TECHin

Διαστημική Φυσική: Το πρώτο σύγγραμμα στα ελληνικά, δωρεάν προσβάσιμο online


Το πρώτο στην ελληνική γλώσσα βιβλίο για τη Διαστημική Φυσική, μια νέα κατεύθυνση της Φυσικής που γεννήθηκε πριν από έξι δεκαετίες με την εκτόξευση του Σπούτνικ, του πρώτου τεχνητού δορυφόρου της ανθρώπινης ιστορίας, εκδόθηκε ψηφιακά από τις ανοικτές ακαδημαϊκές εκδόσεις «Κάλλιπος».

Το βιβλίο παρουσίασαν στο Ίδρυμα Ευγενίδου οι συγγραφείς του: Ιωάννης Δαγκλής, καθηγητής Διαστημικής Φυσικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, Χρήστος Κατσαβριάς, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ΕΚΠΑ, Νικόλαος Σέργης, διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, και Μαρίνα Γεωργίου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ΕΚΠΑ. Επίσης, μίλησε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και σπουδαίος αστροφυσικός, Σταμάτης Κριμιζής.

Η έκδοση είναι προσβάσιμη δωρεάν στο διαδίκτυο για τους φοιτητές και το κοινό και όπως παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Κριμιζής, «ελπίζουμε ότι όλα τα πανεπιστημιακά συγγράμματα θα είναι προσβάσιμα δωρεάν για όλους. Επιπλέον πλεονέκτημα είναι ότι με τη δημοσίευση στο διαδίκτυο γίνεται πιο εύκολη η επικαιροποίησή του».

Το βιβλίο «Διαστημική Φυσική» απαρτίζεται από τρεις ενότητες. Η πρώτη αφορά στα στοιχεία φυσικής πλάσματος, η δεύτερη στη διαστημική φυσική και η τρίτη στον διαστημικό καιρό, που έχει ως στόχο να προβλέψει τα πολύ έντονα διαστημικά φαινόμενα, όπως την πιο πρόσφατη γεωμαγνητική καταιγίδα, και τις επιπτώσεις τους στις ανθρώπινες δραστηριότητες.

«Τα φαινόμενα πλάσματος και ηλεκτρομαγνητισμού στο Διάστημα που περιγράφουμε στο βιβλίο ξεκινούν από τον Ήλιο και υπάρχουν χάρη στον μαγνητισμό της Γης, ενώ επηρεάζουν με έντονους και πολύπλοκους τρόπους τον πλανήτη μας, από την εμφάνιση σέλαος μέχρι τις προκλήσεις για τη διαστημική μας τεχνολογία. Οι επιδράσεις αυτές υπογραμμίζουν τη σημασία της συνεχούς έρευνας και προετοιμασίας μας, αφού με τη βαθύτερη κατανόηση της σύνδεσης Ήλιου και Γης μπορούμε να εκτιμήσουμε καλύτερα τις πολύπλοκες δυνάμεις που εμπλέκονται και να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητά του τεχνολογικού μας πολιτισμού απέναντι στις επιπτώσεις», εξήγησε ο κ. Δαγκλής.

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο εδώ

Διαβαστε επισης