Αγορές

Διαφορετικές προσεγγίσεις Fed και BoE στη μάχη κατά του πληθωρισμού


Εχθές, 18 Σεπτεμβρίου 2024, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) μείωσε το επιτόκιό της στο 5%, μια προσαρμογή κατά 50 μονάδες βάσης. Αυτή η κίνηση αντικατοπτρίζει την πολιτική της Fed για ελαφρά χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών μετά από μια περίοδο έντονης αυστηροποίησης για τον έλεγχο του πληθωρισμού. Από την πλευρά της η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) μπορεί να ακολουθήσει μια πιο προσεκτική προσέγγιση. Η βρετανική κεντρική τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει το επιτόκιό της στο 5% στις 19 Σεπτεμβρίου 2024, με προσδοκίες για πιθανή μείωση τον Νοέμβριο.

Τον Αύγουστο του 2024 η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε το επιτόκιο από 5,25% στο 5%. Αυτή η κίνηση ήταν ένα σημάδι μέτριας ανακούφισης, για μια οικονομία που αντιμετωπίζει συνεχώς υψηλό πληθωρισμό από το 2021.

Παρά την προσαρμογή αυτή, η τράπεζα έχει προειδοποιήσει ότι δεν αναμένει τον πληθωρισμό να πέσει κάτω από το στόχο του 2% πριν το 2026. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία αναδεικνύουν τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να περιορίσει τον πληθωρισμό, ο οποίος κορυφώθηκε στο 11,1% το 2022.

Από το 2021 έως το 2023, η Τράπεζα της Αγγλίας εφάρμοσε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, αυξάνοντας το επιτόκιο κατά 515 μονάδες βάσης για να ελέγξει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό. Ενώ οι αυξήσεις μείωσαν αποτελεσματικά τον συνολικό πληθωρισμό, ορισμένοι τομείς της οικονομίας, όπως οι υπηρεσίες και οι μισθοί, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις, με αυξήσεις που ξεπερνούν το 5%. Αυτή η κατάσταση περιπλέκει την ταχεία προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής, καθώς μια υπερβολικά επιθετική κίνηση θα μπορούσε να εμποδίσει την οικονομική ανάκαμψη.

Αν και ο συνολικός πληθωρισμός έχει μετριαστεί και πλησιάζει το στόχο του 2%, οι πιέσεις στις τιμές σε ορισμένους τομείς αποτελούν πρόκληση για τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής. Το κόστος των υπηρεσιών και οι αυξήσεις στους μισθούς, που εξακολουθούν να παρουσιάζουν επιταχυμένη αύξηση, παραμένουν μια σημαντική ανησυχία για τους οικονομολόγους και την Τράπεζα της Αγγλίας. Η έλλειψη ταχείας προσαρμογής σε αυτούς τους βασικούς δείκτες καθιστά δύσκολη οποιαδήποτε απότομη μείωση επιτοκίων.

Το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν επίσης ένας κρίσιμος παράγοντας στις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας. Τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν τον Ιούλιο έδειξαν στασιμότητα στην οικονομική ανάπτυξη, με αποτέλεσμα 0,0% σε σύγκριση με την αναμενόμενη αύξηση 0,2%. Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την εύθραυστη κατάσταση της βρετανικής οικονομίας, ενισχύοντας την προσεκτική προσέγγιση της Τράπεζας της Αγγλίας όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων και την αποφυγή βιαστικών αποφάσεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αστάθεια.

Συμπερασματικά, τόσο η Fed όσο και η BoE αντιμετωπίζουν ένα σύνθετο οικονομικό περιβάλλον. Παρά το γεγονός ότι και οι δύο κεντρικές τράπεζες έχουν δείξει σημάδια χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, το κάνουν με προσοχή για να αποφύγουν ανισορροπίες στις οικονομίες τους. Ενώ οι ΗΠΑ έχουν λάβει μια πιο άμεση απόφαση με τη μείωση των επιτοκίων, το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί μια συνετή προσέγγιση, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή, για να προβεί σε μελλοντικές προσαρμογές που θα ισορροπήσουν την ανάπτυξη και τον έλεγχο του πληθωρισμού.