Διεθνή

Διεθνής Αμνηστία για Κατάρ: Οι καταχρήσεις σε βάρος εργατών επιμένουν ένα χρόνο μετά το Μουντιάλ


«Πάρα πολύ λίγα έχουν γίνει» για να μπει τέλος στις καταχρήσεις σε βάρος των μεταναστών εργατών στο Κατάρ, οι οποίες συνεχίζονται ένα χρόνο μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2022, κατήγγειλε σήμερα η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία.

Προηγουμένως, κατά τη διάρκεια και μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, το πλούσιο, χάρη στο φυσικό αέριο, εμιράτο βρέθηκε αντιμέτωπο με ομοβροντία επικρίσεων για τις επιδόσεις του στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μεταχείριση εκ μέρους του μεταναστών εργατών.

Για να διορθώσει την κατάσταση, το Κατάρ, με τη βοήθεια του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, αναθεώρησε την εργατική νομοθεσία του, εισάγοντας κατώτατο μισθό και μεταρρυθμίσεις στην υγεία και την ασφάλεια, ενώ διέλυσε το επίμαχο σύστημα «αναδοχής» εργατών «Καφάλα».

Όμως για τον Στιβ Κόκμπερν, διευθυντή του προγράμματος Οικονομική και Κοινωνική Δικαιοσύνη της Διεθνούς Αμνηστίας, «η επίμονη ανικανότητα του Κατάρ να εφαρμόσει ή να ενισχύσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις θέτει σε σοβαρό κίνδυνο οποιοδήποτε όφελος θα μπορούσαν εν δυνάμει να έχουν για τους εργάτες».

«Η κυβέρνηση οφείλει να ανανεώσει κατεπειγόντως την δέσμευσή της να προστατεύει τους εργάτες, ενώ η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA) και το Κατάρ οφείλουν να συμφωνήσουν πάνω σε σχέδια για την αποζημίωση όλων όσοι υπέφεραν», πρόσθεσε.

Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων έχουν επανειλημμένα ζητήσει από το Κατάρ και τη FIFA να δημιουργήσουν ένα ταμείο για τους τραυματίες και τις οικογένειες των εργατών που έχασαν τη ζωή τους στα εργοτάξια του Μουντιάλ.

Το Κατάρ αμφισβήτησε τον αριθμό των θανάτων στα εργοτάξιά του, ο οποίος ανέρχεται σε χιλιάδες, σύμφωνα με τους υπέρμαχους των ανθρώπινων δικαιωμάτων, και κατηγόρησε τους επικριτές του ότι ασκούν πολιτική με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

- «Πάρα πολύ λίγα έχουν γίνει» -

«Σήμερα, ένα χρόνο μετά το τουρνουά, πάρα πολύ λίγα έχουν γίνει για την επανόρθωση όλων αυτών των αδικιών, όμως οι εργάτες που κατέστησαν δυνατή τη διεξαγωγή του Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2022 δεν πρέπει να ξεχαστούν», δήλωσε ο Κόκμπερν.

Η Αμνηστία επέκρινε τη διατήρηση του κατώτατου μισθού στα επίπεδα του 2021 παρά την αύξηση του κόστους ζωής και δήλωσε πως εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις σε ό,τι αφορά τη μη καταβολή μισθών και την κινητικότητα των εργατών μεταξύ διαφορετικών θέσεων απασχόλησης.

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στις αρχές της εβδομάδας, το γραφείο του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας στο Κατάρ ανέφερε περιπτώσεις αντιποίνων εκ μέρους εργοδοτών σε βάρος εργατών που ζητούν να αλλάξουν δουλειά, ανάμεσα στις οποίες ακύρωση θεωρήσεων διαμονής ή διατύπωση ψευδών κατηγοριών.

Αντιδρώντας στην ανακοίνωση της Αμνηστίας, το Διεθνές Γραφείο Μέσων Ενημέρωσης του Κατάρ, ένας κυβερνητικός οργανισμός, ανέφερε πως το Μουντιάλ «επιτάχυνε» τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, αφήνοντάς της μια «διαρκή κληρονομιά».

Το εν λόγω γραφείο πρόσθεσε πως οι μεταρρυθμίσεις που εισήχθησαν αποτελούν «παράδειγμα για άλλες χώρες για το πώς ένα σύστημα μπορεί να αναθεωρηθεί με επιτυχία» και πως «οι υφιστάμενες μεταρρυθμίσεις συνεχίζουν να εφαρμόζονται ευρέως».

Διαβαστε επισης