Πολιτική

Δημοψήφισμα: Ο σίγουρος δρόμος και η περιπέτεια


Του ΓΡ. ΣΑΜΠΑΝΗ**

Κλειστές τράπεζες, άδεια ATMs, η οικονομία σε πλήρη απορρύθμιση, εντεινόμενη αβεβαιότητα και ανασφάλεια για την επόμενη μέρα.  Αυτά είναι τα πρώτα εμφανή αποτελέσματα της  κυβερνητικής απόφασης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με αντικείμενο μια πρόταση συμφωνίας που έχει πλέον αποσυρθεί.

Η χώρα έχει μπεί σε περιπέτεια με απρόβλεπτη διάρκεια και με  ανυπολόγιστες συνέπειες. Η κατάσταση χρεοκοπίας στην οποία έχει περιέλθει είναι μόνο το πρώτο στάδιο  μιας αλυσίδας αρνητικών εξελίξεων, που μπορεί να προσλάβουν δραματική τροπή.

Η κρισιμότητα των περιστάσεων επιβάλει ψύχραιμες αποφάσεις και πρωτοβουλίες ώστε η Ελλάδα να βγει από το αδιέξοδο, να επανέλθει στην ομαλότητα και να λειτουργήσει στο πλαίσιο των κανόνων της Ευρωζώνης. Αυτό άλλωστε ζητούν με επανειλημμένα διαβήματά τους οι αξιωματούχοι της ΕΕ και οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών.

Το πρώτο βήμα μπορεί να γίνει αν  στο δημοψήφισμα της Κυριακής υπερτερήσει με μεγάλη διαφορά το «ναι». Η καταφατική απάντηση στο ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν σημαίνει «υποταγή στους δανειστές», όπως υποστηρίζει η κυβερνητική πλευρά. Το «ναι» σημαίνει ότι οι πολίτες θέλουν:

• Να μείνουμε στο «σκληρό» ευρώ και να μην καταλήξουμε σε ασθενές εθνικό νόμισμα 

• Να παραμείνει η Ελλάδα στο κλαμπ της Ευρωζώνης, που μας παρέχει ασφάλεια και προοπτική.

• Να διασφαλισθούν η κεφαλαιακή επάρκεια  των  τραπεζών, η ρευστότητα και η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της οικονομίας, των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών 

• Να μπει η οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης, να βγούμε από την ύφεση, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να σταματήσει η ανθρωπιστική κρίση.

Το «όχι» θα διευρύνει το χάσμα με τους εταίρους-πιστωτές, θα παρατείνει την αβεβαιότητα, θ’ ανοίξει νέες επικίνδυνες ατραπούς.

** Οικονομολόγος, τραπεζικός