Πολιτική

Die Welt: Αυτή είναι η συμφωνία Μέρκελ - Ερντογάν


Αν και το Βερολίνο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στη διαμόρφωση των τουρκικών προτάσεων που παρουσιάστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η συμβολή της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ στη διαμόρφωση των κατευθυντήριων αρχών της συμφωνίας ήταν καθοριστική. Η Die Welt με δημοσίευμά της αποκαλύπτει το παρασκήνιο και όλα όσα προηγήθηκαν ης γερμανικής παρέμβασης στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Δευτέρας αλλά και τη νέα μορφή που λαμβάνουν οι γερμανο-τουρκικές σχέσεις με αφορμή την προσφυγική κρίση.

Το παρασκήνιο της σύσφιξης των σχέσεων Άγκυρας-Βερολίνου

Όπως αναφέρει η Die Welt, κατά τη διάρκεια της Συνόδου της περασμένης Δευτέρας, ερωτηθείσα από τους ομολόγους της αν παρενέβη παρασκηνιακά στη διαμόρφωση των τουρκικών προτάσεων, η κ. Μέρκελ σήκωσε τα χέρια και είπε ένα ξεκάθαρο «όχι»: «Η πρόταση προετοιμάστηκε αποκλειστικά από την τουρκική πλευρά», φέρεται να είπε.

Στην πραγματικότητα, η κ. Μέρκελ εδώ καιρό έβλεπε οι Βρυξέλλες δεν προχωρούσαν στο θέμα της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης και αποφάσισε να εντείνει τις διπλωματικές της επαφές με την Άγκυρα στο παρασκήνιο.

Όπως αποκαλύπτει η Welt, η κ. Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ίδιο τον τούρκο πρέοδρο Τ. Ερντογάν τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ στα μέσα Ιανουαρίου έστειλε τον συνεργάτη της Peter Altmaier στην Άγκυρα, κάτι που δεν γνώριζε ούτε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στα τέλη Ιανουαρίου, τελικά η Tουρκία ξεκίνησε διαβουλεύσεις με το Βερολίνο για σειρά θεμάτων, κάτι για το οποίο μεγάλες δυνάμεις όπως η Κίνα και στενοί σύμμαχοι όπως το Ισραήλ είχαν επιφυλάξεις. Στο πλαίσιο αυτών των διαβουλεύσεων υπεγράφησαν κάποιες συμφωνίες.

Η γερμανίδα καγκελάριος κλήθηκε και πάλι να παρέμβει και στο θέμα που είχε προκύψει με την καταπολέμηση των διακινητών στο Αιγαίο, επικοινωνόντας απευθείας με τον τούρκο πρωθυπουργό Α. Νταβούτογλου. Με δεδομένο ότι οι Τούρκοι δεν συμφωνούσαν με τους Έλληνες για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο, η ίδια η Μέρκελ αποφάσισε να αναλάβει δράση και να πιέσει για νατοϊκή εμπλοκή.
Η συμβουλή του Σόιμπλε

Το επόμενο επεισόδιο της σύσφιξης των γερμανοτουρκικών σχέσεων τοποθετείται -σύμφωνα με τη Welt- στη διαδικασία έγκρισης του ψηφίσματος για τη γενοκτονία των Αρμενίων στο γερμανικό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τη Welt, υπήρξαν πολλές αντιδράσεις και επιφυλάξεις βουλευτών του κόμματος της γερμανίδας καγκελάριου (CDU) που έλεγαν στην Μέρκελ ότι η Άγκυρα κάνει ότι θέλει. Η ουσιαστική αντίδραση όμως ήρθε από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε ο οποίος φέρεται να είπε στην κ. Μέρκελ τα εξής: «Ναι, πρέπει να αντιμετωπίσεις την Τουρκία, όποιο και αν είναι το τίμημα».


Το παρασκήνιο των Βρυξελλών

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται και στο παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής και ειδικότερα στη συνάντηση που είχε η κ. Μέρκελ με τον τούρκο πρωθυπουργό Α. Νταβούτογλου και τον ολλανδό πρωθυπουργό Μ. Ρούτε μία μέρα πριν, στην τουρκική πρεσβεία στις Βρυξέλλες. Όπως αναφέρει, σε εκείνη τη συνάντηση καθορίστηκαν οι βασικές γραμμές των τουρκικών προτάσεων που προέβλεπαν η Τουρκία δεν θα δεχόταν μόνο οικονομικούς μετανάστες αλλά και πρόσφυγες και ότι η Ελλάδα θα αποδεχόταν ότι η Τουρκία είναι μια ασφαλής τρίτη χώρα.

Ακόμη και εντός του υπουργείου Εξωτερικών, κυκλοφορεί ευρέως η φήμη ότι η Μέρκελ βρίσκεται πίσω από τις τουρκικές προτάσεις, αναφέρει χαρακτηριστικά η Die Welt.

Σύμφωνα μάλιστα με τη γερμανική εφημερία, ο Α. Νταβούτογλου ήθελε αρχικά να συναντήσει μόνο την κ. Μέρκελ, αλλά εκείνη ζήτησε από τον ολλανδό πρωθυπουργό να συμμετάσχει έτσι ώστε να μην φανεί ότι επρόκειτο για γερμανο-τουρκική συνάντηση.
Άξονας Βερολίνου-Άγκυρας

Η Die Welt κάνει λόγο ακόμη για άξονα Βερολίνου-Άγκυρας, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει πως Άγκυρα και Βρυξέλλες θα υποχρεωθούν σε ένα νέο σχέδιο μετεγκατάστασης. Με βάση τα σημερινά δεδομένα και τη συμφωνία της Συνόδου ο αριθμός των σύρων προσφύγων που θα φεύγουν από Τουρκία προς Ευρώπη θα αγγίζει μετά βίας τις 50.000. Για την Τουρκία ωστόσο ο αριθμός αυτός δεν είναι αρκετός.