Διεθνή

Διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων στο Μαρόκο και στην Τυνησία


Εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν χθες Τετάρτη το βράδυ σε διαδηλώσεις στη Ραμπάτ και στην Τύνιδα, σε ένδειξη αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και για να καταγγείλουν τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγια, σε πλήγμα στην Τεχεράνη που αποδίδεται από το κίνημά του στο Ισραήλ.

Μπροστά στο κοινοβούλιο, στο κέντρο της μαροκινής πρωτεύουσας, πάνω από χίλιοι άνθρωποι διαδήλωσαν ανεμίζοντας παλαιστινιακές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα όπως «ο Ισμαήλ Χανίγια φεύγει ήσυχος, η αλλαγή φρουράς είναι εδώ», «ο θεός ελεεί τους μάρτυρες» ή «το έγκλημα διαπράχθηκε με αμερικανική συνέργεια».

Ο γραμματέας του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, που βρισκόταν στο Ιράν για να παραβρεθεί στην τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου του, σκοτώθηκε τα ξημερώματα χθες σε πλήγμα αποδιδόμενο στο Ισραήλ από το κίνημά του και την Τεχεράνη, που ορκίστηκε να εκδικηθεί τον θάνατό του, εντείνοντας την ανησυχία πως επίκειται ανάφλεξη στην περιοχή, εν μέσω πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Στην Τύνιδα συγκεντρώθηκαν περίπου 500 διαδηλωτές, ανεμίζοντας παλαιστινιακές σημαίες, λάβαρα της λιβανικής Χεζμπολά και πορτρέτα του ηγέτη της Χαμάς.

Στο κέντρο της τυνησιακής πρωτεύουσας, διαδηλωτές κράταγαν πλακάτ με συνθήματα όπως «ο λαός θέλει να τεθεί εκτός νόμου η εξομάλυνση» — ορισμένες αραβικές χώρες, ανάμεσά τους και το Μαρόκο, έχουν αναγνωρίσει το Ισραήλ κι έχουν πλέον αποκτήσει διπλωματικές σχέσεις μαζί του.

Ο Τάγεμπ Μπουαΐσα, ακτιβιστής, κάλεσε τους «αραβικούς λαούς και τα απελευθερωτικά κινήματα να συνειδητοποιήσουν τι έγινε» και να εντείνουν την «αντίσταση», προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα «βρεθούν πίσω από τις εξελίξεις».

Η Τυνησία, που φιλοξενούσε από το 1982 ως το 1994 την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) του Γιάσερ Αραφάτ, υποστηρίζει σθεναρά την παλαιστινιακή υπόθεση.

Από το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου, έχουν γίνει μεγάλες διαδηλώσεις στο Μαρόκο με κεντρικό αίτημα να ακυρωθεί η εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, ενώ μέχρι τότε η εναντίωση στη διαδικασία ήταν μάλλον περιορισμένη.

Το βασίλειο έχει καλέσει επίσημα να υπάρξει «άμεσος, συνολικός και διαρκής τερματισμός του ισραηλινού πολέμου στη Γάζα», χωρίς να θέσει ποτέ υπό αμφισβήτηση την εξομάλυνση των σχέσεων.

πηγή: ΑΠΕ