Ενώ Μέρκελ και Λαγκάρντ παίζουν μια ακόμη «παρτίδα» πόκερ για το ελληνικό χρέος, οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί συνθέτουν το πλαίσιο του μεταμνηνιακού εποπτικού ελέγχου. Σε πρώτη φάση, το εποπτικό πλαίσιο θα περιλαμβάνει δέσμη προαπαιτούμενων-μεταρρυθμίσεων που αφορούν την δ΄αξιολόγηση αλλά δεν περιλαμβάνονται στο σχετικό πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση.
Στο επίκεντρο των δεσμεύσεων που αποτελούν τον πρωταρχικό «κορμό» του μεταμνημονιακής εποπτείας, είναι η ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων. Στη κορυφή της πυραμίδας των ιδιωτικοποιήσεων βρίσκεται το Ελληνικό. Κεντρικός άξονας των προαπαιτούμενων που μετακυλούνται χρονικά μετά τη λήξη του μνημονιακού προγράμματος και θα διαμορφώνουν το πεδίο ελέγχου της Αθήνας, αποτελεί και η μεταρρύθμιση στη δημόσια Διοίκηση (αλλαγή στον τρόπο αξιολόγησης και τοποθέτηση νέων γενικών Διευθυντών και Γραμματέων).
Επίσης, η Αθήνα καλείται να «τρέξει» το μείζον ζήτημα της μείωσης των «κόκκινων» δανείων και να πιάσει τους ορισθέντες στόχους, καθώς και να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας, με την πώληση μεριδίου της ΔΕΗ και τη δημιουργία Χρηματιστήριου Ενέργειας.
Άκρως σημαντικό σημείο «ελέγχου» στη μεταμνημονιακή περίοδο θα αποτελεί και η δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας, η οποία δεν θα πρέπει να παρεκκλίνει από την επίτευξη των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων (3,5% του ΑΕΠ), έως το 2022.
Πρώτο check point στο Eurogroup
Το πρώτο «check point» για την πρόοδο των παραπάνω μεταρρυθμίσεων, θα γίνει στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Εκτός από τα προαπαιτούμενα, που εμπεριέχονται στο πολυνομοσχέδιο, οι Θεσμοί θα εξετάσουν και την πρόοδο των λοιπών εκκρεμοτήτων, προκειμένου να αποφανθούν τελικώς για την ολοκλήρωση της δ’ αξιολόγησης και την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από τον ESM.
Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα, το κλείσιμο της τελευταίας αξιολόγησης θα καταστεί εφικτό, αν εκτός όλων των άλλων, υπάρχει θετική αποτίμηση για την πρόοδο που σημειώνει η Ελλάδα και στα προαπαιτούμενα, που αφορούν κυρίως τις ιδιωτικοποιήσεις.
Απαιτείται καλός βαθμός...
Η πιστοποίηση για ικανοποιητική εξέλιξη των εν λόγω προαπαιτούμενων σε συνδυασμό με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, θα αποτελέσει την «σφραγίδα» οριστικής διευθέτησης της δ’ αξιολόγησης και της εκταμίευσης της τελευταίας δόσης. Όπως σημείωσε ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ, μιλώντας στο ολλανδικό κοινοβούλιο, «Το ποσό της εν λόγω δόσης θα αποφασιστεί με βάση τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Θα εξετάσουμε επίσης και το επιθυμητό μαξιλάρι ασφαλείας (cash buffer) για την Ελλάδα».