Πολιτική

Διαχειρίσιμο το Brexit στις κυπριακές τράπεζες


 Διαχειρίσιμες είναι οι άμεσες επιπτώσεις του Brexit στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, που εκτιμούν ότι με ισχυρά κεφάλαια και ρευστότητα μπορούν να αντιμετωπίσουν τον νέο κύκλο αβεβαιότητας στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, οι τράπεζες εκτιμούν ότι οι όποιες επιδράσεις θα επέλθουν μέσω των μακροοικονομικών συνεπειών των εξελίξεων στη Βρετανία.

Λίγα 24ωρα μετά την ψήφο-σοκ των Βρετανών να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι κυπριακές τράπεζες αντιμετωπίζουν το νέο σκηνικό με ψυχραιμία, τονίζοντας ότι η άμεση έκθεση τους στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι περιορισμένη.

«Δεν υπάρχει κάποια σοβαρή επίπτωση αυτή τη στιγμή για το τραπεζικό σύστημα της χώρας από το Brexit», δηλώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών και διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Γιώργος Γεωργίου.

Σημειώνει ότι το τραπεζικό σύστημα ενδεχομένως να απορροφήσει σε μικρό βαθμό κάποια προβλήματα από το μέγεθος των επιπτώσεων που θα επενεργήσουν στη γενικότερη οικονομία και ίσως από τις πολιτικές εξελίξεις. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δυσκολίες αυτές θα είναι διαχειρίσιμες.

Όπως αναφέρει το Stockwatch, άμεσες επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία ή στο τραπεζικό σύστημα δεν διαβλέπει ούτε ο ανώτερος γενικός διευθυντής της Eurobank Χάρης Χαμπάκης.

Σημειώνει ότι θα υπάρξει βραχυπρόθεσμα μία δικαιολογημένη αβεβαιότητα η οποία εκδηλώθηκε, όπως επισημαίνει, από την αντίδραση των αγορών λόγω της αρνητικής ψυχολογίας.

Εξηγεί ότι κάποιες μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις θα προκύψουν από το γεγονός ότι οι διακοπές των άγγλων εκτός της χώρας τους θα γίνουν πιο ακριβές λόγω της υποτίμησης της στερλίνας.

«Η Κύπρος ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχει απεξαρτηθεί μερικώς από την αγγλική τουριστική αγορά», επισημαίνει ο κ. Χαμπάκης.

Τις θέσεις των δύο τραπεζιτών υιοθετεί και η Κεντρική Τράπεζα ανώτατο στέλεχος της οποίας επισημαίνει ότι η συναλλαγματική πτώση της αγγλικής λίρας έναντι του ευρώ δεν πρόκειται να επηρεάσει τις κυπριακές τράπεζες καθώς, όπως επισημαίνει το στέλεχος της ΚΤ, δεν διαθέτουν σημαντικό ενεργητικό σε στερλίνες.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου τραπεζών αναφερόμενος στην υποτίμηση της στερλίνας έναντι του ευρώ σημειώνει ότι η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει το τουριστικό ρεύμα από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά την ίδια ώρα, λέει, θα βοηθήσει τις εισαγωγές.

«Απομένει να διαπιστωθεί κατά πόσο μεσοπρόθεσμα θα υπάρξει μαζική αύξηση των διδάκτρων στα αγγλικά πανεπιστήμια», σημειώνει ο κ. Γεωργίου.

Προσθέτει ότι μέσα από την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει το Brexit ενδεχομένως να προκύψουν και κάποια θετικά.

Από τη μία, σημειώνει ο κ. Γεωργίου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα υποχρεωθεί να παραμείνει ανταγωνιστικό και από την άλλη η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει τι θέλει.

Επισημαίνει ότι η Κύπρος θα πρέπει να συνεχίσει με πειθαρχία στην επίτευξη των στόχων και να υπάρξει πλήρης συντονισμός δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Από την πλευρά του ο ανώτερος διευθυντής της Eurobank εκφράζει την πεποίθηση ότι τόσο η ΕΕ, όσο και η Αγγλία θα βρουν λύσεις που θα έχουν λιγότερη ζημιά και για τις δύο πλευρές.