Πολιτική

Διαπραγμάτευση για εργασιακά, δημοσιονομικά και αποκρατικοποιήσεις



Με την ελπίδα ότι θα επιτευχθούν συγκλίσεις και θα υπάρξει συμφωνία τουλάχιστον  σε τεχνικό επίπεδο μέχρι την προσεχή Δευτέρα, η διαπραγμάτευση με τους δανειστές μπαίνει από σήμερα στην κρίσιμη τελική φάση. Επί τάπητος  τα εργασιακά – φλέγον θέμα ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας για την ελληνική πλευρά – και οι αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες συναρτώνται με δημοσιονομικούς στόχους. 

Στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο επικρατεί αισιοδοξία, αν και εκφράζεται η υποψία ότι από πλευράς ΔΝΤ θα διατυπωθούν κάποιες νέες απαιτήσεις της τελευταίας στιγμής, οι οποίες μπορεί να καθυστερήσουν  την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Εν πάση περιπτώσει,  deadline  για το κλείσιμο όλων των εκκρεμών θεμάτων αποτελεί η 28η Νοεμβρίου, ημέρα που θα συνεδριάσει το EurogWorking Group. Στο ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι ακόμη κι αν  μείνουν εκκρεμότητες σ΄αυτόν το γύρο διαπραγμάτευσης που θα ολοκληρωθεί την επόμενη Δευτέρα, θα υπάρχει επαρκής χρόνος  έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, για να κλείσουν με διαπραγμάτευση εκ του μακρόθεν - μέσω τηλεδιασκέψεων – όλα τα θέματα της ατζέντας.

Οι συζητήσεις που ξεκίνησαν το μεσημέρι με επισκόπηση όλων των ανοιχτών θεμάτων, συνεχίζονται απόψε με δύο βασικά θέματα στο «μενού»: Αγορά εργασίας-εργασιακά και υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων

 Οι κόκκινες γραμμές

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου προσέρχεται στη συνάντηση χωρίς να έχει θέσει στους δανειστές ένα κείμενο αρχών σχετικά με τις προτεινόμενες αλλαγές στα εργασιακά, όπως είχε προαναγγείλει ο προκάτοχός της Γιώργος Κατρούγκαλος. Θα ξεκινήσει την ουσιαστική διαπραγμάτευση με μαξιμαλιστικούς στόχους, έχοντας θέσει ατύπως «κόκκινες γραμμές» σε τρία επιμέρους θέματα:

  • Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων
  •  Διατήρηση των περιορισμών που ισχύουν στις ομαδικές απολύσεις
  • Διατήρηση απαγορεύσεων και περιορισμών που ισχύουν για το λοκ άουτ («ανταπεργία» εργοδοτών»)

  Για τις αποκρατικοποιήσεις και το υπερταμείο οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν προσδιορίσει σε γενικές γραμμές  τους κατευθυντήριους άξονες των επιδιώξεων τους, επανερχόμενοι σε παλαιότερες προτάσεις-απαιτήσεις για διεύρυνση της λίστας ιδιωτικοποιήσεων και πώληση ποσοστών κρατικής συμμετοχής σε επιχειρήσειςτου ενεργειακού τομέα (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΜΗΕ κλπ) και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κλπ)

Η στάση του ΔΝΤ

Από τη αποψινή συνάντηση αναμένεται ότι θα προκύψουν σαφείς ενδείξεις ως προς τις προθέσεις των εκπροσώπων των δανειστών στα εργασιακά και για το κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε «συμβιβασμούς».

Ο «άγνωστος Χ» σ’ αυτή τη διαπραγμάτευση είναι  η στάση και οι προσθέσεις του ΔΝΤ. Από πηγές του Ταμείου έχουν διαρρεύσει πληροφορίες ότι οι εκπρόσωποι του δεν θα επιδείξουν συμβιβαστική διάθεση σ’ αυτή τη φάση, γεγονός που θα καταστήσει ίσως αναγκαία τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης για επιμέρους θέματα, ακόμη και μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Παράγοντες των ευρωπαϊκών Θεσμών εξέφραζαν μάλιστα την  εκτίμηση ότι θα χρειασθεί να επανέλθουν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο.

Δημοσιονομικό κενό

Πέραν των εργασιακών και των αποκρατικοποιήσεων, «αγκάθι» αποτελούν και τα δημοσιονομικά. Στον προηγούμενο κύκλο οι Θεσμοί ζήτησαν να αναλάβει η ελληνική πλευρά δεσμεύσεις για διορθωτικές κινήσεις τη διετία 2017-18, προς κάλυψη δημοσιονομικού κενού,  το οποίο εκτιμούν σε 350-400 εκατ. ευρώ για το πρώτο έτος και  σε 700-800 εκατ. το δεύτερο.

Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι το 2017 δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό, δεδομένου μάλιστα ότι τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα 6,5 δισ. στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, με υπέρβαση εσόδων κατά 1,57 δισ. και δαπάνες μικρότερες κατά 3,2 δισ. από τις προϋπολογισθείσες.