Διεθνή

Δημοκρατικοί: Η αποπομπή του επιθεωρητή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνδέεται με πωλήσεις όπλων στη Σ. Αραβία


Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ δήλωσε σήμερα ότι ο γενικός επιθεωρητής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενδέχεται να αποπέμφθηκε εξαιτίας της έρευνας που πραγματοποιούσε για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξε πέρυσι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανοίγοντας τον δρόμο για την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία.

Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησαν αμέσως στη δήλωση του Δημοκρατικού προέδρου της Επιτροπής, Έλιοτ Ένγκελ. Την ανακοίνωσή του μετέδωσε πρώτα η Washington Post.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την καθαίρεση του γενικού επιθεωρητή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Στιβ Λίνικ, με επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πέλοζι αργά το βράδυ της Παρασκευής, καθιστώντας τον τελευταίο κυβερνητικό γενικό επιθεωρητή τον οποίο ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αποπέμπει τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Ένγκελ και ο επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, ανακοίνωσαν το Σάββατο την έναρξη έρευνας για την αποπομπή Λίνικ.

«Έμαθα ότι μπορεί να υπάρχει ένας ακόμη λόγος για την απόλυση του κ. Λίνικ. Η υπηρεσία του ερεύνησε - κατόπιν αιτήματός μου - την δήθεν κήρυξη από τον Τραμπ της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ώστε να είναι σε θέση να στείλει όπλα στη Σαουδική Αραβία», δήλωσε ο Ένγκελ σε ανακοίνωσή του.

«Δεν έχουμε ακόμη την πλήρη εικόνα, αλλά είναι ανησυχητικό ότι ο υπουργός Εξωτερικών (Μάικ) Πομπέο ήθελε ο κ. Λίνικ να εκδιωχθεί πριν τελειώσει τη δουλειά του αυτή. Η κυβέρνηση θα πρέπει να συμμορφωθεί με την έρευνα που ξεκίνησα με τον γερουσιαστή Μενέντεζ και να παραδώσει όλα τα αρχεία που ζητήθηκαν από το ΥΠΕΞ μέχρι την Παρασκευή», πρόσθεσε ο Ένγκελ.

Ο Τραμπ, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, εξόργισε πολλά μέλη του Κογκρέσου πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων και Ρεπουμπλικάνων καθώς και Δημοκρατικών, κηρύσσοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να παρακάμψει την εξέταση του Κογκρέσου για στρατιωτικές πωλήσεις ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως στη Σαουδική Αραβία