Υγεία

Διατροφικές συνήθειες με στόχο την υγεία και τη μακροζωία προωθεί ο ΕΦΕΤ


«Να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή, ποιοτικά και θρεπτικά τρόφιμα όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο», ζητά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.

Συγκεκριμένα, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε ο ΕΦΕΤ, με αφορμή την 16η Οκτωβρίου, ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Επισιτισμού, που έχει ως θέμα εφέτος την εξάλειψη της πείνας σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2030, προωθεί πρότυπα διατροφής τα οποία συνάδουν με την υγεία και τη μακροζωία δίνοντας έμφαση στην κατανάλωση τοπικών γεωργικών προϊόντων και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Παράλληλα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, συμβάλλει αλλά είναι και αρωγός στις ενέργειες που έχουν αναληφθεί από την πολιτεία για τη διαμόρφωση πολιτικών στήριξης κυρίως των μικρών αγροτικών επιχειρήσεων της περιφέρειας.

Για το έτος 2018, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του FAO, πάνω από 820 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό, ενώ 672 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από παχυσαρκία και άλλα 1,3 δισεκατομμύρια είναι υπέρβαροι. Οι ολοένα και αυξανόμενες συγκρούσεις, τα ακραία καιρικά φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, η οικονομική ύφεση και η ταχεία αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας, έχουν αντιστρέψει την έως τώρα πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Εν συνεχεία, ο ΕΦΕΤ επισημαίνει ότι η επίτευξη του στόχου, απαιτεί διατομεακή συνεργασία για την υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής και βιώσιμης διατροφής, για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και σε επίπεδο νοικοκυριών, καθώς και την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης γεωργικής προσέγγισης, η οποία θα βοηθήσει τους αγρότες να αυξήσουν την απόδοση των καλλιεργειών τους αλλά και να βελτιώσουν την ποιότητα των γεωργικών τους εκτάσεων. Η συντονισμένη προσπάθεια του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα καθώς και η συνεργασία και διάχυση της γνώσης κρίνονται απαραίτητες προκειμένου να επιτευχθεί η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Η διασφάλιση της βιωσιμότητας των αγροτικών οικονομιών απαιτεί μια προσέγγιση, που να λαμβάνει υπόψη το περιβάλλον, την άμεση σύνδεση των παραγωγών τροφίμων με τις αστικές περιοχές, την προστασία των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων αλλά και να αξιοποιεί τη δύναμη της καινοτόμου τεχνολογίας και να δημιουργεί σταθερές και ανταποδοτικές ευκαιρίες απασχόλησης. Παράλληλα, οι μικρές αγροτικές επιχειρήσεις πρέπει να υιοθετήσουν νέες, βιώσιμες γεωργικές μεθόδους για την αύξηση της παραγωγικότητας.