Χρηστικά

Διπλή παρέμβαση για τους συνταξιούχους που εργάζονται – Τι αλλάζει


Διπλή παρέμβαση για τους συνταξιούχους που εργάζονται έχουν στα σκαριά ο ΕΦΚΑ και υπουργείο Εργασίας, σκοπεύοντας να τη θέσουν σε εφαρμογή μετά τις εκλογές.

Η πρώτη παρέμβαση  αφορά το πλαίσιο του «ποινολογίου» για τους συνταξιούχους που εργάζονται, στους οποίους (παλιούς και νέους), η σύνταξη- άθροισμα κύριας και επικουρικής-περικόπτεται έως τώρα κατά 30%, από το 60% που ήταν παλαιότερα. Η νέα ρύθμιση που βρίσκεται υπό επεξεργασία που προβλέπει ότι την καθιέρωση αναλογικότερου συστήματος για το «πέναλτι»-περικοπής, το οποίο δεν θα είναι σταθερό, αλλά θα διαμορφώνεται ανάλογα με τις ημέρες απασχόλησης του συνταξιούχου.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αν κάποιος συνταξιούχος εργαστεί για 15 ημέρες, τότε η περικοπή που θα υποστεί στη σύνταξή του θα είναι με αναλογία 15% και όχι με την πάγια του 30%.

Το νέο αυτό ευνοϊκότερο πλαίσιο είναι πιθανόν να λειτουργήσει ως κίνητρο για χιλιάδες εργαζόμενους συνταξιούχους που αποφεύγουν να δηλώσουν την εργασίας, προκειμένου να αποφεύγουν την πάγια περικοπή του 30%, ρισκάροντας όμως να πιαστούν από τις ελεγκτικές αρχές και να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο που αναλογεί έως και 12 συντάξεις.

Η δεύτερη παρέμβαση αφορά στην εφαρμογή της διάταξης του νόμου Βρούτση για την αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης στους απασχολούμενους συνταξιούχους. Η διάταξη που θα ενεργοποιηθεί στο τέλος φθινοπώρου προβλέπει ότι χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιείται από τους απασχολούμενους συνταξιούχους μπορεί να αξιοποιηθεί για καταβολή επιπλέον ποσού στην κύρια και την επικουρική σύνταξη, τόσο στις περιπτώσεις όπου γίνεται περικοπή όσο και στις περιπτώσεις όπου γίνεται αναστολή της σύνταξης.

Ο απασχολούμενος συνταξιούχος, μετά τη διακοπή της αναληφθείσας εργασίας ή αυτοαπασχόλησης, μπορεί με την υποβολή της σχετικής αίτησης, να λαμβάνει επιπλέον ποσό στην κύρια και την επικουρική του σύνταξη ως εξής:

  • Για την κύρια σύνταξη χορηγείται ποσό το οποίο προκύπτει με βάση τα ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές, μόνο, όμως, για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης ως συνταξιούχου.
  • Για την επικουρική σύνταξη χορηγείται ποσό που προκύπτει με βάση τα ισχύοντα για τον υπολογισμό της επικουρικής σύνταξης και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση.

Ποιοι συνταξιούχοι μπορούν να δουλεύουν χωρίς περικοπή σύνταξης

Υπάρχουν συνταξιούχοι που συνεχίζουν να εργάζονται, που δεν εμπίπτουν στο σχετικό «ποινολόγιο», όπως αναφέρεται σε απόφαση του υπουργείο Εργασίας. Μεταξύ άλλων, υπό εξαίρεση τελούν οι συνταξιούχοι που προέρχονται από τον πρώην ΟΓΑ (αγρότες), με την προϋπόθεση ότι ασκούν απασχόληση που υπάγεται στην ασφάλισή τους.

Αναλυτικά, οι κατηγορίες των συνταξιούχων που εξαιρούνται είναι οι ακόλουθες:

  • Οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ που αναλαμβάνουν εργασία ή δραστηριότητα που δεν υπάγεται στον Φορέα. Η εργασία αυτή μπορεί να είναι στην Επικράτεια, αλλά και σε χώρες στις οποίες ισχύουν οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί 883/2004 και 987/2009 ή σε χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει συνάψει Διακρατική Σύμβαση Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και σε Όργανα και Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε Διεθνείς Οργανισμούς.
  • Οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ που προέρχονται από τον πρώην ΟΓΑ (πχ αγρότες), εφόσον ασκούν απασχόληση που υπάγεται στην ασφάλιση του.
  • Οι ψυχικά ασθενείς, για τους οποίους η απασχόληση ενδείκνυται για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.
  • Οι συνταξιούχοι με βάση το ν. 612/1977 (Ειδικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ΑμεΑ).
  • Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, οι οποίοι απολύθηκαν και είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον 20 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως να είχαν το λιγότερο πέντε έτη συνεχούς πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας, πριν από την απόλυση. Εξαιρούνται επίσης και οι στρατιωτικοί.
  • Όσοι λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα, καθώς και τα τέκνα ασφαλισμένων και συνταξιούχων που είναι ανάπηρα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.
  • Οι πολύτεκνοι, των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως το 24ο έτος της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.
  • Οι δικαιούχοι σύνταξης, λόγω ανικανότητας ή θανάτου (κληρονόμοι) κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης , καθώς και λογοτέχνες και καλλιτέχνες που δικαιούνται σύνταξη από το Δημόσιο.
  • Οι συνταξιούχοι άλλων φορέων και του Δημοσίου, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγρότες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και αλιείς δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ.
Διαβαστε επισης