Ελλάδα και Κύπρος είναι πάντα πρόθυμες να ενθαρρύνουν και να προωθήσουν την πολυμερή συνεργασία και την κοινή δράση στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις χώρες που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας σε πάνελ του 99ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της AHEPA στην Αθήνα με θέμα την τριμερή συνεργασία στην περιοχή, μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη και τον αντιπρόεδρο της διάσκεψης των προέδρων των μεγαλύτερων αμερικανικών εβραϊκών οργανώσεων Malcolm Hoenlein.
Όπως τόνισε ο κ. Δένδιας, η Ελλάδα επιχειρεί τη δημιουργία «μιας αρχιτεκτονικής περιφερειακής ασφάλειας, μέσω του διαλόγου και συνεργασίας».
Έτσι, όπως ανέφερε «από το 2013 Ελλάδα και Κύπρος έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο τριμερών σχημάτων συνεργασίας στην περιοχή, το οποίο με τα χρόνια αποκτά σημαντική δυναμική». Το δίκτυο συνεργασιών περιλαμβάνει το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ προστίθενται και χώρες εκτός της αμέσου περιοχής, όπως οι ΗΠΑ και το Ιράκ.
Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο σχήμα συνεργασίας 3+1 που έχουν καθιερώσει Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ συν ΗΠΑ, τόνισε ότι αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την προώθηση των κοινών μας συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή μας, σε τομείς όπως ασφάλεια, ενέργεια, έρευνα και ανάπτυξη και οικονομία.
Υπενθύμισε ακόμη το πολυμερές πρόγραμμα συνεργασίας με περισσότερες χώρες της περιοχής που προωθείται. Ένα πρώτο βήμα γι' αυτό ήταν το Φόρουμ Φιλίας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα πριν από λίγους μήνες με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, του Μπαχρέιν, της Γαλλίας, της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ. «Μια πραγματική γέφυρα από το Νότο προς το Βορρά και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε.
«Σε αυτή τη συνάντηση, οι συμμετέχουσες χώρες επανέλαβαν την κοινή προσκόλλησή τους στον κοινό μας τόπο, το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας. «Τόνισαν την ισχυρή δέσμευσή τους για θεμελιώδεις αρχές, όπως ο σεβασμός της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και η ειρηνική επίλυση των διαφορών».
«Η πανδημία του κορονοϊού θέτει πρωτοφανείς προκλήσεις και έχει τεράστιο αντίκτυπο στα κοινωνικά, οικονομικά και υγειονομικά μας συστήματα», σημείωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ και προσέθεσε: «Μας κάνει να αναγνωρίσουμε ότι η μετά -COVID ανάκαμψη θα πρέπει να είναι συνώνυμη της συνεργασίας και της αλληλεγγύης».
Οι μηχανισμοί συνεργασίας «έχουν ως βασικό στόχο την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή μας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών. «Προωθούν μια θετική ατζέντα που μπορεί να συμβάλει στη χαλάρωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και πέρα από την περιοχή της Μεσογείου».
«Τελικά, όλοι -και συμπεριλαμβάνω την Τουρκία σε αυτό- θα συνειδητοποιήσουν ότι οι αναχρονιστικές μέθοδοι και στόχοι δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες του 21ου αιώνα των κοινωνιών μας και του λαού μας», κατέληξε.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης απονεμήθηκε στον υπουργό Εξωτερικών το «Βραβείο του Περικλή», η μεγαλύτερη διάκριση της AHEPA.