Έναν κώδικα ο οποίος μπορεί να μετατρέψει τις λέξεις σε μια οποιαδήποτε ιστοσελίδα να δείχνουν όπως θα έδειχναν αν τις διάβαζε ένα δυσλεκτικό άτομο δημιούργησε ένας Σουηδός web developer.
Ο Victor Widell δημιούργησε τον κώδικα όταν μια δυσλεκτική φίλη του τού περιέγραψε την εμπειρία της ανάγνωσης, λέγοντάς του ότι τα γράμματα μοιάζουν να αλλάζουν θέση όταν κοιτάει τις λέξεις.
Πράγματι, όπως παρατηρούμε και στο παρακάτω βίντεο, φαίνεται σαν να «κατέλαβε» τον υπολογιστή σας ένας ιός και να άρχισε να «ανακατεύει» τα γράμματα.
Ο developer πόσταρε τον κώδικα, ο οποίος μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα, στο site Git Hub, όπου οι προγραμματιστές μοιράζονται τις «ανακαλύψεις» τους, μαζί με ένα παράδειγμα «τροποποιημένου» κειμένου που μάλιστα αναφέρεται στην εν λόγω μαθησιακή δυσκολία.
Ο κώδικας διατηρεί το πρώτο και το τελευταίο γράμμα της κάθε λέξης ίδιο, ωστόσο ανακατεύει τα γράμματα στο εσωτερικό, δυσχεραίνοντας σημαντικά την ανάγνωση. Σύμφωνα με ορισμένα δυσλεκτικά άτομα που άφησαν τα σχόλιά τους στον ιστότοπο του Widell, η προσομοίωση αυτή θυμίζει αρκετά την δική τους εμπειρία, ενώ άλλοι σχολιάζουν ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι αρκετά «μπερδεμένο».
Φυσικά, είναι αναμενόμενο οι απόψεις να διίστανται, αφού η δυσλεξία δεν επηρεάζει όλα τα άτομα με τον ίδιο τρόπο. Γενικά, προσδιορίζεται ως μια μαθησιακή δυσκολία που καθιστά δύσκολη την ερμηνεία των λέξεων και των γραμμάτων, δημιουργώντας προβλήματα στη γραφή, την ανάγνωση και την οργάνωση, επηρεάζοντας όχι μόνο την ακαδημαϊκή ζωή του ατόμου αλλά πολλές φορές και την αυτοπεποίθησή του και την κοινωνικο-αισθηματική του ανάπτυξη.