Πολιτική

Διελκυστίνδα για εργασιακά, ασφαλιστικό, ενέργεια


Άκαρπη, όπως αναμένονταν, σε βασικά κρίσιμα ζητήματα ήταν η 6ωρη τελικά τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των Θεσμών: Μεγάλο παραμένει το χάσμα σε εργασιακά, ασφαλιστικό και ενεργειακά. Στον αντίποδα φέρεται να "έκλεισαν" ζητήματα που αφορούν το Υπερταμείο, τις ιδιωτικοποιήσεις και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου.

Στο θέμα των ενεργειακών διαπιστώθηκε απόκλιση καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν σε πώληση μονάδων της ΔΕΗ στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι αυτό το ζήτημα έχει μια ιδιαιτερότητα μετά και από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, «που πρέπει να τη μελετήσουμε και να τη διαχειριστούμε». Σημειώνεται ότι νωρίτερα κυβερνητική πηγή ανέφερε πως συζήτηση για πώληση του 17% της ΔΕΗ (ποσοστό που βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ) «ούτε υπάρχει, ούτε υπήρξε».

Ερωτηθείς για το πακέτο με τα μέτρα- αντίμετρα, ο ίδιος αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι αναμένεται να υπάρξει μείωση του ΕΝΦΙΑ- χωρίς όμως να έχει συμφωνηθεί το ποσοστό- λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έχει μείνει ένα μικρό ζήτημα για το πόσο θα είναι ο ΕΝΦΙΑ στο πακέτο».

Έντονες πιέσεις για πώληση μονάδων της ΔΕΗ

"Σφαζόμαστε για τρεις ώρες, αλλά θα βρούμε λύση": Με αρκετή δόση πικρού χιούμορ, αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας προσπάθησε πριν από λίγο να διασκεδάσει τις δυσάρεστες εντυπώσεις που άφησε στα κυβερνητικά στελέχη και η σημερινή τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των Θεσμών για τα ενεργειακά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η... βελόνα των δανειστών έχει κολλήσει σε μια φράση: "Να βγουν στο σφυρί μονάδες της ΔΕΗ"!

Επιμένουν, δηλαδή, ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας δεν μπορεί να προχωρήσει με τις "ήπιες" παρεμβάσεις που προτείνονται από την ελληνική πλευρά, αλλά είναι απαραίτητο να πουληθούν σε ιδιώτες μονάδες παραγωγής "φθηνής" ενέργειας της ΔΕΗ (λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες), ώστε δημιουργηθούν συνθήκες ανταγωνισμού στον τομέα της παραγωγής και όχι μόνο στην εμπορία.

Διαβάστε αναλυτικά:  Ο «καυγάς για το πάπλωμα» της ΔΕΗ