MEDSin

Δέσμευση Novartis για την καταπολέμηση της ελονοσίας στην Αφρική


Η Novartis ανακοίνωσε την πενταετή της δέσμευση στη μάχη κατά της ελονοσίας, σε συνδυασμό με το 7ο Συνέδριο Multilateral Initiative on Malaria και τη Σύνοδο Κορυφής των Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας για την Ελονοσία. Περαιτέρω, η εταιρεία δημοσιεύει νέα έρευνα από την Αφρική σχετικά με την πρόοδο και τις προκλήσεις που απομένουν ενόψει των στόχων εξάλειψης της ελονοσίας έως το 2030, μαζί με τον οργανισμό Elimination 8 και το πρόγραμμα KEMRI-Wellcome Trust.

 

Παρά την τρομερή πρόοδο που έχει συντελεστεί στην καταπολέμηση της ελονοσίας, εξακολουθεί να υπάρχει ο θάνατος ενός παιδιού από τη νόσο κάθε δύο λεπτά. Η Novartis σκοπεύει να συμβάλλει στον στόχο του ΠΟΥ για μείωση της σχετιζόμενης με την ελονοσία παιδικής θνησιμότητας κατά τουλάχιστον 90% έως το 2030. Στη Νιγηρία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τουλάχιστον άλλες 2 χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, οι οποίες έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό σχετιζόμενων με την ελονοσία παιδικών θανάτων, σχεδιάζουμε να εργαστούμε από κοινού με τους συνεργάτες μας για την επέκταση της πρόσβασης στην παιδιατρική μας συνδυαστική θεραπεία που βασίζεται στην αρτεμισίνη (ACT) και την καθοδήγηση των πρωτοβουλιών ολοκληρωμένης διαχείρισης περιστατικών σε επίπεδο κοινότητας (iCCM). Η iCCM αναγνωρίζεται ως μια βασική στρατηγική για την αύξηση της πρόσβασης στις απαραίτητες θεραπείες και τη μείωση της παιδική θνησιμότητας από ιάσιμες παθήσεις, όπως η ελονοσία, η πνευμονία και η διάρροια. 

Η Novartis συμμετέχει ενεργά στην καταπολέμηση της ελονοσία τις τελευταίες δύο δεκαετίες, κυκλοφορώντας την πρώτη σταθερής δόσης ACT το 1999 και την πρώτη διασπειρόμενη παιδιατρική ACT που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Medicines for Malaria Venture (MMV) το 2009. Έως σήμερα, από κοινού με τους συνεργάτες της, η εταιρεία έχει παραδώσει περισσότερες από 850 εκατομμύρια αγωγές, συμπεριλαμβανομένων 350 εκατομμυρίων παιδιατρικών αγωγών, χωρίς κέρδος σε χώρες όπου ενδημεί η ελονοσία.

Η νέα δέσμευση ξεκινά ταυτόχρονα με τα αποτελέσματα από μία νέα ερευνητική μελέτη (Malaria Futures for Africa, MalaFA) σε 14 χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Τη μελέτη MalaFA ανέθεσε η Novartis, ενώ επικεφαλής της είναι ο Δρ. Richard Kamwi, Πρέσβης, Elimination 8 (E8), και ο Καθηγητής Bob Snow του προγράμματος KEMRI-Wellcome Trust από την Κένυα και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης από το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμβουλοι της έρευνας είναι οι οργανώσεις Roll Back Malaria, Malaria No More UK και African Leaders Malaria Alliance.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για την Ελονοσία του 2017, υπήρχαν 216 εκατομμύρια κρούσματα ελονοσίας το 2016, σε σχέση με 211 εκατομμύρια κρούσματα το 2015. Ο αριθμός θανάτων από ελονοσία ήταν 445.000 το 2016 έναντι 438.000 το 2015. Ενενήντα τοις εκατό (90%) των κρουσμάτων ελονοσίας και πάνω από 90% των θανάτων από ελονοσία λαμβάνουν χώρα στην υποσαχάρια Αφρική. Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο, και η ελονοσία αφαιρεί τη ζωή ενός παιδιού κάθε δύο λεπτά.

Συνολικά, 68 Αφρικανοί ειδικοί από κυβερνητικές υπηρεσίες, την ερευνητική κοινότητα και μη κυβερνητικές οργανώσεις εξέφρασαν τις απόψεις τους για την πρόοδο που έχει συντελεστεί και τις προκλήσεις που απομένουν ενόψει των παγκόσμιων στόχων για την εξάλειψη της ελονοσίας έως το 2030. Οι παγκόσμιοι θάνατοι από ελονοσία μειώθηκαν κατά περισσότερο από 60% μεταξύ του 2000 και του 2015. Παρόλα αυτά, οι ερωτηθέντες φοβούνται ότι η πρόοδος θα μπορούσε να καθυστερήσει εάν δεν παράσχουν περισσότερη χρηματοδότηση οι εθνικές κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί δεν στοχεύσουν την υποστήριξή τους πιο αποτελεσματικά. 

Πολλοί ειδικοί εξέφρασαν επίσης ανησυχίες ότι τα κουνούπια γίνονται ολοένα και πιο ανθεκτικά στα εντομοκτόνα και ότι τα παράσιτα της ελονοσίας θα μπορούσαν να αναπτύξουν ανθεκτικότητα στις ACT τα επόμενα 15-20 χρόνια. Κάποιοι φοβούνται ότι η ανθεκτικότητα θα εξαπλωθεί ταχύτερα λόγω της αύξησης του εμπορίου και των ταξιδιών μεταξύ της Αφρικής και της Ασίας, όπου εμφανίζονται τα πρώτα σημαία ανθεκτικότητας στα φάρμακα. Άλλοι πιστεύουν ότι υπάρχουν οι ίδιες πιθανότητες η ανθεκτικότητα να εμφανιστεί ανεξάρτητα στην Αφρική. 

Οι ερωτηθέντες εξέφρασαν την ευρεία υποστήριξή τους για την καλύτερη χρήση των επί του παρόντος διαθέσιμων εργαλείων, τονίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη βελτίωση των υπαρχόντων και των νέων παρεμβάσεων για την καταπολέμηση της ελονοσίας - έναν τομέα που αυτή τη στιγμή υποχρηματοδοτείται. 

 

Στο διάστημα των επόμενων πέντε ετών, στο πλαίσιο της δέσμευσής της, η Novartis θα επενδύσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για την προώθηση της έρευνας και της ανάπτυξης θεραπειών επόμενης γενιάς για την καταπολέμηση της εμφάνισης ανθεκτικότητας στην αρτεμισίνη σε άλλα ανθελονοσιακά που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος. Η εταιρεία θα υλοποιήσει επίσης μια στρατηγική δίκαιης τιμολόγησης, προκειμένου να είναι προσιτές οι θεραπείες αυτές όταν διατεθούν στους ασθενείς από χώρες όπου ενδημεί η ελονοσία. Προκειμένου να συμβάλλει στον στόχο του ΠΟΥ για μείωση της σχετιζόμενης με την ελονοσία παιδικής θνησιμότητας κατά τουλάχιστον 90% έως το 2030, η Novartis θα βοηθήσει στην περαιτέρω επέκταση της πρόσβασης στα παιδιατρικά ανθελονοσιακά φάρμακα και θα υλοποιήσει προγράμματα ενίσχυσης του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης σε 4 χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. 

Όπως ανέφερε ο Vas Narasimhan, CEO της Novartis «Η ανθεκτικότητα στη θεραπεία αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την απίστευτη πρόοδο που έχει συντελεστεί στη μάχη κατά της ελονοσίας τα τελευταία 20 χρόνια. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε• για τον λόγο αυτό, δεσμευόμαστε για την προώθηση της έρευνας και της ανάπτυξης θεραπειών επόμενης γενιάς. Ταυτόχρονα, πρέπει να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι η καινοτομία μας φτάνει σε αυτούς που το έχουν περισσότερη ανάγκη, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες τοποθεσίες».

Η επένδυση έρευνας και ανάπτυξης έχει ως στόχο την προώθηση της γραμμής ανάπτυξης προϊόντων της Novartis κατά της ελονοσίας έως το 2023 και την ολοκλήρωση ενός πλήρους παγκόσμιου προγράμματος κλινικών δοκιμών για τα νέα μας ανθελονοσιακά υποψήφια φάρμακα KAF156 και KAE609 (επί του παρόντος σε Φάση IIb και IIa αντίστοιχα). Και τα δύο προέρχονται από νέες κατηγορίες φαρμάκων που επιλέχθηκαν για την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν την ελονοσία με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τις τρέχουσες θεραπείες. Η επένδυση περιλαμβάνει επίσης νέες χρήσεις της τεχνολογίας για τον προσδιορισμό των περιοχών όπου το φορτίο της ελονοσίας είναι μεγαλύτερο. Οι πληροφορίες αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για την ανάπτυξη ικανοτήτων και δυνατοτήτων, για τη δημιουργία των μελλοντικών κέντρων κλινικών δοκιμών, ώστε τα φάρμακα να μπορούν να αξιολογηθούν στους πληθυσμούς στους οποίους είναι περισσότερο απαραίτητα.

Προκειμένου να μπορούν οι ασθενείς στις χώρες όπου ενδημεί η ελονοσία να αγοράσουν τις νέες αυτές θεραπείες μόλις γίνουν διαθέσιμες, η εταιρεία θα υλοποιήσει μια στρατηγική δίκαιης τιμολόγησης βάσει των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών των διαφορετικών τμημάτων πληθυσμού. Σχεδιάζουμε να το κάνουμε αυτό κατόπιν διαβουλεύσεων με τους συνεργάτες μας στους τομείς της ανάπτυξης και της χρηματοδότησης, καθώς και με άλλους φορείς. 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις