Το μεταναστευτικό, με αφορμή και το περιστατικό του Έβρου, αλλά και οι παρακολουθήσεις, ήταν στην ατζέντα του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζου, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Open».
«Το μεταναστευτικό δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο εύκολης και τοξικής κομματικής αντιπαράθεσης. Είναι πολύ σοβαρό και άπτεται τόσο στο επίπεδο της εθνικής ασφάλειας, όσο και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κάθε μέρα και στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορά μας δοκιμάζεται ο ευρωπαϊκός και ο ελληνικός ανθρωπισμός», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Δ. Μάντζος (σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το γραφείο Τύπου του κόμματος).
Και επεσήμανε την ανάγκη πλήρους ενημέρωσης, όπως είπε, σε ζητήματα ύψιστης σημασίας όπως το συγκεκριμένο, καθώς «όποτε υπάρχει κενό ενημέρωσης, είτε από την κυβέρνηση είτε από τα media, θεριεύουν τα fake news και έχουμε φαινόμενα κοινωνικού κανιβαλισμού. Και από αρθρογράφους, αλλά κυρίως από χρήστες κοινωνικών δικτύων εις βάρος ανθρώπων που αναζητούν μια καλύτερη ζωή μακριά από τις χώρες τους, που αποτελούν εστίες πολέμων ή εξαθλίωσης και φτώχειας».
Ο Δημήτρης Μάντζος επανέλαβε την ανάγκη να δώσει απαντήσεις η κυβέρνηση στο πώς βρέθηκαν οι 38 πρόσφυγες στη νησίδα του Έβρου. «Προωθήθηκαν από τους Τούρκους; Υπήρξε επαναπροώθηση από τις ελληνικές αρχές κάποια στιγμή στο παρελθόν;», ήταν, συγκεκριμένα, τα ερωτήματα που έθεσε και συνέχισε:
«Αυτό πρέπει να λυθεί για να μην υπάρχουν σκιές πάνω από τις ελληνικές αρχές. Θα απαντηθούν όλα μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, όπως και το ποιες πρωτοβουλίες έλαβαν οι ελληνικές αρχές για τη διάσωση των ανθρώπων αυτών και επιτέλους ποιος είναι ο ρόλος των τουρκικών αρχών σε αυτήν την περίπτωση», ανέφερε ακόμη.
Ερωτηθείς, στη συνέχεια, για το θέμα των παρακολουθήσεων, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε ότι «για κάποιους στη Νέα Δημοκρατία η υπόθεση των παρακολουθήσεων, όπως η ενεργειακή κρίση και η κρίση ακρίβειας, είναι εισαγόμενη. Υπάρχει μια επίμονη προσπάθεια, μέσα από μια αυθαίρετη γενίκευση, να θολώσει η εικόνα από ένα υπαρκτό, πολύ σοβαρό περιστατικό το οποίο πρέπει να διερευνηθεί εις βάθος».
Υπενθύμισε δε, τον θεσμικό δρόμο τον οποίο ακολουθεί, όπως ανέφερε, από την πρώτη κιόλας ημέρα της υπόθεσης, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, τόσο στο επίπεδο της δικαιοσύνης όσο και στο επίπεδο της Βουλής. «Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα πρέπει να συγκροτηθεί από την επόμενη κιόλας εβδομάδα με το που ανοίξει η Βουλή, ώστε η νυν και η πρώην διοίκηση της ΕΥΠ αλλά και η ΑΔΑΕ και οι συναρμόδιοι υπουργοί να προσέλθουν στη Βουλή και αυτή τη φορά να ειπωθεί όλη η αλήθεια χωρίς φόβο και πάθος».
Σημείωσε, κλείνοντας, ότι η υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη πρέπει να εξεταστεί πολύ συγκεκριμένα και εις βάθος, διότι «εκτός από ευρωβουλευτής στο επίμαχο διάστημα ήταν και υποψήφιος αρχηγός του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος. Θα πρέπει να αποδειχθεί ποιος, πώς, γιατί, με ποια διαδικασία και κυρίως ποια αιτιολογία θεώρησε τον κ. Ανδρουλάκη ύποπτο και επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια, κατάσκοπο εις βάρος της χώρας. Και το δεύτερο και σημαντικότερο που δεν πρέπει να διαφύγει, είναι το κεφάλαιο του Predator, το οποίο χρησιμοποιείται διεθνώς από κράτη και ολιγάρχες και με το οποίο υπήρξε απόπειρα παγίδευσης του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής».