Πολιτική

Der Standard: Οι Συντηρητικοί υπόσχονται μειώσεις φόρων στην Ελλάδα


«Οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα μπορεί να αποβούν τιμωρητική πράξη απέναντι στον κυβερνώντα ΣΥΡΙΖΑ υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, γιατί η μεσαία τάξη, που υποφέρει από τη φορολογική επιβάρυνση και τις υψηλές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, είναι απογοητευμένη από την πολιτική της Αριστεράς, και γι αυτό το συντηρητικό κόμμα της αντιπολίτευσης Νέα Δημοκρατία προηγείται στις δημοσκοπήσεις με περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες», αναφέρει η αυστριακή εφημερίδα Der Standard σε δημοσίευμα της με τίτλο «Οι Συντηρητικοί υπόσχονται μειώσεις φόρων μετά τις εκλογές».

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, «η απογοήτευση είναι κατανοητή. Στην πραγματικότητα, ο Τσίπρας ανέλαβε το 2015 να τερματίσει τον μεγάλο "πόνο" της λιτότητας. Το ό,τι δεν μπόρεσε να τηρήσει αυτή την υπόσχεση ενόψει του χρέους, ήταν ήδη τότε σαφές».

«Παρόλο που εισήχθησαν κοινωνικά προγράμματα για τους φτωχότερους, δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί η αντιστροφή της τάσης. Η ΝΔ βρίσκεται περίπου στο 38%, αλλά θα μπορούσε ακόμη και να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών, επειδή το ισχυρότερο κόμμα λαμβάνει αυτόματα 50 επιπλέον έδρες. Αποφασιστικός παράγοντας θα είναι πόσα κόμματα θα εκπροσωπούνται στη Βουλή: εάν είναι μόνο πέντε, αυτό ευνοεί τη Νέα Δημοκρατία, εάν είναι έξι ή επτά, οι Συντηρητικοί ίσως χρειαστούν έναν εταίρο για συνασπισμό και το πιο πιθανό θα είναι τότε η συνεργασία με το κεντροαριστερό ΚΙΝΑΛ, το οποίο έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα επιτρέψει να μην σχηματιστεί καμία κυβέρνηση» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «η ΝΔ θέλει, εάν αναλάβει την εξουσία, κατά τα πρώτα δύο χρόνια να μειώσει τον φόρο ακίνητης περιουσίας στο 30%, τον φόρο εισοδήματος στο 20% και τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών στο 5%. Από οικονομική άποψη οι φορολογικές ελαφρύνσεις θα ήταν αρκετά σκόπιμες -καθώς περίπου 100.000 αυτοαπασχολούμενοι έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια στην παραοικονομία, αλλά επίσης και επενδυτές θα μπορούσαν να προσελκυστούν από χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές».

«Ωστόσο, δεδομένου του χρέους, το περιθώριο δράσης είναι πολύ μικρό για τους κυβερνώντες -ανεξάρτητα από ποιο κόμμα προέρχονται. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ, Γιάννη Μαστρογεωργίου, ο υπ αριθμόν ένα στόχος είναι η βελτίωση της φερεγγυότητας (για να μειωθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου των κρατικών ομολόγων) και η άρση των ελέγχων κίνησης κεφαλαίου. Η ΝΔ προτίθεται να χρηματοδοτήσει τις φορολογικές μειώσεις με περικοπές στη διοίκηση ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ ετησίως, και τα υψηλότερα έσοδα μέσα από περισσότερες ηλεκτρονικές πληρωμές. Αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό» αναφέρεται ακόμη.

«Ο στόχος είναι να επιτευχθεί ανάπτυξη 4% ετησίως. Προς το παρόν, αυτό φαίνεται μη ρεαλιστικό, με την ανάπτυξη να βρίσκεται τώρα γύρω στο 1,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ). Η ΝΔ δεν γνωστοποιεί συγκεκριμένους στόχους για τη μείωση του δημόσιου χρέους, που αυτή τη στιγμή είναι στο 180% του ΑΕΠ».

«Το χρέος είναι αρκετά υψηλότερο από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία, αλλά τουλάχιστον τελείωσε το πρόγραμμα βοήθειας. "Η Ελλάδα έχει ανακάμψει στο ήμισυ" περιγράφει την κατάσταση, ο πολιτικός επιστήμονας Δημήτρης Κατσικάς από το Πανεπιστήμιο Αθηνών».

«Ως θετικό μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι οι φορολογικές αρχές και η διοίκηση λειτουργούν καλύτερα και προχωρά η δημιουργία ενός κτηματολογίου.

"Έχουμε ωριμάσει λίγο", δηλώνει ο κ. Κατσικάς, επισημαίνοντας ότι "υπάρχει περισσότερη αυτοκριτική, και η ευθύνη για την κρίση αποδίδεται πλέον λιγότερο μόνον προς τους έξω"», αναφέρει καταληκτικά το δημοσίευμα στην εφημερίδα Der Standard.