Τα «δυνατά χέρια» της αγοράς παρενέβησαν σήμερα για να αποτρέψουν μία ακόμη διαγραφόμενη δραματική καταβύθιση του ΧΑ: Χρησιμοποιώντας ως εργαλείο» τη μετοχή της Εθνικής, που γύρισε από -5,3% σε +7,4%, ανέκοψαν την πτώση, δημιούργησαν δυναμική ενδοσυνεδριακής αντίδρασης και περιόρισαν τελικά τις απώλειες. Όμως, το «τέλος καλό, όλα καλά» δεν ισχύει εν προκειμένω. Το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει στο χείλος το γκρεμού και όλα τα ενδεχόμενα για την περαιτέρω πορεία του είναι ανοιχτά.
Αλλωστε δεν έχουν εκλείψει οι αιτίες που προκάλεσαν την καταιγίδα των τελευταίων ημερών και τις αθρόες εσπευσμένες ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών.
Αρνητικός καταλύτης για την αγορά το ζήτημα που έχει ανακύψει με την απαίτηση του ΔΝΤ για έλεγχο ποιότητας ενεργητικού στις ελληνικές τράπεζες – ο οποίος μπορεί να δείξει ότι χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση.
Οι Ευρωπαίοι την απορρίπτουν, αλλά οι αγορές είναι πλέον «καχύποπτες» με τις ελληνικές τράπεζες – κι αυτό αποτυπώνεται στο ταμπλό του ΧΑ: Σε τρεις εβδομάδες ο τραπεζικός δείκτης έχασε περίπου 25%(!), ενώ οι απώλειες σε εβδομαδιαία βάση ήταν της τάξεως του 15%.
Προβληματισμό για τις επιδόσεις και τις προοπτικές των τραπεζών προκαλεί επίσης το θέμα των κόκκινων δανείων. Μέχρι τώρα μειώνονταν κυρίως με διαγραφές, στη συνέχεια το «στοκ» πρέπει να μειωθεί με πωλήσεις χαρτοφυλακίων προβληματικών δανείων.
Οι ξένοι αναλυτές και διαχειριστές περιμένουν να δουν τέτοιες κινήσεις – και τα αποτελέσματα τους, τα οποία ενδέχεται να έχουν αρνητική επίπτωση στην κερδοφορία των τραπεζών.
Παραμένουν λοιπόν επιφυλακτικοί για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές. Σήμερα πάντως έδωσαν «χείρα βοηθείας» για να μην καταρρεύσει η αγορά. Με εντολές μαζικών αγορών από το Λονδίνο, η μετοχή της Εθνικής ανασύρθηκε από τα Τάρταρα κι έγινε λοκομοτίβα ανάκαμψης.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές ανέμεναν κάποια τεχνική αντίδραση μετά τη μεγάλη πτώση των τελευταίων ημερών, που προκάλεσε απώλειες άνω των 3 δισ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση και έφερε τους δείκτες σε περιοχές έσχατων μεσοπρόθεσμων στηρίξεων. Τελικά η αντίδραση δεν έγινε ιδίαις δυνάμεις, αλλά με έξωθεν βοήθεια, που εξασφαλίσθηκε και μέσω των συναντήσεων στο roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο.
Το ζήτημα είναι τώρα αν θα συνεχισθεί και ποια θα είναι η περαιτέρω στάση των ξένων funds, που «κρατούν το μαχαίρι και το πεπόνι» στην ελληνική αγορά.
Η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης και η τελική συνολική εικόνα στο ταμπλό μόνον αισιοδοξία δεν εμπνέουν για τη συνέχεια. Η αντίδραση μπορεί να συνεχισθεί αύριο, αλλά πιθανότατα θα είναι μικρής χρονικής διάρκειας και περιορισμένου εύρους. Κατά την άποψη αναλυτών, η αγορά έχει μπει σε φάση αστάθειας και έντονης μεταβλητότητας, δοκιμάζοντας επίπεδα στηρίξεων και είναι μάλλον απίθανο να αποκτήσει σαφή κατεύθυνση τις επόμενες εβδομάδες.
Σήμερα ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι -3,25% στις 738,08 μονάδες και έκλεισε με απώλειες 0,64% στις 757,98. Αύριο μπορεί να δοκιμάσει τη νέα ασθενή αντίσταση που εμφανίζεται στην περιοχή των 765 μονάδων. Αν την υπερβεί πειστικά, μπορεί να συνεχισθεί η ανάκαμψη.
Στηρίξεις εντοπίζονται στη ζώνη των 710-700 και στις 690-685 μονάδες.