Άμυνα & Διπλωματία

Δένδιας: Το ΥΠΕΞ στο πλευρό του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας


 Το μήνυμα ότι το υπουργείο Εξωτερικών, ως ο κύριος φορέας διαμόρφωσης και στήριξης της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας παραμένει στο πλευρό και στη διάθεση του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας για την εδραίωση και επέκταση της παρουσίας των προϊόντων και επιχειρήσεων της χώρας στις αγορές του εξωτερικού, έστειλε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας.

Απευθύνοντας χαιρετισμό στην τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, ο κ. Δένδιας προέταξε πως η αύξηση του εξαγωγικού μας αποτυπώματος, η βελτίωση της διεθνούς επενδυτικής μας θέσης, η ενίσχυση και ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, η προάσπιση των οικονομικών μας συμφερόντων αποτελούν πάγιους στόχους της εξωτερικής οικονομικής πολιτικής.

Ωστόσο, επισήμανε ότι η γεφύρωση του χάσματος των προσδοκιών των πολιτών και των επιχειρήσεων, αφενός και των απαιτούμενων δράσεων της Πολιτείας, αφετέρου, επιβάλλει διαχείριση των εξελίξεων με ευελιξία και δίχως δογματισμό. Σημείωσε μάλιστα ότι αποτελεί ευθύνη όλων μας να επεξεργαστούμε τρόπους υποστήριξης της ανάκαμψης, μέσω της προώθησης των ελληνικών εξαγωγών, προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων και εμπέδωσης μεταρρυθμίσεων. Η εξωτερική πολιτική είναι μία πολιτική μικρού κόστους, αλλά μεγάλου οφέλους για την εθνική οικονομία, υπογράμμισε.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως σε περίοδο γενικότερης παγκόσμιας κρίσης, η χώρα μας πρέπει να διαθέτει ικανή και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική, συστατικό μέρος της οποίας είναι η προώθηση των συμφερόντων της ελληνικής οικονομίας. Η ψηφιακή μετάβαση, σε οργανωτικό επίπεδο, όχι μόνον δεν θα αναιρέσει τις παραδοσιακές δραστηριότητες των διπλωματών μας αλλά θα τις εμπλουτίσει, ενδεχομένως δε μειώνοντας το σχετικό λειτουργικό κόστος, ανέφερε.

Εστιάζοντας στο λειτουργικό επίπεδο, είπε ότι "ενσωματώνουμε συστηματικά στη στοχοθεσία των διπλωματικών μας αρχών δράσεις προώθησης της εξωστρέφειας και διεθνούς συνεργασίας στον ψηφιακό τομέα και τη νέα οικονομία αλλά και ευρύτερα τον τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Αναδιοργανώνουμε, ενισχύσουμε και επενδύουμε συνολικά στην εξωτερική οικονομική πολιτική καθιστώντας το υπουργείο Εξωτερικών Εθνικό Φορέα Εξωστρέφειας".

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε πως "εντάχθηκε υπό την εποπτεία του υπουργείου Εξωτερικών η Enterprise Greece (ΕG) και ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ), τον οποίο εκσυγχρονίζουμε με νομοθέτημα που θα έλθει σύντομα στη Βουλή για να καλύψει τις ανάγκες των εξαγωγέων. Παράλληλα, αναδιοργανώνουμε τη συνολική δομή του υπουργείου Εξωτερικών, προωθώντας έναν νέο Οργανισμό, στον οποίο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση των δομών οικονομικής διπλωματίας".

Το 2019, σημείωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών συμμετείχε σε τριακόσιες πενήντα πέντε δράσεις εξωστρέφειας με αμιγώς επιχειρηματικό ενδιαφέρον σε εξήντα εννέα χώρες. Με αυτό τον τρόπο, υπογράμμισε, "συμβάλλει στη στήριξη των προσπαθειών του εξαγωγικού κόσμου για την ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών προϊόντων και την επέκτασή τους σε νέες αγορές".

Τέλος, αναφερόμενος στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος τόνισε πως πρόκειται για ένα φορέα που δημιουργεί πλούτο, προωθεί την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια, συμβάλλει στην ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας και αποτελεί θεσμικό συνομιλητή της Πολιτείας στην υπερ-εκατονταετή λειτουργία του.