Πολιτική

Δημιουργείται Κυβερνητικό Συμβούλιο για το προσφυγικό


Με στόχο τον συντονισμό των δράσεων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και τη διαχείριση του προβλήματος στα πλαίσια της συμφωνίας ΕΕ -Τουρκίας, δημιουργείται Κυβερνητικό Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο θα λειτουργεί στα πρότυπα του ΚΥΣΕΑ, υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού.

 Για τη συγκρότηση του εκδόθηκε σήμερα σχετική Πράξη του υπουργικού συμβουλίου, μετά τη διευρυμένη σύσκεψη  που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι για να να αποβεί αποτελεσματική η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να μειωθεί η ροή προσφύγων από τα τουρκικά παράλια. Η ελληνική πλευρά θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη την άμεση συνδρομή τους για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Κατά τη σύσκεψη εκφράστηκε ανησυχία για την παρατηρούμενη αύξηση των προσφυγικών ροών στο πρώτο διήμερο μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ τις προηγούμενες μέρες υπήρξε αισθητή μείωση.

Υπολογίζεται ότι χθες και σήμερα περισσότεροι απο 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία. Στον Πειραιά μεταφέρθηκαν σήμερα 2.500 άτομα, που μετακινούνται σε Λάρισα, Ιωάννινα και Φιλιπιάδα, σε κέντρα φιλοξενίας.

Στόχος είναι μέσα στο επόμενο τριήμερο να έχουν φύγει από τα νησιά όλοι όσοι έφθασαν ή θα φθάσουν εκεί πριν από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα μετακινηθούν πρόσφυγες και μετανάστες μέσω Καβάλας προς τους χώρους φιλοξενίας στη βόρεια Ελλάδα.

Παράλληλα, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα χρειαστεί να επιλυθούν νομικά ζητήματα, που αφορούν το καθεστώς χορήγησης ασύλου, και τις αιτήσεις που θα υποδέχεται και θα εξετάζει η χώρα μας.

Εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί να αντιμετωπισθούν τα ζητήματα αυτά με ταχείες διαδικασίες και δεν αποκλείεται αυτό να γίνει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ή με Προεδρικό Διάταγμα.

Η σύνθεση του Συμβουλίου

Στο συνιστώμενο Κυβερνητικό Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής  θα προεδρεύει ο πρωθυπουργός. Μέλη του θα είναι οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Επικρατείας (αρμόδιος για το Συντονισμό του κυβερνητικού έργου), οι αναπληρωτές υπουργοί Εσωτερικών Προστασίας του Πολίτη, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών, Οικονομικών (αρμόδιος για τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής) και ο υφυπουργός Οικονομίας-Ανάπτυξης (αρμόδιος για τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς).

Θα μετέχουν επίσης χωρίς δικαίωμα ψήφου οι αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης και όσα άλλα μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί καλούνται κάθε φορά από τον πρωθυπουργό.

Για παροχή γνώμης θα καλούνται στο Συμβούλιο στελέχη της δημόσιας διοίκησης