Άμυνα & Διπλωματία

Δένδιας: “Έχουμε ξεκινήσει εκστρατεία απομυθοποίησης της εικόνας της Τουρκίας ως ενός δυτικόστροφου εταίρου”


Για «μια πρωτοφανή σε διάρκεια αλλά και διάχυση, τουρκική προκλητικότητα» κάνει λόγο σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αναφέροντας την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, τον πρωτοφανή αριθμό υπερπτήσεων άνωθεν του ελληνικού εδάφους, την αποστολή ερευνητικών σκαφών σε περιοχές που επικαλύπτουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα κ.α.

Σημειώνει μάλιστα πως η Ελλάδα δεν αφήνει αναπάντητη καμία τουρκική πρόκληση, αλλά παίρνει και πρωτοβουλίες και δημιουργεί πλέγματα σχέσεων με άλλες χώρες, οι οποίες βλάπτονται επίσης από τον τουρκικό επεκτατισμό.

«Έχουμε ξεκινήσει μια εκστρατεία απομυθοποίησης της εικόνας της Τουρκίας ως ενός δυτικόστροφου εταίρου», σημειώνει. «Προβάλλουμε σε όλους την εικόνα της πραγματικής σημερινής Τουρκίας. Μιας χώρας με νεο-οθωμανικές διαθέσεις, η οποία θέλει να επιβάλει την βούλησή της στην περιοχή και παράλληλα μια χώρα που υποστηρίζει ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις.

«Δεν επιθυμούμε την στρατικοποίηση της αντιπαράθεσης, ούτε είμαστε εμείς που θα ανεβάσουμε το επίπεδο της έντασης κατακόρυφα. Αυτό, όμως δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται ως ανοχή», τονίζει. «Θα αντιδρούμε πάντα, σε αναλογία των εκάστοτε προκλήσεων. Επιθυμία μας είναι μία διαφορετική Τουρκία η οποία θα σέβεται τις αρχές ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ γειτονικών κρατών και θα έχει εκ νέου ευρωπαϊκή προοπτική. Δεν υπάρχει αντίθεση με την τουρκική κοινωνία», ξεκαθαρίζει.

«Η εικόνα της Τουρκίας στην ΕΕ αλλάζει. Και αλλάζει γρήγορα», αναφέρει ο κ. Δένδιας. «Έχει καταστεί σαφές στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι η απειλή της Τουρκίας δεν είναι ένα ελληνο-τουρκικό ζήτημα. Είναι μια συνεχής και ανερχόμενη απειλή για το σύνολο της Ευρώπης και τις ιδέες που η Ευρώπη επίσης εκπροσωπεί».

«Η Τουρκία αποσταθεροποιεί το σύνολο της περιοχής, από τον Καύκασο μέχρι τη Λιβύη, περνώντας από το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο, τη Συρία, αλλά και την Αίγυπτο, όπου με την ανοιχτή υποστήριξη των "Αδελφών Μουσουλμάνων" εναντιώνεται στον Πρόεδρο Σίσι. Προωθεί διχαστικό λόγο και τείνει να γίνει το φερέφωνο του ακραίου Ισλάμ τόσο στην Ευρώπη, όσο και στη Μέση Ανατολή».

Όπως αναφέρει, η χώρα έχει συνειδητά επιλέξει να δρα με σύνεση, ψυχραιμία, αλλά και με αποφασιστικότητα και οικοδομεί με μεθοδικό τρόπο τα διπλωματικά μας ερείσματα. Υπενθυμίζει ότι στα συμπεράσματα της Συνόδου του Οκτωβρίου γίνεται σαφής μνεία στη δυνατότητα υιοθέτησης κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις της.

«Πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δημιουργία λίστας κυρώσεων», αναφέρει. «Όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, μένει να φανεί τις επόμενες εβδομάδες κατά πόσον αυτό το περιθώριο που δόθηκε στη διπλωματία θα αποφέρει καρπούς. Η μέχρι σήμερα συμπεριφορά της γειτονικής χώρας πάντως, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για αλλαγή της στάσης της».

«Η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι η επιδείνωση των σχέσεων της με την Ελλάδα έχει κόστος, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ενώ δεν υφίσταται όφελος», τονίζει.

Όσον αφορά τις διερευνητικές επαφές, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι «οι κινήσεις της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα αποδεικνύουν ότι δεν επιθυμεί προς το παρόν εποικοδομητικό διάλογο με προκαθορισμένους κανόνες και πλαίσιο», καθώς «αντί να προτείνει συγκεκριμένη ημερομηνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, επέλεξε να διαμορφώσει ένα κλίμα που τις καθιστά αδύνατες».

Και προσθέτει: «Όσο οι παράνομες τουρκικές δραστηριότητες συνεχίζονται σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει δυνατότητα έναρξης εποικοδομητικού διαλόγου».

«Οι ενέργειες της Τουρκίας, και συγκεκριμένα η έκδοση νέας παράνομης NAVTEX με την οποία δεσμεύει για σεισμικές έρευνες περιοχές άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μία μόλις ήμερα μετά τη συνομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, καθώς και της δικής μου με τον Τούρκο ομόλογό μου, δυστυχώς δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας», τονίζει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, ο κ. Δένδιας επισημαίνει ότι τα προεδρικά διατάγματα έχουν ετοιμαστεί και έχουν ήδη κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ υπογραμμίζει πως η υλοποίηση της απόφασης για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο δείχνει «τη συνέπεια της χώρας μας έναντι των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο υπογραμμίζει το αναφαίρετο δικαίωμα για μονομερή επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια».

«Η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα μονομερούς επέκτασης των χωρικών της υδάτων από τα 6 στα 12 ν.μ. με βάση της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας», σημειώνει και τονίζει μάλιστα πως το Υπουργείο Εξωτερικών επεξεργάζεται τα επόμενα σχετικά βήματα.

«Είναι σαφές ότι το ίδιο αποκλειστικό μας δικαίωμα ως παράκτιου κράτους υφίσταται και για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας και θα ασκηθεί όποτε κριθεί σκόπιμο, με βάση τον συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό της».

«Στην περίπτωση της Αλβανίας, η συμφωνία για παραπομπή της διαφοράς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η πρώτη φορά που η Ελλάδα και μια γειτονική της χώρα συμφωνούν στην διαδικασία αυτή, δημιουργεί ένα πολύ σημαντικό προηγούμενο για την ευρύτερη περιοχή και στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία», σημειώνει.

Τέλος, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του στο Βερολίνο, ο κ. Δένδιας σημειώνει ότι στο σύνολο των συνομιλητών του στο Βερολίνο, αρχής γενομένης από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φράνκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, έθεσε το ζήτημα της παράδοσης των υποβρυχίων Τ-214 από τη Γερμανία στην Τουρκία.

«Τόνισα επανειλημμένα ότι στην περίπτωση αυτή θα αλλάξει η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή και υπογράμμισα ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να εξοπλίζει με προηγμένα οπλικά συστήματα μια χώρα με αναθεωρητικές βλέψεις, η οποία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τα όπλα αυτά για να απειλήσει Κράτη Μέλη της ΕΕ - και στην περίπτωση της χώρας μας, και Σύμμαχο του ΝΑΤΟ», σημειώνει.

Αναφέρει μάλιστα ότι τα επιχειρήματά του έγιναν δεκτά με κατανόηση και δημιούργησαν έντονο προβληματισμό, ενώ ορισμένοι εκφράστηκαν ανοιχτά υπέρ της επιβολής άμεσου εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας και υπογράμμισαν ότι θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να επιβληθεί.