Οι επιχειρηματίες πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να συνειδητοποιήσουν ότι τα νούμερα των επιχειρήσεών τους είναι πλέον το διαβατήριο για μεγαλύτερες, καλύτερες και οικονομικότερες χρηματοδοτήσεις, τόνισε ο επικεφαλής Επιχειρηματικών Κέντρων Β.Ελλάδος της Τράπεζα Πειραιώς, Ανδρέας Δημητριάδης σε συνέντευξή του στο ΕΤΒΑVIPEStudio που λειτουργεί στα κεντρικά γραφεία της ΕΤΒΑ στη Σίνδο Θεσσαλονίκης και αποτελεί προϊόν συνεργασίας της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ΑΕ με το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).
«Με κάθε ευκαιρία λέω στην επιχειρηματική κοινότητα ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον που προέκυψε μετά την κρίση και να συνειδητοποιήσουν ότι ένας καλός ισολογισμός είναι που τους ανοίγει την πόρτα των χρηματοδοτήσεων». Σύμφωνα με τον ίδιο, «μετά την κρίση είναι λιγότερες οι εταιρείες που εμφανίζουν ορθολογικά στοιχεία, που εμφανίζουν όλα τους τα στοιχεία».
Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε πάρα πολύ για να τους πείσουμε ή για να το πω σωστότερα, για να τους εκπαιδεύσουμε στο πως να αντιμετωπίσουν το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον που διαμορφώνεται. Έτσι έχουμε πλέον και έναν ρόλο συμβούλου των επιχειρήσεων». […] «Όταν ένας επιχειρηματίας διαμορφώνει ένα business plan που δεν είναι βιώσιμο εμείς έχουμε χρέος ως Τράπεζα να τον καθοδηγήσουμε, να του πούμε τις βελτιώσεις που πρέπει να κάνει ή αν χρειάζεται να περιορίσει κάποια από τα μελλοντικά του σχέδια και να τον οδηγήσουμε σε έναν δρόμο ασφάλειας.»
Στην ερώτηση αν οι τράπεζες γενικότερα έχουν σκληρύνει της στάση τους μετά την κρίση προς όλο τα φάσμα των πελατών τους, ο κ.Δημητριάδης παραδέχτηκε πως όντως έτσι είναι τα πράγματα και εξήγησε πως «αυτό έγινε γιατί έχει στηθεί ένας ελεγκτικός μηχανισμός σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης που είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που υπήρχε προ κρίσης. Και πλέον, όλοι οι ελεγκτές μας έχουν γίνει πιο σκληροί. Κατ΄ ανάγκη οδηγούμαστε σε ένα νέο τραπεζικό περιβάλλον».
Ερωτηθείς για την διαθεσιμότητα κονδυλίων και χρηματοδοτικών εργαλείων, είπε πως «διανύουμε μια περίοδο που τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουμε για να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας των επιχειρηματιών, είτε είναι βραχυπρόθεσμες, είτε μακροπρόθεσμες με επενδυτικό ορίζοντα, είναι πάρα πολλά και γίνανε ακόμη περισσότερα τα τελευταία χρόνια με αφορμή τον covid».
Για να γίνει ακόμη πιο αντιληπτό αυτό έφερε ως παράδειγμα της Τράπεζα Πειραιώς, η οποία όπως είπε «έχει σήμερα ρευστότητα, από τραπεζικές καταθέσεις, κοντά στα 60 δις ευρώ. Την ίδια ώρα οι συνολικές χρηματοδοτήσεις της ανέρχονται σε περίπου 35 δις ευρώ. Καταλαβαίνεται λοιπόν ότι το θέμα της ρευστότητας των Τραπεζών είναι λυμένο».
Αναφερόμενος στα τέσσερα Επιχειρηματικά Κέντα που διαθέτει η Τράπεζα Πειραιώς στη Βόρεια Ελλά και στα οποία είναι επικεφαλής, είπε πως τα δύο λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη, ένα στην Καβάλα και ένα στη Λάρισα. Σε αυτά απασχολούνται 50 εξειδικευμένα στελέχη. Τα κέντρα αυτά καλύπτουν γεωγραφικά τη Θεσσαλία, την Κεντρική Μακεδονία, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. «Μέσω αυτών των Κέντρων εξυπηρετούμε ουσιαστικά την καθημερινότητα και τα επενδυτικά σχέδια 2.500 επιχειρήσεων, είτε είναι εγκατεστημένες σε Επιχειρηματικά Πάρκα, είτε όχι. Με λίγα λόγια είμαστε οι privet bankers των επιχειρήσεων» είπε ο κ.Δημητριάδης.