Αλλαγή κλίματος σημειώνεται στο χρηματιστήριο, μετά από 4 ημέρες μεγάλης πτώσης που εξανέμισε κεφαλαιοποιήσεις δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι βασικοί δείκτες ανακάμπτουν, οι τραπεζικές μετοχές ενισχύονται, οι ακραίες υπερβολές διορθώνονται. Ομως η αγορά δεν έχει βρεί ακόμη επίπεδα ισορροπίας, ούτε έχει αποκτήσει κατεύθυνση. Η μεταβλητότητα φαίνεται ότι θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο τις επόμενες μέρες, δημιουργώντας ευκαιρίες για αποδοτικό trading και κινδύνους εγκλωβισμού.
Προς το παρόν, ο υψηλός τζίρος δείχνει ότι πολλά χαρτοφυλάκια και μικροεπενδυτές επιστρέφουν ως αγοραστές, καθώς η μεγάλη πτώση δημιούργησε σπουδαίες ευκαιρίες και οι χαμηλές αποτιμήσεις αποτελούν ισχυρό δέλεαρ.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι το ΧΑ μπαίνει τώρα σε φάση αποκατάστασης-διόρθωσης των μεγάλων στρεβλώσεων που προκάλεσε η "καταιγίδα" των τελευταίων ημερών. Προβλέπουν συνέχιση της ανοδικής κίνησης και σταδιακή βελτίωση της συνολικής εικόνας της αγοράς, με αυξημένη συναλλακτική κίνηση και διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε μεγάλη γκάμα δεικτοβαρών μετοχών.
Οι επιλογές των funds
Σημαντική παράμετρο για τη διαμόρφωση τάσης και δυναμικής θα είναι βέβαια η στάση των ξένων χαρτοφυλακίων, που πρωταγωνίστησαν στην "καταβύθιση" των τραπεζικών μετοχών, και χθες λειτούργησαν ως "διασώστες" για να αποτρέψουν το ολοκληρωτικό ναυάγιο.
Στο επίκεντρο της προσοχής θα παραμείνουν οι τράπεζες, καθώς το ζήτημα των ελέγχων (AQR) που ζητά το ΔΝΤ δεν πρόκειται να κλείσει, ενώ στο προσκήνιο θα βρεθούν τις επόμενες εβδομάδες τα θέματα διαχείρισης κόκκινων δανείων.
Πηγή αβεβαιότητας για την αγορά θα αποτελέσουν και οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, στις οποίες θα προκύψουν αναπόφευκτα διαφορές απόψεων και εντάσεις, κυρίως λόγω απαιτήσεων του ΔΝΤ.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι το σημαντικότερο τώρα δεν είναι τι θα γίνει στη διαπραγμάτευση και πώς θα προχωρήσει η αξιολόγηση, αλλά πώς θα διασκεδασθούν οι ανησυχίες των ξένων διαχειριστών για την κατάσταση και τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, υπό το βάρος των απαιτήσεων του ΔΝΤ.
Ως προς τη δυναμική της αγοράς επισημαίνουν ότι το πρώτο ζητούμενο είναι η σταθεροποίηση και η επιβεβαίωση της στήριξης του ΓΔ στην περιοχή των 765 μονάδων, ώστε να περιορισθεί ο κίνδυνος ενός νέου κύματος διόρθωσης.
Ακριβώς σ' αυτά τα επίπεδα κινείται τώρα ο Γενικός Δείκτης σημειώνοντας αυτή την ώρα άνοδο 1% στις 765,5 μονάδες. Κατά 0,9% ενισχύεται ο FT25, στις 2.021 μονάδες.
Ο τραπεζικκός δείκτης σημειώνει άνοδο 20% στις 857 μονάδες και βρίσκεται στα υψηλά ημέρας.
Προηγείται η Πειραιώς, η οποία με +7,5% καλύπτει μέρος των μεγάλων χθεσινών απωλειών της (είχε υποχωρήσει κατά 22%). Alpha και Eurobank +1,7%, Εθνική +0,8%, αμετάβλητη η Attica.
Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών blue chips ξεχωρίζουν Βιοχάλκο +2,8%, ΔΕΗ +2,5%, Ελλάκτωρ +1,8%, Givalia και ΕΛΠΕ +1,6%.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η MIG κερδίζει 2,8% με μεγάλο όγκο συναλλαγών