Περισσότερες από 60.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα «Γέφυρα», για την προστασία των δανειοληπτών που αποδεδειγμένα επλήγησαν από την πανδημία και είχαν βάλει υποθήκη -ή προσημειώσει- την πρώτη τους κατοικία, προκειμένου να λάβουν δάνειο (στεγαστικό, καταναλωτικό ή και επιχειρηματικό). Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία γνωστοποίησε σήμερα ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, μιλώντας -μέσω τηλεδιάσκεψης- σε εκδήλωση του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).
Όπως είπε, το γεγονός ότι έναν μήνα μετά την ψήφιση του προγράμματος και ενώ μεσολάβησε ο συνήθως «νεκρός» Αύγουστος, υποβλήθηκαν τόσες αιτήσεις, αποτυπώνει το ισχυρό ενδιαφέρον για το «Γέφυρα», το οποίο υλοποιείται με πολύ απλές και σύντομες διαδικασίες και χωρίς την υποχρέωση υποβολής δικαιολογητικών.
Ο κ. Κουρμούσης υπενθύμισε ακόμα ότι το πρόγραμμα -που θα παραμείνει ανοιχτό για υποβολή αιτήσεων ως τις 30/9- επιβραβεύει μεν τους συνεπείς δανειολήπτες (αφού για όσα δάνεια εξυπηρετούνταν κανονικά πριν από την πανδημική κρίση, η εννεάμηνη επιδότηση ανέρχεται στο 90% για το πρώτο τρίμηνο και σταδιακά μειώνεται τα επόμενα τρίμηνα στο 80% και το 70%), αλλά πολύ σημαντικό είναι το κίνητρο και για όσους είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια (επιδότηση 80% στο πρώτο τρίμηνο, 70% στο δεύτερο και 60% στο τρίτο).
Το δε υψηλό εισοδηματικό όριο για την ένταξη στο πρόγραμμα (εισόδημα 57.000 ευρώ ετησίως για μια πενταμελή οικογένεια), διευρύνει τον αριθμό των δικαιούχων. Στο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν όλα τα δάνεια που έχουν ληφθεί προ κρίσης, με υποθήκη την πρώτη κατοικία, υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης έχει αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία, κάτι που επιβεβαιώνεται ποικιλοτρόπως: πχ, με το αν έχει γίνει αναστολή λειτουργίας επιχείρησης, αν έχουν ληφθεί επιδόματα ή άλλα ευεργετήματα λόγω covid-19, αν ο δανειολήπτης έχει μειωμένα μισθώματα ή έχει λάβει επιστρεπτέα προκαταβολή ή αν τα φορολογικά του έγγραφα πιστοποιούν μείωση του εισοδήματος του σε σχέση με τον Μάρτιο.
Από τον Ιανουάριο ενεργοποιείται ο Κώδικας Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας
Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Κουρμούσης επισήμανε ακόμα ότι σε περίπου έναν μήνα αναμένεται να ψηφιστεί ο Κώδικας Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας, που θα ενεργοποιηθεί από τον Ιανουάριο του 2021 και καταργεί όλους τους προηγούμενους νόμους για τη διαχείριση όλων των χρεών (νόμος Κατσέλη, πτωχευτικός κώδικας κτλ).
Ο κ. Κουρμούσης υπενθύμισε ότι ο νόμος λειτουργεί με βάση τρεις άξονες: πρώτον, την πρόληψη (μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης, όπου τα επιμελητήρια θα έχουν ενεργό συμβουλευτικό ρόλο προς τις επιχειρήσεις). Δεύτερον, τη ρύθμιση (ο υπόχρεος έχει στη διάθεσή του 20 χρόνια για την πληρωμή των χρεών του προς τράπεζες και δημόσιο, σε 240 δόσεις, τη μεγαλύτερη χρονική επιμήκυνση που έχει ποτέ δοθεί). Και, τρίτον, την ήπια και γρήγορη πτώχευση, ώστε να μπορεί ο επιχειρηματίας να «καθαρίσει» γρήγορα και να μην κρατιέται όμηρος, με πλήρη διαγραφή των χρεών του σε ένα έτος. Η πτώχευση συνοδεύεται μεν από απώλεια περιουσιακών στοιχείων, αλλά ταυτόχρονα δίδεται η δυνατότητα να μπορεί να μισθώσει την πρώτη κατοικία του -«τις πρώτες κατοικίες θα τις αγοράζει ένας φορέας ώστε οι άνθρωποι να μη βρεθούν στον δρόμο και θα τις δίνει μόνο σε αυτούς, όπως και τη δυνατότητα να τις ξαναγοράσουν στο μέλλον»- και τα παραγωγικά του ακίνητα.
Απαντήσεις σε ερωτήσεις για το «Γέφυρα»
Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «Γέφυρα», ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους απάντησε και σε σειρά ειδικών ερωτημάτων των επιχειρηματιών-μελών του ΕΒΕΘ, διευκρινίζοντας παραμέτρους που ενδιαφέρουν πολλούς δανειολήπτες:
- Σε ένα στεγαστικό δάνειο, υπόχρεοι είναι οι δύο σύζυγοι, αμφότεροι πληττόμενοι, αλλά εγγυήτρια και κάτοχος του σπιτιού η μητέρα ενός εκ των δύο, που ως συνταξιούχος δεν θεωρείται πληττόμενη. Υπάρχει η δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα;
Το πρόγραμμα απαιτεί έστω ένα μέλος της οικογένειας να είναι πληττόμενο. Είτε αυτό το μέλος είναι ένας από τους συζύγους είτε τα εξαρτώμενα μέλη, τα τέκνα ή οι γονείς τους, αυτό αρκεί, ώστε να θεωρούνται όλοι στην οικογένεια πληττόμενοι. Άρα μπορεί να υποβληθεί αίτηση.
- Η πρωτο-οφειλέτρια είναι συνταξιούχος, άρα δεν μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Ο εγγυητής σύζυγος είναι ελεύθερος επαγγελματίας και πληροί τις προϋποθέσεις του άρθρου 71 του νόμου 4714/2020. Δεν διαθέτει ο ίδιος στην κυριότητά του ακίνητη περιουσία, διαμένει ωστόσο στην κύρια κατοικία της πρωτο-οφειλέτριας συζύγου του, την οποία η σύζυγος προσημείωσε υπέρ της τραπέζης, Μπορεί να υπαχθεί στο πρόγραμμα ο σύζυγος που δεν διαθέτει ακίνητη περιουσία, καθώς πρόκειται για την ίδια συμβατική υποχρέωση;
Την αίτηση πρέπει πάντα να την κάνει αυτός στον οποίο φαίνεται εγγεγραμμένο το σπίτι στο Ε9. Ακολούθως, οι υπόλοιποι πρέπει να συναινέσουν στην άρση απορρήτου για να γίνει η διαδικασία των σχετικών ελέγχων. Το κράτος θα πληρώνει το 90% (αν πρόκειται για εξυπηρετούμενο προ κρίσης δάνειο), το πώς θα πληρώσουν οι δικαιούχοι το υπόλοιπο 10% δεν αφορά τον νόμο.
- Ο αιτών έλαβε κατά το παρελθόν δάνειο μικρής αξίας σε σχέση με το σύνολο των οφειλών του από Τράπεζα, υπέρ του οποίου εγγυήθηκε το πρώην ΤΕΜΠΜΕ (ΕΤΕΑΝ ΑΕ), κατά ποσοστό 80% επί του κεφαλαίου και έχει ήδη καταλογιστεί υπέρ του ελληνικού δημοσίου. Υφίσταται όριο ως προς τις ενισχύσεις de minimis, που οι επιτηδευματίες έχουν λάβει κατά το παρελθόν;
Προφανώς ισχύει ο ευρωπαϊκός κανονισμός de minimis, σύμφωνα με τον οποίο ο πολίτης δεν μπορεί να λάβει πάνω από 300.000 ευρώ σε τρία χρόνια. Αν κάποιος μέσα στα τελευταία τρία χρόνια έλαβε επιδοτήσεις 300.000 ευρώ, δεν μπορεί να μπει και σε αυτό το πρόγραμμα, γιατί έχει συμπληρώσει το πλαφόν. Αν έλαβε μέχρι 200.000-250.000 ευρώ όμως, μπορεί να μπει και στο νέο πρόγραμμα, μέχρι να καλυφθεί το σύνολο του de minimis
- Το εισόδημα που «τραβάει» η πλατφόρμα από το TΑΧΙS δεν συμφωνεί με το εισόδημα του εκκαθαριστικού του 2019, ωστόσο αν ο φορολογούμενος δεν αποδεχτεί τα ποσά, δεν μπορεί να προχωρήσει η δήλωση για την αίτηση. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;
Τα διαφορετικά αυτά ποσά δεν είναι από λάθος ή τυχαία μειωμένα. Η πλατφόρμα αντλεί μεν στοιχεία από το ΤΑXIS, αλλά αφαιρεί κάποια ποσά, πχ, ασφαλιστικές εισφορές ή επιδόματα, για να βγάλει το καθαρό ποσό. Οπότε μην παραξενεύει τους χρήστες ότι θα βλέπουν κατάτι μειωμένο εισόδημα.