Διεθνή

Δηλώσεις Ομπάμα - Μέρκελ (και) για το ελληνικό χρέος


Κέντρο έντονων διπλωματικών διεργασιών, όπου θα εξετασθούν όλες οι σοβαρές εκκρεμότητες των δυτικών συμμάχων, από τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, ως τις (δύσκολες) σχέσεις με την Ρωσία, γίνεται από αύριο το Βερολίνο, όπου βρίσκεται ήδη ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, αφού ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Η Αθήνα περιμένει με μεγάλο ενδιαφέρον την αυριανή κοινή συνέντευξη Τύπου του Αμερικανού προέδρου και της Γερμανίδας καγκελαρίου, όπου αναμένεται να τοποθετηθούν και σχετικά με το ελληνικό χρέος, στον απόηχο των δηλώσεων Ομπάμα από την Αθήνα, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της άμεσης ελάφρυνσης, ώστε να περάσει η ελληνική οικονομία σε ανάκαμψη.

Δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φάνηκαν να δίνουν μια πρώτη αρνητική απάντηση στις παραινέσεις του Αμερικανού προέδρου, καθώς τόνισε ότι «όποιος υπόσχεται ελάφρυνση χρέους προσφέρει κακή υπηρεσία στην Ελλάδα», εννοώντας ότι μια γρήγορη απόφαση για το χρέος θα οδηγήσει σε επιβράδυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά.

Πάντως, αποκαθιστώντας τη διπλωματική τάξη, στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι δηλώσεις Σόιμπλε δεν θα πρέπει να εκληφθούν ως απάντηση στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου. Έτσι, αναμένεται με ενδιαφέρον να διαφανεί αύριο αν και σε ποιο βαθμό η καγκελάριος Μέρκελ συντάσσεται με τη σκληρή γραμμή του Β. Σόιμπλε.

«Καλύτερος εταίρος η Μέρκελ»

Οι σχέσεις του Αμερικανού προέδρου με την Γερμανίδα καγκελάριο φαίνεται να βρίσκονται στο καλύτερο σημείο των τελευταίων ετών, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες δηλώσεις Ομπάμα, ο οποίος χαρακτήρισε την κ. Μέρκελ ως «καλύτερο διεθνή εταίρο» της Ουάσιγκτον.

Σε κοινό άρθρο τους στο γερμανικό περιοδικό “Wirtschaftswoche”, οι δύο ηγέτες υπογραμμίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στον κόσμο προ της παγκοσμιοποίησης και αναφέρονται εκτενώς στα πλεονεκτήματα της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει αμφισβητήσει έντονα.

Άτυπα, οι δύο ηγέτες παίρνουν πρωταγωνιστικό ρόλο και στον καθορισμό των προτεραιοτήτων της δυτικής συμμαχίας, καθώς μετά την αυριανή τους συνάντηση έχει προγραμματισθεί, την Παρασκευή, μια μίνι σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή και των ηγετών Μ. Βρετανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας.

Οι κυρώσεις στην Μόσχα

Βασικό θέμα σε αυτές τις συνομιλίες θα είναι οι σχέσεις με την Μόσχα, καθώς τον Δεκέμβριο θα πρέπει να ανανεωθούν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την Ουκρανία, αλλά υπήρξαν ανησυχίες τις τελευταίες εβδομάδες στην Ευρώπη ότι υπάρχει κίνδυνος οι αποφάσεις για τις κυρώσεις να τεθούν σε αμφισβήτηση από τον Ντ. Τραμπ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες περιμένουν από τον κ. Ομπάμα, που είχε μια αρκετά μακρά πρώτη συνάντηση με τον Ντ. Τραμπ, να ξεκαθαρίσει τη στάση της Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην Αθήνα ο απερχόμενος πρόεδρος, η γραμμή των ΗΠΑ για το θέμα δεν αλλάζει και οι κυρώσεις θα παραταθούν.

Μάλιστα, στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθεί και ένα σχέδιο επέκτασης των κυρώσεων, αυτή την φορά σε αντίποινα για τη ρωσική συμμετοχή στον πόλεμο στην Συρία, στο πλευρό των δυνάμεων του καθεστώτος Άσαντ.

Οι εισηγήσεις για αυστηρότερη στάση έναντι της Μόσχας ενισχύονται μετά τις τελευταίες πυραυλικές επιθέσεις από ρωσικό αεροπλανοφόρο εναντίον στόχων στην Συρία, ενώ αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει φόβους ότι η Ρωσία θα προχωρήσει σε νέες κινήσεις τόσο στην Συρία, όσο και στην Ουκρανία, στη μεταβατική περίοδο μέχρι να εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο, στις 20 Ιανουαρίου, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος.