Διευρύνεται η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των ομολόγων της Κύπρου και εκείνων της Γερμανίας, εν μέσω της αβεβαιότητας για την επόμενη μέρα του κυπριακού προγράμματος και για τη δυνατότητα παραμονής της Κύπρου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Οι αποδόσεις των ομολόγων των δύο χωρών κινούνται το τελευταίο διάστημα σε αντίθετες κατευθύνσεις.
Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, η πτώση των τιμών του πετρελαίου και οι δυνητικά επικίνδυνες γεωπολιτικές εξελίξεις, δημιουργούν αποστροφή από στοιχεία ενεργητικού με περισσότερο κίνδυνο.
Μεταξύ αυτών που επωφελούνται αυτής της αλλαγής είναι τα γερμανικά κρατικά ομόλογα που θεωρούνται από τα ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία.
Αυτό σε συνδυασμό με το συνεχιζόμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ οδήγησε τις τιμές των γερμανικών ομολόγων προς τα πάνω και επομένως τις αποδόσεις τους προς τα κάτω.
Το γερμανικό δεκαετές ομόλογο που αποτελεί το σημείο αναφοράς, ανέρχεται περίπου στο 0,3%, το μισό σε σύγκριση με την αρχή του έτους, ενώ εκείνα μικρότερης διάρκειας διαπραγματεύονται με αρνητική απόδοση.
Αυτή είναι επίσης η γενική κατεύθυνση των ομολόγων ορισμένων περιφερειακών χωρών, όπως Ισπανίας, Ιταλίας και Ιρλανδίας με τις αντίστοιχες αποδόσεις τους για τα δεκαετή ομόλογα να καταγράφουν μείωση από την αρχή του έτους.
Παρά τη γενική πτωτική τάση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, τα κυπριακά ομόλογα όπως και αυτά της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, καθώς η κάθε μία από αυτές τις χώρες αντιμετωπίζει τις δικές της προκλήσεις.
Όπως αναφέρει το Stockwatch, στην περίπτωση της Κύπρου, η στασιμότητα στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και η αδυναμία ικανοποίησης όλων των υπόλοιπων προαπαιτούμενων δράσεων όπως αυτές συμφωνήθηκαν στην όγδοη αναθεώρηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, με φόντο και τις επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές του Μαΐου, φαίνεται να αποθαρρύνει τους δυνητικούς επενδυτές από την περαιτέρω κατοχή χρέους της χώρας.
Η αύξηση των spreads δεν πέρασε απαρατήρητη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που επισημαίνει τους κινδύνους που ελλοχεύει το υψηλό εξωτερικό χρέους της Κύπρου, σε περίπτωση διεθνών ή εγχώριων αναταραχών.
Με την προοπτική η χώρα να αποκλειστεί από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ καθώς σε μερικούς μήνες δεν θα είναι στο πλαίσιο ενός προγράμματος οικονομικής προσαρμογής ενώ η πιστοληπτική της διαβάθμιση δεν θα βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα, η πορεία αυτή αναμένεται να συνεχιστεί.
Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση που τηρήσουν οι οίκοι αξιολόγησης τους επόμενους μήνες, όταν θα αξιολογήσουν εκ νέου το αξιόχρεο της Κύπρου.