Πολιτική

Διεύρυνση των κατηγοριών αιτούντων άσυλο που θα επιστρέφονται στην Τουρκία ζήτησε ο Χρυσοχοίδης


Την ανάγκη να εισαχθεί στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας η δυνατότητα επιστροφών στην Τουρκία των αιτούντων άσυλο, ανεξαρτήτως τόπου διαμονής και χωρίς περιορισμό της εθνικότητας, "αλλιώς η Μόρια θα συνεχίζει να στιγματίζει την Ευρώπη" έθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποίησε με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, και τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Όπως εξήγησε ο κ. Χρυσοχοΐδης κατά τη διάρκεια δηλώσεων που ακολούθησαν μετά τη σύσκεψη "η Κοινή Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας δοκιμάζεται πολύ ισχυρά σήμερα στα νησιά του Αιγαίου και στα εκεί κέντρα υποδοχής. Είναι ουσιώδες να σεβαστούμε όλοι το γράμμα της Δήλωσης χωρίς πολιτικές αναγνώσεις που ακυρώνουν στην πράξη τη Δήλωση αυτή. Με την έννοια αυτή δύο σημεία της χρειάζονται απολύτως κοινή κατανόηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα και την Τουρκία".

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διευκρίνισε ότι "αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην αρχή αυτής της διαπραγμάτευσης. Εμείς και δημόσια θέσαμε αυτά τα ζητήματα και πιστεύω ότι το μεν ένα ζήτημα χρήζει απλώς μια διευκρίνηση διότι δεν υπάρχει στη Δήλωση κανένας γεωγραφικός προσδιορισμός, από την άλλη πλευρά χρειάζεται να διευκρινιστεί το ζήτημα των εθνικοτήτων".

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "η ελληνική κυβέρνηση τηρεί στο ακέραιο τις απορρέουσες από τη Δήλωση και το ενωσιακό δίκαιο ευθύνες και υποχρεώσεις της, απο τη φύλαξη των συνόρων, την επιτυχάνση των διαδικασιών απόδοσης του ασύλου, τις πολιτικές ένταξης των μεταναστών και τις επιστροφές. Για να πετύχουμε όμως, όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας πρέπει να κάνουν το ίδιο".

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη Σύνοδο της Μάλτας "από την οποία η Ελλάδα απουσίαζε", υπογραμμίζοντας ότι "άνοιξε μια σχισμή στην ακινησία της προηγούμενης περιόδου". "Φυσικά χρειαζόμαστε και αυτό τονίστηκε από όλους μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική Ασύλου, φυσικά χρειάζεται αλληλεγγύη κα κατανομή αναλογική των προσφυγικών βαρών". Αιχμή της αλληλεγγύης, συνέχισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, αποτελούν τα ασυνόδευτα παιδιά. "Το ζητούμε από όλη την Ευρώπη. είναι πολλά αυτά τα παιδιά στην Ελλάδα και δεν μπορούμε να τα υποδεχθούμε αξιοπρεπώς χωρίς τη συνδρομή των εταίρων μας".

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, παρατήρησε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και πρότεινε η Γερμανία να υποστηρίξει την Ελλάδα στους τομείς της πληροφορικής και της προστασίας των συνόρων, εφόσον η Ελλάδα το επιθυμεί και είναι κάτι που θα συμφωνηθεί σε διμερές επίπεδο.

Παραδέχτηκε ότι "πρέπει να προσπαθήσουμε να στηρίξουμε τα κράτη που αποτελούν πύλες εισόδου στην Ευρώπη, κάτι που έως σήμερα δεν το κάναμε επαρκώς. Είναι δύο τα στοιχεία που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη. Πρέπει να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα με πιο αποτελεσματικό τρόπο και ταυτόχρονα να κατανείμουμε τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στην Ευρώπη με πιο έλλογο και αποτελεσματικό τρόπο, από ό,τι έχει γίνει έως σήμερα". Τόνισε, εξάλλου, ότι "δεν μπορεί η πρόκληση να αντιμετωπιστεί από ένα κράτος, και αυτός είναι ο λόγος που πήγαμε στην Τουρκία ως εκπρόσωποι της Ευρώπης. Επίσης, είμαι εδώ όχι μόνο ως υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας. Εκπροσωπώ όλη την Ευρώπη".

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του με τον κ. Ζεεχόφερ στην Τουρκία, έλαβαν τη διαβεβαίωση από τις τουρκικές αρχές της πλήρους εφαρμογής της ευρωτουρκικής Δήλωσης "και ευχόμαστε γρήγορα να δούμε έμπρακτα αποτελέσματα". Η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, παρατήρησε ο ίδιος, "εξακολουθεί να ισχύει και όλες οι πλευρές δεσμεύονται να συνεχίσουν την εφαρμογή της".

Ο κ. Αβραμόπουλος αναγνώρισε ότι η Ελλάδα "βρίσκεται αυτό τον καιρό υπό πίεση, οι αφίξεις έχουν αυξηθεί και οι συνθήκες στα νησιά είναι τραγικές, τραγικές για την ελληνική κοινωνία και για τους ίδιους τους ανθρώπους εκεί". Τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και ¨συνεχίζει να στηρίζει τη χώρα επιχειρησιακά, πολιτικά και οικονομικά".

Όσον αφορά στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Επίτροπος επανέλαβε ότι "χρειαζόμαστε νέα πολιτική δέσμευση και συμφωνία για μια πραγματικά ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολτική που θα εξασφαλίσει στην Ευρώπη καλύτερη προετοιμασία για το μέλλον γιατί δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει. Αλλά και μια νέα πολιτική ασύλου. Η αναθεώρηση του Δουβλίνου είναι απαραίτητη".

Σχετικά με τη Σύνοδο της Μάλτας ο κ. Αβραμόπουλος διευκρίνισε ότι αφορούσε αποκλειστικά στις ροές της κεντρικής Μεσογείου. "Επιδιώξαμε και επιτύχαμε τουλάχιστον για τους προσεχείς έξι μήνες να υπάρξει ένας μηχανισμός προσωρινός, συγχρόνως όμως έγινε και έκκληση προς όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ αν επιμεριστούν ένα μέρος των αριθμών που έχουν προκύψει".

ΑΠΕ-ΜΠΕ