Πολιτική

Διορθωτικές παρεμβάσεις και κύκλος επαφών για το Ασφαλιστικό


Λίγο πριν ξεκινήσει η πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο κοινοβουλευτική αντιπαράθεση του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή και ενώ η κυβέρνηση δέχεται ισχυρές πιέσεις τόσο από τους δανειστές όσο και από τους απεργούς, ο πρωθυπουργός  θα έχει σειρά επαφών για το Ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε διορθωτικές παρεμβάσεις, όπως ήδη έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος. Στόχος είναι να κατατεθεί βελτιωμένη πρόταση, με την οποία οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δηλώσουν ικανοποίηση και θα σταματήσουν οι συνεχόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις και θα ανοίξουν τα μπλόκα που έχουν κλείσει τους δρόμους. 

Στη 13.00 το μεσημέρι θα ξεκινήσουν οι διαδοχικές συναντήσεις του υπουργού Εργασίας με τους φορείς τους αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού λίγο αργότερα. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει συνάντηση στο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργο Στασινό, τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Βασίλη Αλεξανδρή και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλη Βλασταράκο. Στη συνάντηση θα είναι παρών και ο Γιώργος Κατρούγκαλος. 

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου έδειξαν από την περασμένη Παρασκευή διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε κάποιες μικρές βελτιωτικές παρεμβάσεις, κυρίως μέσω της μεγαλύτερης των τριών ετών μεταβατικής περιόδου προκειμένου να αυξηθούν οι εισφορές των αγροτών από 7% που είναι σήμερα στο 20%. Μεταξύ άλλων, σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, η πρόταση θα περιλαμβάνει σταδιακό διπλασιασμό των εισφορών τους σε βάθος τριετίας ανάλογα με τα εισοδήματα τους. Η πρόταση φαίνεται να ικανοποιεί κατ’ αρχήν τους δικηγόρους.

Ο κ. Κατρούγκαλος δεν απέκλεισε μεγαλύτερη αυτονομία του ΟΓΑ, έστω και εντός του ενιαίου υπερταμείου, εφόσον αυτό αποφασιστεί από την κυβέρνηση. Επίσης, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε διατεθειμένος να συζητήσει τη μεταβατικότητα των αλλαγών που έρχονται για τους αγρότες όσον αφορά τις αυξήσεις των εισφορών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει το ενδεχόμενο, το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα να οριστεί στο 70% (και όχι στο 80%) του κατώτατου μισθού.
 
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες, κυρίως τους νέους, στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται σενάρια. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η δυνατότητα τριετούς μεταβατικού σταδίου για την αύξηση των εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενους επιστήμονες, γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς. Ειδικά για τους νέους επαγγελματίες και επιστήμονες στο υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών μετρούν το δημοσιονομικό κόστος του ενδεχόμενου, να ισχύει στα πρώτα 3 έως 5 χρόνια της άσκησης δραστηριότητας το χαμηλό ασφάλιστρο των 93,76 ευρώ για σύνταξη και των 32,59 ευρώ για την υγεία (ελάχιστο εισόδημα 486,80 ευρώ, έναντι των 586,08 ευρώ).
 
Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο να εισαχθούν στα εισοδήματα από 12.000 ευρώ και πάνω, «εσωτερικοί κόφτες» ώστε να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα ο αυτοαπασχολούμενος.
 
Διορθωτικές κινήσεις στο νομοσχέδιο προανήγγειλε ο κ. Κατρούγκαλος και σε άρθρο του, το οποίο δημοσιεύτηκε στη Ναυτεμπορική. 

Το άρθρο φέρει τον τίτλο «Όχι πια μόνον οι μισθωτοί, όχι πλέον οι φτωχότεροι» και όπως επισημαίνει, η μεταρρύθμιση αυτή «δεν αυξάνει τα ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης, αλλά υπολογίζει τις εισφορές στη βάση του πραγματικού εισοδήματος, σε εκτέλεση των βασικών αρχών του νόμου, που είναι και θεμελιώδεις αρχές της Αριστεράς: Ισότητα και κοινωνική Δικαιοσύνη».

Όπως τονίζει ο κ.Κατρούγκαλος, «...το νέο σύστημα είναι κοινωνικά μεροληπτικό υπέρ των αδυνάμων, με έντονα στοιχεία αναδιανομής. Όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της μεταρρύθμισης και αυτό αφορά και στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών».

Ωστόσο, «και οι δικαιότεροι κανόνες επιδέχονται διόρθωση για να μην καταλήγουν σε ανεπιεική αποτελέσματα", σημειώνει ο κ.Κατρούγκαλος, προαναγγέλλοντας διορθωτικές παρεμβάσεις στην πρόταση αναμόρφωσης του Ασφαλιστικού». Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Για τον σκοπό αυτό το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τις ενώσεις των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων θα πάρει τα αναγκαία μέτρα. Ήδη προσανατολιζόμαστε στο στο να επεκτείνουμε και στους νέους επιστήμονες την ειδική κατώτερη ασφαλιστική κλάση που προβλέπεται για τους αγρότες και με τους ίδιους συντελεστές».

Όπως προσθέτει, «σκεφτόμαστε επίσης να εφαρμόσουμε έναν "κόφτη" στην ασφαλιστική επιβάρυνση, κλιμακούμενο ανά εισοδηματική κατηγορία, ούτως ώστε να συνεχίσει να επιτυγχάνεται η αναδιανεμητική λειτουργία του νέου συστήματος χωρίς αδικίες και ανεπιεική αποτελέσματα».

Η πρώτη σύγρκουση Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή

Το απόγευμα της Τρίτης θα διεξαχθεί η πρώτη «μάχη» στη Βουλή, μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς έχει προγραμματιστεί προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το ασφαλιστικό. Το κλίμα αναμένεται να είναι ηλεκτρισμένο, καθώς το ασφαλιστικό είναι ένα ζήτημα που προκαλεί φθορά στην κυβέρνηση, η οποία βλέπει τις κινητοποιήσεις να κλιμακώνονται, την ίδια ώρα που οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια προβάδισμα της ΝΔ.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί στον απόηχο της σφοδρής επίθεσης που εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διάρκεια της εκδήλωσης για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης, την Κυριακή, στο γήπεδο του Ταε Κβο Ντο.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι η πρώτη εμφάνισή του στη Βουλή υπό την νέα του ιδιότητα και αναμένεται να δώσει το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής που θα τηρήσει η ΝΔ έναντι της κυβέρνησης.