συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση των θεσμών της Λιβύης, αρχής γενομένης από την εκπαίδευση της Λιβυκής Ακτοφυλακής, η οποία έχει ξεκινήσει στο πλαίσιο ευρύτερης ευρωπαϊκής προσπάθειας ήδη από το 2015. Η χώρα μας έχει επίσης εκφράσει την ετοιμότητα της να συμμετάσχει στον μηχανισμό επιτήρησης της κατάπαυσης του πυρός των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στην αποναρκοθέτηση με την προσφορά σχετικού εξοπλισμού, τονίζουν. Στα ανωτέρω προσθέτουν και την ανθρωπιστική βοήθεια, καταρχήν με τη δωρεά 200.00 εμβολίων.
Κατά την παραμονή του στην Τρίπολη, όπως γνωστοποιούν, ο υπουργός Εξωτερικών μετέβη στον δήμο του Abu Sliem, τον τρίτο μεγαλύτερο δήμο της Λιβύης, όπου ζουν ευάλωτες ομάδες (εσωτερικά εκτοπισμένοι, γυναίκες και παιδιά) προκειμένου να επισκεφθεί το γήπεδο της περιοχής, το οποίο ανακατασκευάζεται με ελληνική χρηματοδότηση στο πλαίσιο της υλοποίησης προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες: «Sport for Peace».
Στην παρέμβαση του στη Διάσκεψη για τη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας (1970, 2570 και 2571) που αφορούν, μεταξύ άλλων, το εμπάργκο όπλων (ως γνωστόν η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην Ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ειρήνη» για την επιτήρηση του εμπάργκο).
Οι διπλωματικές πηγές επισημαίνουν πως ο κ. Δένδιας επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας, θέση την οποία συμμερίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη, για την πλήρη και άνευ όρων αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ξένων μαχητών και μισθοφόρων.
Επίσης, τόνισε τη σημασία της διενέργειας των εκλογών στην προκαθορισμένη ημερομηνία, που έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου, στις 24 Δεκεμβρίου.
Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δίνεται λιβυκή λύση στις λυβικές προκλήσεις, χωρίς παρεμβάσεις τρίτων, οι οποίοι προσπαθούν να επιβάλουν τις δικές τους βουλές.
Ο πρωθυπουργός της χώρας τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου
Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά τάχθηκε σήμερα υπέρ της διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου όπως προβλέπεται σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.
Μιλώντας στη Διάσκεψη για τη Σταθεροποίηση της Λιβύης που διεξάγεται στην Τρίπολη, ο Ντμπεϊμπά είπε πως είναι δυνατό να τελειώσει η παρατεταμένη κρίση όπου έχει βυθιστεί η χώρα μετά την εξέγερση με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ που οδήγησε στην ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.
"Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της ανώτατης εκλογικής επιτροπής να διεξαγάγει (την ψηφοφορία) την προγραμματισμένη ημερομηνία. Απευθύνω έκκληση για ευρεία και αποτελεσματική συμμετοχή των Λίβυων στις εκλογές", είπε ο Ντμπεϊμπά.
Οι εκλογές, που συμφωνήθηκαν βάσει μιας ειρηνευτικής διαδικασίας την οποία υποστηρίζει ο ΟΗΕ, θεωρούνται ως ένα κρίσιμο βήμα στις προσπάθειες να μπει τέλος σε μια δεκαετία βίας με την ανάδειξη μιας νέας πολιτικής ηγεσίας η νομιμότητα της οποίας θα είναι ευρέως αποδεκτή.
Η διαδικασία του ΟΗΕ προβλέπει τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, αν και το Κοινοβούλιο έχει εκδώσει νόμο για τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών εκείνη την ημερομηνία, έχει εκδώσει επίσης έναν ξεχωριστό νόμο όπου αναφέρεται πως οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Άλλοι πολιτικοί θεσμοί στη Λιβύη απέρριψαν τις κοινοβουλευτικές προτάσεις.
Η κατάσταση στη Λιβύη δεν ήταν πολύ σταθερή μετά την εξέγερση εναντίον του Καντάφι και η νομιμότητα διαφόρων πολιτικών θεσμών της έχει αμφισβητηθεί κατ΄επανάληψη από τότε.
Οποιαδήποτε προσπάθεια να διεξαχθούν εκλογές χωρίς την εκτεταμένη αποδοχή αντίπαλων πολιτικών θεσμών θα μπορούσε να οδηγήσει σημαντικές παρατάξεις να απορρίψουν τις εκλογές, με το ενδεχόμενο να προκληθεί άλλο ένα βίαιο σχίσμα.
Η ένωση των κατακερματισμένων ενόπλων δυνάμεων της χώρας, ανάμεσα σε ομάδες που είναι μοιρασμένες σε δύο μεγάλους συνασπισμούς ανατολικά και δυτικά, καθώς και η επίλυση του ρόλου των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων στη Λιβύη, είναι επίσης κρίσιμης σημασίας.
"Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τον πλήρη σεβασμό της αρχής της μη ανάμιξης. Αποτρεπτικές ενέργειες θα πρέπει να ληφθούν εναντίον όλων εκείνων που παρεμβαίνουν στην κυριαρχία των άλλων", δήλωσε η Λίβυα υπουργός Εξωτερικών Νάτζλα Μανγκούς, αναφερόμενη στις ξένες δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη βορειοαφρικανική χώρα.
Ο ρόλος των μεγάλων ξένων χωρών θεωρείται κρίσιμης σημασίας ώστε να διατηρηθεί ο έλεγχος σημαντικών παραγόντων που μπορεί να επιδιώξουν να υπονομεύσουν τη διαδικασία αν θεωρήσουν ότι τα συμφέροντά τους απειλούνται.
Ωστόσο η διεθνής κοινότητα έχει διαφορετικές απόψεις για τη σύγκρουση στη Λιβύη, με περιφερειακές δυνάμεις να υποστηρίζουν διαφορετικές πλευρές πριν από την πιο πρόσφατη ώθηση προς την ειρήνη.
Η βοηθός γενική γραμματέας πολιτικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Ρόζμαρι ντι Κάρλο, δήλωσε πως οι εκλογές πρέπει να ανοίξουν τον δρόμο για την ένωση των λιβυκών στρατιωτικών θεσμών και πως όλες οι ξένες δυνάμεις πρέπει να φύγουν από τη χώρα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ