Πολιτική

Deutsche Bank: Η αλήθεια βρωμάει... η ζημιά πονάει


 Δυστυχώς η Ελλάδα δεν αρκεί για να καλύψει τη Deutsche Bank, καθώς η κατάστασή της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη, λόγω της αδυναμίας του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και των συν αυτώ να τη διαχειριστούν εγκαίρως και αποτελεσματικά. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι πέρυσι τον Ιούνιο, όταν η S&P υποβάθμισε τα ομόλογά στην κατηγορία Junk. Έκτοτε τόσο η διοίκηση της τράπεζας όσο και το πολιτικό προσωπικό της Γερμανίας έκαναν τα πάντα για να θάψουν το πρόβλημα.

Οι δηλώσεις και τα υπομνήματα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του επικεφαλής της τράπεζας δεν κατάφεραν να καθησυχάσουν τους επενδυτές. Η φήμη για πρόωρη επαναγορά ομολόγων της Deutsche Bank ώστε να πειστούν οι επενδυτές ότι δεν υπάρχει ζήτημα ρευστότητας, είχε μόνο βραχυχρόνιο effect στην κατακρημνιζέμνη μετοχή της.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του John Mack,πρώην CEO της Morgan Stanley, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι

η Deutsche Bank θα έχει τη στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης αν χρειαστεί. Τι σημαίνει όμως αυτό;

Πρακτικά και με βάση την οδηγία BRRD, από 1 Ιανουαρίου του 2016 όποια τράπεζα χρειαστεί κυβερνητική στήριξη, εντός της Ευρωζώνης και της ΕΕ, θα πρέπει πρώτα να κουρέψει του ομολογιούχους, τους μετόχους και ενδεχομένως και τους καταθέτες πριν αποκτήσει πρόσβαση σε λεφτά φορολογουμένων.

Αυτό ακριβώς θα συμβεί αν τελικά η Deutsche Bank χρειαστεί τη στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο John Mack σε συνέντευξή του στο  Bloomberg συνεχίζει, προσπαθώντας να καθησυχάσει αγορές και επενδυτές: 

Το ενδεχόμενο να μην πληρώσει τα τοκοχρεολύσια η Deutsche Bank είναι απλά τρελή, δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να αφήσει να συμβεί κάτι τέτοιο.

Ο πρώην CEO της Morgan Satanley αναγνωρίζει σε δυο φράσεις το μέγεθος του προβλήματος της Deutsche Bank και το βαθμό ετοιμότητας της γερμανικής κυβέρνησης για να παρέμβει…

Η κατάταση με τη Deutshe Bank είναι πραγματικά επικίνδυνη καθώς από το γράφημα φαίνεται ότι το ρίσκο της DB είνα για πρώτη φορά από το 2010, υψηλότερο από της αντίστοιχης Ιταλικής

Το Sofokleousin.gr από τον Ιούνιο του 2015 έχει προειδοποιήσει για την κατάσταση στη γερμανική τράπεζα, το ρίσκο, τις προοπτικές και την αναποτελεσμαστική και επικίνδυνη διοίκηση. Τώρα η πρόσκρουση στα βράχια δεν μπορει να αποτραπεί και οι επενδυτές πηδάνες κυριολεκτικά στη θάλασσα.

Προσπάθεια συγκάλυψης

Στο πάρτι συγκάλυψης του εγκλήματος της Deutsche Bank όμως δεν συμμετείχαν οι ελεγκτικές αρχές των ΗΠΑ, οι οποίες χτύπησαν τρεις φορές τη γερμανική τράπεζα, ξεκινώντςα από το σκάνδαλο του Libor. Ακολούθησε ο έλεγχος στη διαχείριση ρίσκου και τα πληροφοριακά συστήματα, όπου αποδείχθηκε υπερμόχλευση και η χαριστική βολή ήταν η υπόθεση βρώμικου χρήματος από τη Ρωσία.

Εκτός από τις εποπτικές αρχές και τα βαριά πρόστιμα που ανέρχονται σχεδόν στα 10 δισ. η Deutsche Bank βρέθηκε αντιμέτωπη με την κατακόρυφη πτώση στις τιμές πρώτων υλών, ξεκινώντας από τα μέταλλα, το καλοκαίρι του 2015 και φτάνοντας μέχρι το πετρέλαιο φέτος. 

Νωρίτερα το γερμανικό μεγαθήριο είχε πέσει σε τρικυμία καθώς οι γερμανικές ναυτιλιακές άρχησαν να ναυαγούν η μια μετά την άλλη φεσόνοντας την τράπεζα.

Η διοίκηση όμως άργησε να αντιδράσει με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης που εκπονήθηκε με 35000 απολύσεις παγκοσμίως και σταδιακό περιορισμό δραστηριοτήτων αποδεικνύεται πολύ φιλόδοξο.

Η διοίκηση της Deutsche Bank αναγκάστηκε να πουλήσει το 75% του χαρτοφυλακίου της στο Real Estate των ΗΠΑ, για να περιορίσει τον κίνδυνο και την έκθεση της. Παράλληλα ανακοίνωσε σήμερα κούρεμα 30% στην αξία της PostBank προκειμένου να την πουλήσει τχύτερα.

Εχει ανακοινώσει, μεταξύ άλλων, και την αποεπένδυση από την κινεζική αγορά πουλώντας το μερίδιο που διαθέτει σε τοπική τράπεζα. Σε αυτή τη φάση όμως οι μετοχές στην Κίνα κατακρημνίζονται και η επένδυσή της κοστίζει πλέον πενταροδεκάρες και συνεπώς δεν συμφέρει να πουληθεί, αν και αποχωρώντας από την Κίνα περιορίζεται το ρίσκο άρα και τις ανάγκες εποπτικών κεφαλαίων.

Το πρόβλημα όμως δεν λύνεται καθώς, όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς της, η Deutsche Bank έχει υπερμοχλεύσει τα ίδια κεφάλαια, αναγνωρίζοντας πολύ χαμηλότερο ρίσκο. Ήτοι σημαίνει ότι τα Risk Weighted Assets που υπολογίζει είναι ήμισυ του αμερικανικού μέσου όρου.

Μεγάλο είναι το πρόβλημα και στα Παράγωγα όπου ελεγκτές έχουν αναγνωρίσει έκθεση που υπερβαίνει τα 35 δισ. η οποία δεν έχει καταχωρηθεί στους ισολογισμούς.

Συνταρακτικές ήταν οι αποκαλύψεις στις οποίες είχε προβεί το Bloomberg για τον τρόπο που «μαγειρεύει» τον ισολογισμό της η Deutsche Bank. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η γερμανική τράπεζα επί χρόνια κατάφερε να «κρύψει» από τον ισολογισμό της δάνεια αξίας 395,5 δισ. ευρώ (περίπου το ένα πέμπτο του χαρτοφυλακίου της) μέσω συμφωνιών με άλλες τράπεζες. Μεταξύ αυτών είναι η ιταλική Monte dei Paschi di Siena, η Banco do Brasil, η Dexia (μάλιστα λίγες εβδομάδες προτού αυτή χρεοκοπήσει).

Με τις συμφωνίες αυτές η Deutsche Bank κατάφερνε να μην καταγράφονται στο χαρτοφυλάκιό της οι κίνδυνοι που αναλάμβανε χορηγώντας δάνεια, με αποτέλεσμα να εμφανίζει καλύτερη εικόνα ως προς την κεφαλαιακή της επάρκεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γερμανική τράπεζα είναι στη χειρότερη θέση μεταξύ των μεγάλων τραπεζών ως προς συγκεκριμένους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Στοιχήματα με CDS

Η Deutsche Bank είχε δημιουργήσει και μοχλευμένα προϊόντα, τα οποία έδιναν στους επενδυτές την επιλογή να «φύγουν» αν η επένδυση αποτύχει, πράγμα που έκαναν αφήνοντας την εκδότρια τράπεζα να καλύψει τις θέσεις τους. Οι συγκεκριμένες αποκαλύψεις δεν είναι καινούργιες. Την Deutsche Bank έχουν «καρφώσει» στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς της αμερικανικής Γερουσίας (SEC) τρεις διαφορετικοί μάρτυρες -insiders, πρώην υπάλληλοί της Deutsche Bank- από το 2011.

Χαρτοφυλάκιο με offshore

Επίσης το όνομα της Deutsche Bank  έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο με τη φυγάδευση κεφαλαίων σε off shore κέντρα. Γερμανικά ΜΜΕ, όπως η Süddeutsche Zeitung αποκάλυψαν πριν δύο χρόνια ότι μόνο από ένα κέντρο υπεράκτιας τραπεζικής, τη Σιγκαπούρη, η Deutsche Bank μέσω του υποκαταστήματός της εκεί έστησε περισσότερες από 300 εταιρείες σε άλλους φορολογικούς παραδείσους, οι πιο πολλές στις Παρθένους Νήσους.

Ζημιές ρεκόρ

Σημειώνεται πως στο γ’ τρίμηνο του 2015 η Deutsche Bank ανακοίνωσε καθαρές ζημίες – ρεκόρ ύψους 6 δισ. ευρώ. Επίσης, γνωστοποίησε πως έχει «βάλει στην άκρη» 4,8 δισ. ευρώ για την κάλυψη του κόστους νομικών αντιδικιών, ποσό αυξημένο κατά 1 δισ. ευρώ το γ' τρίμηνο, ενώ παράλληλα γνωστοποίησε πως θα προχωρήσει στην περικοπή συνολικά 35.000 θέσεων εργασίας και θα σταματήσει τη λειτουργία της σε δέκα χώρες. Συγκεκριμένα, θα περικοπούν 9.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης, άλλες 6.000 θέσεις συμβασιούχων καθώς και άλλες 20.000 θέσεις, τα τρία τέταρτα των οποίων από την μονάδα διανικής της Postbank.

Η τράπεζα θα «θυσιάσει» τα μερίσματα του 2015 και 2016 στην προσπάθεια να ενισχυθούν τα κεφάλαια της τράπεζας και να «μπουν στην άκρη» χρήματα για να πληρωθούν οι... αμαρτίες του παρελθόντος. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, John Cryan, πιέζεται να προχωρήσει σε ανατροπές στη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η οποία δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει ακριβές αντιδικίες για σκάνδαλα του παρελθόντος, αλλά και τις επιπτώσεις των αναταράξεων στις ασιατικές αγορές, που έχουν οδηγήσει σε μείωση της αποτίμησής της σε χαμηλότερο επίπεδο έναντι άλλων τραπεζών.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή θα είναι η πρώτη φορά από το 1952 -όταν η τράπεζα επανιδρύθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο-, που η Deutsche Bank δεν θα διανείμει μέρισμα.