Πολιτική

Διατροφικές τάσεις και βιομηχανικό μοντέλο παραγωγής τροφίμων


Οι οικονομικές συνθήκες, η μακροζωία, το καθημερινό άγχος, η διαρκής ενημέρωση, η αύξηση του δείκτη παχυσαρκίας και νοσηρότητας διαμορφώνουν νέες διατροφικές τάσεις. Τα λειτουργικά τρόφιμα και γεύματα παίρνουν την θέση των γρήγορων πρόχειρων junk τροφίμων. Στο πλαίσιο αυτό οι βιομηχανίες τροφίμων αναπροσαρμόζουν το μοντέλο παραγωγής τους. To κλειδί για το μέλλον του κλάδου είναι η καινοτομία. Απαιτείται στενή συνεργασία ανάμεσα μεταξύ βιομηχανιών, ερευνητών, πανεπιστημίων, θεσμικών φορέων για τις απαραίτητες παρεμβάσεις και καταναλωτών.

Αυτές είναι οι βασικές διαπιστώσεις που προέκυψαν από τις ομιλίες, τις εισηγήσεις και τις συζητήσεις που έγιναν στο συνέδριο Food & Drink innovation Conference της Boussias Communications,

της Ελενας Ερμείδου

Σύμφωνα  με την Δέσποινα Κατσώχη, Ογκολόγο,  Πρόεδρο στην ΑΚΟΣ στην επιλογή της σίτισης παίζουν ρόλο οι  πολιτισμικές καταβολές, οι κοινωνικές επιρροές, οι περιβαλλοντολογικές  επιρροές, οι προσωπικές εμπειρίες και τα κοινωνικά πρότυπα. Συνεπώς η τροφική διαδικασία μαθαίνεται. Η αλληλεπίδραση έχει σημαντικό ρόλο. Τα μέσα μαζικής δικτύωσης την πολλαπλασιάζουν, επίσης σε μεγαλύτερη κλίμακα με μεγαλύτερη ταχύτητα δημιουργώντας τάσεις και νέα πρότυπα


Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Ζουμπανέα, διατροφολόγο/διαιτολόγο, πρόεδρος Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών & Ερευνών στο μέλλον όλα τα βιομηχανικά προϊόντα θα είναι λειτουργικά δηλαδή τρόφιμα που να λειτουργούν υπέρ της υγείας. Τα λειτουργικά τρόφιμα είναι αυτά που τα ελεύθερα γλουτένης, αυτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε απλά ζάχαρα, σε γλυκόζη, ελεύθερα λακτόζης, περιορισμένα σε AGEs, εμπλουτισμένα σε ανθεκτικό άμυλο, πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η διατροφή ενός λαού μπορεί να επηρεάσει την οικονομία και την ευημερία υπογραμμίζοντας «τον τραγικό νόμο απαγόρευσης αλεύρων ολικής άλεσης στην Ελλάδα, όταν ο νομοθέτης επέτρεψε σε όλα τα αστικά κέντρα την πώληση ψωμιού τύπου 70% (χωριάτικο) με αποτέλεσμα η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών στο ελληνικό λαό κυρίως βιταμινών του συμπλέγματος  Β που συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την άριστη εγκεφαλική λειτουργία να είναι μειωμένη κατά 30% σε αντίθεση με χώρες με την Γερμανία και την Ελβετία που έχουν το γνωστό γερμανικό πολύσπορο.

Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Ζουμπανέα η επιτυχία μπορεί να έλθει κυρίως μέσα από σωστή διατροφή και συνεχή άσκηση, σωστή διαχείριση τροφών, κατάλληλες μερίδες και συνδυασμοί, κατάλληλα λειτουργικά τρόφιμα, εμπιστοσύνη σε εξειδικευμένους θεραπευτές

Σύμφωνα με τον Λευτέρη Κιοσέ, Υπεύθυνος ερευνών, Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), οι αλλαγές που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια είναι σημαντικές. Βάσει  έρευνας που διεξήχθη  παρατηρείται μείωση στην δαπάνη εστίασης, όλο και περισσότεροι μαγειρεύουν στο σπίτι, οι καταναλωτές επιζητούν υγιεινές διατροφές ενώ, ο παράγων ψυχολογία παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή του είδους και της ποσότητας της διατροφής.  Η ίδια έρευνα έδειξε ότι όταν δεν υπάρχει χρόνος, υπάρχει ροπή προς τις βλαβερές τροφές. Σημαντικό είναι ο παράγων της μακροζωίας όπου τα άτομα αυτά ζητούν περισσότερη ενημέρωση και ψάχνουν να βρουν τις υπέρ-τροφές. Δεν υπάρχει ακόμα απάντηση για του millennial, τις επιλογές τους και θα διαφοροποιηθούν από τα γονεϊκά πρότυπα.

Σύμφωνα με την Βάσω Παπαδημητρίου, Γενική Διευθύντρια, ΣΕΒΤ ο Σύνδεσμος έχει αναλάβει δράσεις για την ανάπτυξη και την καινοτομία,  όπως είναι η Ελληνική πλατφόρμα «Food for Life, το Position Paper – εθνικές ερευνητικές προτεραιότητες, τα Brokerage Events, ο Διαγωνισμός ECOTROPHELIA και διάφορα Ευρωπαίκα Έργα

Σημαντικές προκλήσεις σύμφωνα με τον ΣΕΒΤ είναι μεταξύ των άλλων  η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, η αύξηση της ανάγκης κατανάλωσης τροφίμων κατά 70%, η υπέρμετρη χρησιμοποίηση των φυσικών πόρων, η κλιματική αλλαγή

Τα προβλήματα ωστόσο που αντιμετωπίζει η ελληνική βιομηχανία τροφίμων είναι : η πτώση  της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και της ενέργειας, η έλλειψη ρευστότητας και πρόβλημα επισφαλειών, το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και νέων επενδύσεων κα.


Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις