Άμυνα & Διπλωματία

Δένδιας: Η ΕΑΒ θα εποπτεύεται και πάλι από το υπ. Εθνικής Άμυνας και οφείλει να εξυγιανθεί


Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, από τούδε, θα εποπτεύεται και πάλι από το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας και οφείλει να εξυγιανθεί. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, στο χαιρετισμό του, κατά τον εορτασμό του προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη Σχολή Ικάρων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

«Η Πολεμική μας Αεροπορία υπηρετεί έναν διττό ρόλο. Αποτελεί βασικό πυλώνα αποτροπής της χώρας μας αλλά και έναν παράγοντα επίσης προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο» υπογράμμισε. «Η ικανότητα, η αποτελεσματικότητα, αποτελούν εγγύηση εκπλήρωσης αυτών των ρόλων, για την ασφάλεια της πατρίδας μας, για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, για την αποτροπή κάθε επιθετικότητας και κάθε αναθεωρητισμού» επισήμανε.

Ανέφερε ακόμη ότι η Πολιτεία «συνεχίζει την προσπάθεια για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της Πολεμικής μας Αεροπορίας, για αποτελέσματα απτά και μετρήσιμα. Δεκαοκτώ ετοιμοπόλεμα Rafale βρίσκονται στη βάση της Τανάγρας, συνεχίζονται οι παραλαβές των υπολοίπων 6 αεροσκαφών. Τα F-16 στην έκδοση Viper ενισχύουν τα σμήνη μας».

«Εκτελείται», συμπλήρωσε, «η σύμβαση υποστήριξης των Mirage 2000-5 για πρώτη φορά μετά το 2012. Υλοποιούνται προμήθειες επιλεγμένων οπλικών συστημάτων. Το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα συμβάλλει στην εκπαίδευση των νέων πιλότων μας. Η καινοτομία της Μοίρας Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης στην Ανδραβίδα αποδεικνύει ότι η Πολεμική μας Αεροπορία έχει στραμμένο το βλέμμα της στο μέλλον».

«Πρέπει», πρόσθεσε, «όμως να μη σταθώ απλώς σε έναν επετειακό λόγο, αλλά να σας μιλήσω καθαρά και ειλικρινά για το υπαρκτό σημερινό διακύβευμα. Αναφέρομαι στη δυνατότητα της χώρας να μπορεί να στηρίξει αποτελεσματικά και με ίδια μέσα το οικοδόμημα της Πολεμικής μας Αεροπορίας που χτίσθηκε και χτίζεται με το υστέρημα του ελληνικού λαού. Αναφέρομαι κατ' αρχάς στην απολύτως προβληματική επί δεκαετίες Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.

«Η κυβέρνηση στην οποία ανήκω, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντιλαμβάνεται την άμυνα της χώρας ως ολιστική δυνατότητα, ως δυνατότητα απαραίτητη για την εθνική μας επιβίωση. Ως πλήρες σύστημα μάχης αλλά και πλήρες σύστημα υποστήριξης. Και δεν φιλοδοξούμε για την πατρίδα μας το ρόλο της προθήκης μόνον αλλοδαπών εναέριων οπλικών συστημάτων. Το ισχυρό, το ισχυρότατο τολμώ να πω, μυϊκό σύστημα της Πολεμικής μας Αεροπορίας χρειάζεται τη ραχοκοκαλιά που μπορεί να του παρέξει μια σοβαρή Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία» είπε ο κ. Δένδιας.

«Αυτό συνιστά εθνική υπόθεση και εθνικό στόχο. Υπερβαίνει κυβερνήσεις και κόμματα. Για αυτό και θα ενημερώσω όλα τα κόμματα της ελληνικής Βουλής και είμαι σίγουρος ότι θα σταθούν αρωγοί στην εθνική προσπάθεια» επισήμανε.

«Η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες και έχει μεγάλες φιλοδοξίες. Η νέα γενιά των Ελλήνων, το ανθρώπινο κεφάλαιο της πατρίδας μας, μπορεί να υποστηρίξει την εθνική προσπάθεια. Δεν χρειάζεται οι νέοι Έλληνες να φεύγουν στο εξωτερικό. Δεν χρειάζεται τα ελληνικά μυαλά να υπηρετούν ξένες πατρίδες και ξένες σημαίες» ανέφερε ο κ. Δένδιας.

«Η δημιουργία οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας με τη συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων που θα παράξει ιδέες, προϊόντα και υπηρεσίες, που θα υποστηρίξει -αν όχι θα εκτινάξει- την αμυντική μας δυνατότητα, δεν είναι πέραν των δυνατοτήτων της κοινωνίας μας» συνέχισε.

«Το κατόρθωσαν άλλες χώρες στην περιοχή μας. Μπορούμε και εμείς.  Θα επανέλθω σύντομα στο θέμα, το σχετικό νομοθέτημα για την καινοτομία συντάσσεται ήδη στο υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας. Και μεγάλο μέρος της εσωτερικής προετοιμασίας έχει ολοκληρωθεί» υπογράμμισε.

«Οφείλω, ολοκληρώνοντας, να αποκαλυφθώ νοερά, αποτίοντας φόρο τιμής, στους πιλότους που έχουν "φύγει". Αναφέρομαι πιο ειδικά στους 166 πεσόντες πιλότους μας από το 1974 μέχρι σήμερα. Έπεσαν την ώρα του ύψιστου καθήκοντος» κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Διαβαστε επισης