Πολιτική

Διαλύεται το ΚΙΝΑΛ, κινούμενη άμμος η κεντροαριστερά


Χιονοστιβάδα εξελίξεων στο Κίνημα Αλλαγής, το οποίο διαλύεται στα εξ ών συνετέθη, αφήνοντας πάλι ελεύθερο το πεδίο για νέες προσπάθειες ανασύνθεσης του χώρου της κεντροαριστεράς, με στόχο τη συγκρότηση ισχυρού πόλου.

Μετά την αποχώρηση του Ποταμιού και τη σημερινή de facto απομάκρυνση του Γιάννη Ραγκούση, τον δρόμο της εξόδου πήραν και οι «Μεταρρυθμιστές» του Σπύρου Λυκούδη. Στον νεοπαγή φορέα μένουν μόνον το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά, με τη «σφραγίδα» της ΔΗΜΑΡ του Θ. Θεοχαρόπουλου και τον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη.

Ανοίγει λοιπόν έναν νέος κύκλος διεργασιών, που θα προκαλέσουν έντονη κινητικότητα σε όλο το εύρος του πολιτικού φάσματος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, επιφέροντας αλλαγές στον κομματικό χάρτη. Είναι όμως εξαιρετικά αμφίβολο αν θα οδηγήσουν στη συγκρότηση φορέα ικανού να «σπάσει» τον αναδυόμενο νέο ατελή διπολισμό των δύο κομμάτων εξουσίας.

Αλλωστε τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, καθώς θεωρητικά παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και οι κάλπες μπορεί να στηθούν οποτεδήποτε μετά τον Σεπτέμβριο.

Ο κατακερματισμός των δυνάμεων του χώρου και η πανσπερμία απόψεων καθιστά εκ προοιμίου δύσκολη και εν μέρει ατελέσφορη οποιαδήποτε προσπάθεια συνεννόησης-συνεργασίας. Ολες οι συνιστώσες του ΚΙΝΑΛ επιδιώκουν να διαδραματίσουν  πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτές τις διεργασίες και να  αποτελέσουν πόλους συσπείρωσης.

Το «ηγεμονικό» ΠΑΣΟΚ

Σε πλεονεκτική θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ ως ο μοναδικός κεντροαριστερός κομματικός φορέας με ιστορικές ρίζες, μηχανισμό και εκλογική βάση αρκετή για να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και με οποιαδήποτε ηγεσία.

Όμως, όπως απεδείχθη στο «πείραμα» του ΚΙΝΑΛ, το ΠΑΣΟΚ είναι και η τροχοπέδη στη συγκρότηση ενός πραγματικά ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς, που θα εκφράζει μία νέα σύνθεση απόψεων και θα αντανακλά τις συντελεσθείσες αλλαγές στο εκλογικό σώμα και στην κοινωνία.

Πολιτικοί σχολιαστές επισημαίνουν ότι το ΠΑΣΟΚ κινήθηκε μέχρι τώρα με μια αντίληψη «ηγεμονισμού», επιδιώκοντας να κηδεμονεύσει τον κεντροαριστερό χώρο, μετατρέποντας τις άλλες συνιστώσες του εγχειρήματος σε απλούς «κουβαλητές ψήφων». Αυτός ήταν ο βασικός λόγος αποχώρησης του Ποταμιού και των «Μεταρρυθμιστών».

Αλλαγές αναμένονται τώρα και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, όπου πληθαίνουν οι φωνές αμφισβήτησης της Φώφης Γεννηματά και ασκείται έντονη κριτική για τις επιλογές και τη στάση της.

Η αποχώρηση του Γιάννη Ραγκούση και των στελεχών που θα ακολουθήσουν, εκτιμάται ότι θα γείρουν τις εσωκομματικές ισορροπίες λίγο πιο δεξιά, καθιστώντας περισσότερο αποδεκτή τη  γραμμή ίσων αποστάσεων από ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία επιμένει η Φ. Γεννηματά.

Νωρίτερα το Sofokleousin.gr έγραψε γι αυτό το θέμα:

Βόμβα Ραγκούση στο ΚΙΝΑΛ - «υπάλληλοι του Μαρινάκη, υπεργολάβοι του Μητσοτάκη»

«Τρίζει» το οικοδόμημα του Κινήματος Αλλαγής, καθώς μετά την αποχώρηση του Ποταμιού επιταχύνονται οι εσωτερικές διεργασίες και δυναμώνουν οι φωνές αμφισβήτησης των επιλογών και της γραμμής που επιβάλλει η Φώφη Γεννηματά.

Θέμα χρόνου θεωρείται πλέον η επίσημη αποχώρηση του Γιάννη Ραγκούση - η οποία ουσιαστικά έχει γίνει, με τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα ο πρώην υπουργός κατά της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, δηλώνοντας ότι αρνείται να γίνει «υπάλληλος του Μαρινάκη και υπεργολάβος του Μητσοτάκη»!

Ο ίδιος πάντως δηλώνει ότι παραμένει στο Κίνημα, αρνούμενος  να καταστεί υποχείριο εξωπολιτικών συμφερόντων και θέτει εμμέσως θέμα ηγεσίας, τονίζοντας  σε δηλώσεις του ότι η Φώφη Γεννηματά  δεν εκφράζει την πλειοψηφία των μελών και ότι εν πάση περιπτώσει δεν έχει λάβει «λευκή επιταγή»

Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πλέον ως δεδομένη την αποχώρηση του, «χρεώνουν»  τον  Γ. Ραγκούση στο δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ και λένε μάλιστα ότι  δεν υπάρχει λόγος διαγραφής, καθώς ουσιαστικά έχει φύγει από το ΚΙΝΑΛ.

Επισημαίνεται ότι ο Γιάννης Ραγκούσης είναι ο βασικός εκφραστής ενός ισχυρού ρεύματος μέσα στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που επιδιώκει τη συγκρότηση μετώπου προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων με αντιδεξιά χαρακτηριστικά και δεν αποκλείει τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ – ακόμη και τη συμμετοχή σε συμμαχικές κυβερνήσεις.

Σε σημερινή συνέντευξή του ο κ. Ραγκούσης χαρακτήρισε «αντιδημοκρατικά σοκαριστική απόφαση» της κ. Γεννηματά τη στάση του Κινήματος Αλλαγής για το Σκοπιανό.

«Νιώθω οργή με όσα συμβαίνουν στο Κίνημα Αλλαγής. Για αυτά ευθύνεται η ίδια η κ. Γεννηματά», αμφισβητώντας ευθέως το κατά πόσο εκφράζει την πλειοψηφία των μελών και στελεχών του κόμματος. «Την επέλεξε το 42% και δεν την επέλεξε το 58%, άρα είναι μια μεγάλη μειοψηφία…», είπε ο πρώην υπουργός, ο οποίος είχε διεκδικήσει την προεδρία κόντρα στην κ. Γεννηματά.

Άμεση ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Παύλου Χρηστίδη. «Εδώ και καιρό στο Κίνημα Αλλαγής δεν ασχολούμαστε με τον κ. Ραγκούση, όπως και εκείνος δεν ασχολείται με το Κίνημα Αλλαγής. Έχει κάνει την επιλογή του και συμπεριφέρεται ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Χρηστίδης.

Ο κ. Ραγούσης απάντησε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία αποτελεί καταγγελία-βόμβα και διαρρηγνύει πλήρως τις σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ:

«Αγαπητή Φώφη, απαντώντας στην ανακοίνωσή σου θα ήθελα σε παρακαλώ να κατανοήσεις ότι δεν συμπεριφέρομαι ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ως μέλος της ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ - όπου παραμένω - ο οποίος απλώς αρνούμαι να με καταστήσεις κι εμένα υπάλληλο του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη και υπεργολάβο του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη».

Χ. ΝΙΑΚΑΣ

 

Διαβαστε επισης