Αγορές

DeVere: Η κρίση αποπληθωρισμού της Κίνας θέτει σε κίνδυνο τις διεθνείς αγορές


Καθώς η Κίνα αντιμετωπίζει αυξανόμενες οικονομικές προκλήσεις, παγκόσμιοι επενδυτές καλούνται από έναν από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους οργανισμούς οικονομικών συμβουλών και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων να επανεκτιμήσουν τις στρατηγικές τους, εν όψει της αυξανόμενης αποπληθωριστικής πίεσης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Το μήνυμα από τον Nigel Green, Διευθύνοντα Σύμβουλο της deVere Group, έρχεται καθώς πρόσφατα στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δείχνουν ότι οι τιμές παραγωγού της βιομηχανίας στην Κίνα μειώθηκαν κατά 1,8% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Αυτή η πτώση προέρχεται από την εξασθένηση τομέων όπως ο χάλυβας και η γεωργία, υπογραμμίζοντας περαιτέρω τις ανησυχίες για την υποτονική οικονομική απόδοση της χώρας.

Τα πρόσφατα στοιχεία αντιπαραβάλλονται έντονα με τη μείωση κατά 0,8% τον Ιούλιο και ήταν επίσης χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών για μείωση 1,4%.

Ταυτόχρονα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Κίνας, ο οποίος αυξήθηκε κατά μόλις 0,6% σε ετήσια βάση, υπογραμμίζει την επίμονη χαμηλή ζήτηση στην οικονομία. Παρόλο που αυτή η μικρή αύξηση ξεπέρασε την άνοδο του 0,5% του Ιουλίου, εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από την αναμενόμενη αύξηση του 0,7% που προέβλεπαν πολλοί αναλυτές.

«Τα χαμηλά στοιχεία πληθωρισμού υποδηλώνουν ότι πολλοί από τους κατασκευαστές της Κίνας, τις βιομηχανίες τροφίμων και άλλες βασικές βιομηχανίες εξακολουθούν να παλεύουν με αδύναμη εγχώρια ζήτηση και περιορισμένη τιμολογιακή ισχύ, αντανακλώντας βαθύτερες οικονομικές ευπάθειες που θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές παγκόσμιες επιπτώσεις», παρατηρεί ο Nigel Green.

«Αυτές οι εξελίξεις προκαλούν επείγουσες ανησυχίες για τους διεθνείς επενδυτές, καθώς η οικονομική απόδοση της Κίνας συχνά χρησιμεύει ως βαρόμετρο για τις παγκόσμιες αγορές».

Οι αποπληθωριστικές δυνάμεις που δρουν στην κινεζική οικονομία είναι ένα ανησυχητικό σήμα ευρύτερης οικονομικής αστάθειας.

Όπως επισήμανε την περασμένη εβδομάδα ο πρώην κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας Yi Gang, η Κίνα χρειάζεται επειγόντως «προοδευτική δημοσιονομική πολιτική» και πιο ευνοϊκά νομισματικά μέτρα για να ενισχύσει τη ζήτηση και να αποτρέψει την εγκαθίδρυση του αποπληθωρισμού.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της deVere δηλώνει:

Ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ της χώρας, ένας ευρύς δείκτης μεταβολής των τιμών, ήταν αρνητικός για αρκετά τρίμηνα, σηματοδοτώντας εδραιωμένες αποπληθωριστικές πιέσεις. Αν αφεθεί χωρίς αντιμετώπιση, ο αποπληθωρισμός θα μπορούσε να προκαλέσει έναν επιβλαβή κύκλο, όπου οι εταιρείες αναγκάζονται να μειώσουν τις τιμές για να παραμείνουν ανταγωνιστικές, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει τα κέρδη, περιορίζει τις επενδύσεις και οδηγεί σε περικοπές μισθών και απολύσεις. Η αλυσιδωτή αντίδραση ενός τέτοιου κύκλου θα ήταν η μείωση της κατανάλωσης, περαιτέρω εξασθένηση της εγχώριας ζήτησης και επιδείνωση της οικονομικής στασιμότητας

Για τους παγκόσμιους επενδυτές, η πιθανότητα ενός βαθύτερου αποπληθωριστικού κύκλου στην Κίνα παρουσιάζει σημαντικούς κινδύνους.

«Εάν ο αποπληθωρισμός εγκαθιδρυθεί, θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει όχι μόνο τις κινεζικές αγορές, αλλά και τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και τις επενδυτικές ροές», λέει ο Nigel Green.

«Οι επενδυτές με σημαντική έκθεση σε κινεζικά περιουσιακά στοιχεία ή εταιρείες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη ζήτηση της Κίνας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

«Το αποπληθωριστικό περιβάλλον τροφοδοτείται εν μέρει από τη συνεχιζόμενη πτώση της αγοράς ακινήτων στην Κίνα, που τώρα διανύει το τρίτο έτος της, καθώς και από τον εντονότερο ανταγωνισμό στους βιομηχανικούς τομείς, που πιέζει τις τιμές προς τα κάτω.

«Αυτά τα δομικά ζητήματα στην κινεζική οικονομία θα μπορούσαν να παραμείνουν για αρκετό καιρό, καθιστώντας απαραίτητο για τους επενδυτές να αποφύγουν την εφησυχασμό».

Δεδομένης της εξελισσόμενης κατάστασης, οι επενδυτές πρέπει να επανεξετάσουν προσεκτικά την έκθεσή τους στην Κίνα και σε άλλες αγορές που μπορεί να επηρεαστούν από τις αλυσιδωτές επιδράσεις της επιβράδυνσης της οικονομίας της.

Μια προσεκτική προσέγγιση μπορεί να περιλαμβάνει περαιτέρω διαφοροποίηση των επενδύσεων σε περιοχές και τομείς που είναι λιγότερο ευάλωτοι στις αποπληθωριστικές πιέσεις της Κίνας.

Ωστόσο, εάν η κινεζική κυβέρνηση εφαρμόσει επιθετικά δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα τόνωσης, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ευκαιρίες επανεισόδου στην αγορά.

Αλλά αν οι πολιτικές δράσεις παραμείνουν περιορισμένες ή αναποτελεσματικές, οι αποπληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν να ενταθούν, καθιστώντας συνετό να παραμείνει κανείς στην άκρη ή να μειώσει την έκθεση.

«Οι αποπληθωριστικές δυνάμεις που αναπτύσσονται στην Κίνα θα μπορούσαν να προκαλέσουν έναν καταρράκτη οικονομικών διαταραχών που θα ξεπεράσει τα σύνορά της, αποσταθεροποιώντας τις αγορές και κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε όλο τον κόσμο. Αντιμέτωποι με αυτούς τους αυξανόμενους κινδύνους, η αποτυχία να αντιδράσουμε αποφασιστικά θα μπορούσε να αφήσει ακόμη και έμπειρους επενδυτές εκτεθειμένους σε σημαντικές απώλειες», καταλήγει ο Διευθύνων Σύμβουλος της deVere.

Φωτογραφία: Image by wirestock on Freepik