Πολιτική

Δημοσκοπήσεις-φωτιά μετά τη ΔΕΘ- Κλείνει η ψαλίδα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, εξαφανίζονται τα μικρά κόμματα


Ενώ στο επίκεντρο της δημοσιότητας βρίσκονται σήμερα οι εξαγγελίες Μητσοτάκη  από το βήμα της ΔΕΘ και τις επόμενες μέρες θ’ αρχίσει να αποτιμάται η επίδραση τους στην κοινή γνώμη, αίσθηση προκαλούν τα αποτελέσματα δύο δημοσκοπήσεων, που δείχνουν ότι  το «κοινωνικό πακέτο» Τσίπρα αλλάζει τους συσχετισμούς δυνάμεων στο εκλογικό σώμα. Η αντιπολίτευση αμφισβητεί βέβαια  την αξιοπιστία τους.

Σ’ αυτές τις  δύο μετρήσεις που έγιναν μετά την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και πριν από την ομιλία Μητσοτάκη,  η δημοσκοπική διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να μειώνεται δραστικά και να διαμορφώνεται στο εκλογικό σώμα μια δυναμική που καθιστά αμφίρροπη την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.

Χθες δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της Prorata για την «Εφημερίδα των Συντακτών», όπου η ΝΔ εμφανίζεται να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ  κατά 5,5% -  η μικρότερη διαφορά που καταγράφεται το τελευταίο 12μηνο.

Σήμερα  στην εφημερίδα Documento δημοσιεύεται νέα δημοσκοπική έρευνα, όπου η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων ως προς την πρόθεση ψήφου περιορίζεται  ακόμη πιο πολύ, στις 3,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Ειδικότερα, η ΝΔ εμφανίζεται να συγκεντρώνει 29,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 26%. Η διαφορά αυτή δεν προσφέρει καμία ασφάλεια νίκης στο πρώτο κόμμα και μπορεί να ανατραπεί εύκολα αν διατηρηθεί η διαμορφούμενη δυναμική - και εν πάση περιπτώσει δεν αφήνει περιθώρια αυτοδυναμίας.

 Η απήχηση του κοινωνικού πακέτου

Το κλείσιμο της ψαλίδας  δικαιολογείται από την απήχηση των  μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ:  Σχεδόν 3 στους 4 ψηφοφόρους τα θεωρούν θετικά, ενώ μόλις ένας στους 5 έχει αρνητική γνώμη.

Όμως το 58% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι δεν πρόκειται να εφαρμοσθούν. Εάν η κυβέρνηση κατορθώσει τελικά να τα υλοποιήσει, είναι προφανές τι εκλογικά οφέλη μπορεί να αποκομίσει.

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα δημοσκοπικά ευρήματα για την εκλογική δύναμη των άλλων κομμάτων και τη διαμόρφωση του πολιτικού χάρτη και των συσχετισμών κοινοβουλευτικής  δύναμης

• Στην επόμενη Βουλή μπαίνουν (με βάση  τα στοιχεία της δημοσκόπησης) μόνον 5 κόμματα

• Το συγκυβερνών κόμμα των ΑΝ.ΕΛ σχεδόν εξαφανίζεται εκλογικά (συγκεντρώνοντας μόλις 0,6%) – άρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να αναζητήσει άλλους συμμάχους αν καλούνταν να σχηματίσει κυβέρνηση ως πρώτο ή ως δεύτερο κόμμα.

• Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ παραμένει καθηλωμένο, χάνοντας μάλιστα και μέρος της εκλογικής δύναμης που είχε σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις.

Στη νέα δημοσκόπηση, τα ποσοστά των κομμάτων  στην πρόθεση ψήφου διαμορφώνονται ως εξής:

-ΝΔ 29,5%
-ΣΥΡΙΖΑ 26%
-Χρυσή Αυγή 8,1%
-Κίνημα Αλλαγής 5,6%
-ΚΚΕ 4%
-Ένωση Κεντρώων 1,3%,
- ΑΝΕΛ 0,6%
 - Ποτάμι 0,4%

Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 12,2%, ποσοστό χαμηλό σε σχέση με προηγούμενες δημοσκοπήσεις.

Διαβαστε επισης