Μαύρες είναι οι προβλέψεις της Deutsche Bank για την οικονομία της χώρας μας, καθώς τοποθετεί την ανάπτυξη το 2021 μόλις στο 2%, που είναι η δεύτερη μικρότερη στην Ευρώπη μετά το 1,5% της Ολλανδίας.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό η ανάπτυξη θα είναι 4,8%, ενώ η τελευταία έκθεση της Κομισιόν την εκτίμησε 3,5%. Συνεπώς, το σενάριο της Deutsche Bank για την πορεία του ΑΕΠ της Ελλάδας φέτος είναι το δυσμενέστερο.
Η τράπεζα μεταθέτει την σημαντική ανάκαμψη για το 2022, έτος στο οποίο περιμένει ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 6%.
Η Deutsche Bank υπολογίζει ότι το έλλειμμα της χώρας την επόμενη διετία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα καθώς από 9,6% του ΑΕΠ πέρυσι, φέτος θα μειωθεί στο 7,2% του ΑΕΠ και θα διατηρηθεί στο 7,4% το 2022, παραμένοντας σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, υψηλότερα από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών κρατών για τη διετία 2021-2022.
Όλες οι προβλέψεις για τη χώρα μας αλλά και τις χώρες της Ε.Ε βασίζονται στην υπόθεση ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχει ενεργοποιηθεί στο δεύτερο μισό της φετινής χρονιάς και η γερμανική τράπεζα εξετάζει αν τελικά το ταμείο θα μπορέσει ουσιαστικά να βοηθήσει στο χάσμα των επενδύσεων στην περιοχή.
Ταυτόχρονα, ελλειμματικό θα παραμείνει και το εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας, με έλλειμμα της τάξεως του -6.7%, -5.4% και -4.2% για την περίοδο 2020-2022, ενώ μόλις το 2022 η χώρα θα μπορέσει να ξεφύγει από τον αποπληθωρισμό.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Deutsche Bank όταν ξέσπασε η πανδημία η Ευρωζώνη είχε επενδυτικό κενό ύψους 1,7 τρισ. ευρώ. Η Ευρωζώνη, όπως τονίζει, έχει υπο-επενδύσει τα τελευταία 15 χρόνια σε κλίμακα περίπου 15% του ΑΕΠ, ενώ το κενό παραγωγής στην περιοχή το 2019 ήταν περίπου 5%, κάτι που εξηγεί γιατί ο πληθωρισμός παραμένει τόσο χαμηλός και πολύ μακριά του στόχου του "κοντά στο 2%" της ΕΚΤ. Το μέγεθος του σοκ της πανδημίας, σε συνδυασμό με το μεγάλο επενδυτικό κενό πριν από την Covid, δείχνει πως η αναγκαία και καταλληλότερη πολιτική για την ευρωζώνη αυτή τη στιγμή είναι οι μεγάλης κλίμακας στοχευμένες δημόσιες επενδυτικές δαπάνες.
Ίσως η Ευρώπη πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα, πέραν του Ταμείου Ανάκαμψης, σημειώνει η Deutsche Bank, καθώς θεωρεί πιθανό ότι αυτό δεν θα μπορέσει να κλείσει τελικά το επενδυτικό κενό της ευρωζώνη. Ωστόσο, όπως τονίζει η γερμανική τράπεζα, το κρίσιμο πρώτο βήμα είναι να εφαρμόσει αυτό που έχει ήδη συμφωνηθεί. Μια καθυστέρηση στο Ταμείο θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικό "χτύπημα" στην ανάκαμψη, όπως προειδοποιεί.