Ελλάδα

Δικηγόρος προσέφυγε στο ΣτΕ κατά των περιοριστικών μέτρων


Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο δικηγόρος Θεσσαλονίκης Στέλιος Γκαρίπης και ζητάει να «παγώσει», να ανασταλεί και να ακυρωθεί η σχετική κοινή υπουργική απόφαση (από 7.1.2021) που παρατείνει και επαυξάνει τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας (lockdown), κ.λπ. λόγω της πανδημίας (COVID-19)και ειδικά για όσους εισέρχονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό.

Ο εν λόγω δικηγόρος υποστηρίζει ότι η επίμαχη κοινή υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική και μη νόμιμη, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι έχει νομοθετικό κενό.

Πάντως, η πρόεδρος του ΣτΕ Μαίρη Σάρπ, εισήγαγε την αίτησή του στην Ολομέλεια του ΣτΕ και θα συζητηθεί την 5η Φεβρουαρίου 2021 με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Σπυρίδωνα Μαρκάτη.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο το νομοθετικό κενό ανάγεται στο ότι την 7.1.2021 ανακοινώθηκε η παράταση εφαρμογής των απαγορευτικών-περιοριστικών μέτρων και η σχετική υπουργική απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το μεσημέρι της επόμενης ημέρας, 8.1.2021.

Κατά τους ισχυρισμούς του, από 00.01 της 8ής Ιανουαρίου 2021 μέχρι και την 1μ.μ. της ίδιας ημέρας, που η σχετική κοινή υπουργική απόφαση δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, δηλαδή από 00.01 έως 13.00, υπάρχει νομοθετικό κενό, με αποτέλεσμα η υπουργική απόφαση είναι ανυπόστατη για 13 ώρες.

Όπως αναφέρει ταξίδεψε αεροπορικώς για επαγγελματικούς λόγους από την Αθήνα στο Παρίσι (6.1.20201) και επέστρεψε αεροπορικώς και πάλι στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος την 8η Ιανουαρίου 2021. Κατά την άφιξή του στην Ελλάδα δεν του έγινε καμία ενημέρωση για κατ΄οίκον περιορισμό 7 ημερών και ενώ είχε συμπληρώσει την απαιτούμενη φόρμα και είχε υποβληθεί στις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ο κ. Γκαρίπης στρέφεται κατά του Ελληνικού Δημοσίου και ζητεί να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και μη νόμιμη η από 7.1.2021 κοινή υπουργική απόφαση (Δ1α/ΓΠ.οικ.959) με την οποία, μεταξύ των άλλων, ρυθμίζονται θέματα εισόδου στη χώρα μας από το εξωτερικό. Πλέον των μέτρων που ίσχυαν μέχρι τότε (συμπλήρωση ηλεκτρονικής φόρμας PLF, τεστ COVID-19 72 ώρες πριν της εισόδου στην Ελλάδα, κ.λπ.),

αυξήθηκε ο κατ΄ οίκον περιορισμός για όσους εισέρχονται στη χώρα από τις 3 ημέρες που προβλεπόταν στις 7 ημέρες. Ακόμη, υποστηρίζει ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση παραβιάζει θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές του κράτους δικαίου και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος, όπως παραβιάζεται και η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας που προστατεύεται από το άρθρο 5 του Συντάγματος.

Τέλος, επισημαίνει, ότι υπάρχει ο κίνδυνος να του επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ, καθώς δεν τέθηκε σε κατ΄οίκον περιορισμό μετά την επιστροφή του από το Παρίσι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ