Δεν τελείωσε με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, που ψηφίσθηκε την Παρασκευή, η αγωνία των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη διπλό δικαστικό θρίλερ, που διατηρεί την αβεβαιότητα για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων.
Όπως σημειώνουν νομικοί, το ίδιο το κείμενο της αιτιολογικής έκθεσης για την τροπολογία που ψηφίσθηκε θέτει τη νομοθετική ρύθμιση υπό την αίρεση της κρίσης του Αρείου Πάγου, ο οποίος αναμένεται να εκδώσει την πρώτη αμετάκλητη απόφαση πιθανόν εντός του έτους, μετά την απόφαση της Εθνικής σε μία από τις δίκες που βρίσκονται σε εξέλιξη να προσφύγει απευθείας στο Ανώτατο Δικαστήριο, παρακάμπτοντας το Εφετείο.
Στην εισηγητική έκθεση σημειώνεται ότι «με την προτεινόμενη διάταξη επιλύεται (…) έως την αμετάκλητη κρίση των αρμόδιων δικαστηρίων (…) το πρόβλημα της μη καταβολής σύνταξης στους δικαιούχους ΛΕΠΕΤΕ και ΕΛΕΠΕΤΕ – Π.Π. ΕΘΝΑΚ».
Νομικοί επισημαίνουν ότι η διατύπωση αυτή είναι δίκοπο μαχαίρι: αν δικαιωθούν οι συνταξιούχοι από τον Άρειο Πάγο, η τράπεζα θα υποχρεωθεί να καλύπτει πλήρως τις παροχές του ΛΕΠΕΤΕ, αλλά σε περίπτωση δικαίωσης της Εθνικής από τον Άρειο Πάγο, δηλαδή αν κριθεί ότι η τράπεζα δεν έχει την υποχρέωση να πληρώνει όσα χρειάζονται για την πλήρη κάλυψη των παροχών του ΛΕΠΕΤΕ σύμφωνα με το καταστατικό του, τότε θα τεθούν σε αμφισβήτηση και οι πρόσθετες καταβολές που προβλέπει η τροπολογία του υπ. Εργασίας, δηλαδή τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως έως το 2022.
Ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει με βεβαιότητα τι θα συμβεί σε αυτή την περίπτωση: θα συνεχίσει να καταβάλλει η τράπεζα τα 40 εκατ. ευρώ, στα οποία στηρίζεται το οικοδόμημα των νέων επικουρικών συντάξεων που θα χορηγούνται από το ΕΤΕΑΕΠ, ή θα επικαλεσθεί την αμετάκλητη δικαστική απόφαση, για να ισχυρισθεί ότι θα πρέπει να καταβάλλει μόνο τις τακτικές εισφορές;
Ο δεύτερος βαθμός νομικής αβεβαιότητας σχετίζεται με την προαναγγελθείσα από την Εθνική προσφυγή στη Δικαιοσύνη εναντίον της ρύθμισης που ψηφίσθηκε. Μετά την προαναγγελία προσφυγής μέσω κύκλων της διοίκησης, η τράπεζα ανακοίνωσε χθες επίσημα ότι «η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία θεωρείται ότι έρχεται σε αντίθεση με θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις και στο πλαίσιο αυτό η Εθνική Τράπεζα θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες».
Η Εθνική Τράπεζα έχει τη δυνατότητα, αμέσως μόλις δημοσιευθεί η προβλεπόμενη από το νέο νόμο υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του, να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της υπουργικής απόφασης, με το επιχείρημα ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος. Έχει και τη δυνατότητα να ζητήσει την έκδοση απόφασης ασφαλιστικών μέτρων, ώστε να μην εφαρμοσθεί ο νόμος μέχρι την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, κάτι που θα επιτρέψει στην τράπεζα να αποφύγει και την εγγραφή πρόσθετων προβλέψεων, το ύψος των οποίων υπολογίζεται σε τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ.
Για τους συνταξιούχους που περιμένουν να πληρωθούν, με βάση τις πρόνοιες της νέας ρύθμισης, σε κάθε περίπτωση υπάρχουν και άλλα εμπόδια που θα πρέπει να ξεπερασθούν. Ένα σοβαρό ερώτημα είναι αν η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με δεδομένο ότι έχει αρχίσει και επίσημα η προεκλογική περίοδος, θα προχωρήσει στην έκδοση της υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του νόμου.
Πιθανό είναι ότι η υπουργική απόφαση δεν θα εκδοθεί ως τις εκλογές και το μπαλάκι θα περάσει στην επόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου, κάτι που σημαίνει ότι στη νομική αβεβαιότητα θα προστεθεί και η πολιτική αβεβαιότητα…