Ο διάλογος, η διπλωματία και η δημοκρατία θα αποτελέσουν την πυξίδα της Ελλάδας για την υποψηφιότητά της και τη θητεία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη στην εκδήλωση για την επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητας της Ελλάδας για μια μη μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26.
Όπως σημείωσε, η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος των Ηνωμένων Εθνών και σταθερός υποστηρικτής του σκοπού και των θεμελιωδών αρχών που κατοχυρώνονται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. «Έχουμε πάντα κατά νου ότι πίσω από τη δημιουργία των Ηνωμένων Εθνών βρισκόταν η ισχυρή επιθυμία της ανθρωπότητας να μην επιστρέψει ποτέ στο σκοτάδι του πολέμου», τόνισε.
Η καμπάνια της Ελλάδας με τα 3Δ (3D) έχει ως έμβλημα την ελιά και το κλαδί της
«Από τότε που η θεά Αθηνά φύτεψε την ελιά στο έδαφος της Αττικής, αντιπροσωπεύει την ειρήνη και τη σοφία», σημείωσε ο κ. Δένδιας.
Όπως υπενθύμισε η ελιά έγινε το σύμβολο της Ολυμπιακής Εκεχειρίας κατά τη διάρκεια των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, όταν όλοι οι πόλεμοι βρίσκονταν σε παύση. Ένα στεφάνι από φύλλα ελιάς ήταν το βραβείο για τον νικητή των Ολυμπιακών Αγώνων, ως σύμβολο της ευγενούς άμιλλας. Αποτελεί επίσης σημείο αναφοράς για τις χώρες και τους λαούς της Μεσογείου ανά τους αιώνες.
Η Ελλάδα, που υποστηρίζει τον διάλογο, τη διπλωματία και τη δημοκρατία, θα επικεντρωθεί σε έξι κύριες προτεραιότητες, αν εκλεγεί, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών:
(1) Ειρηνική διευθέτηση των διαφορών,
(2) Σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων και αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών,
(3) Γυναίκες, ειρήνη και ασφάλεια,
(4) Κλιματική αλλαγή και ασφάλεια,
(5) Θαλάσσια ασφάλεια, και, τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό,
(6) Παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις.
«Η ειρηνική επίλυση των διαφορών συγκαταλέγεται στις θεμελιώδεις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», επισήμανε και προσέθεσε:
«Η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συμβάλει στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας στην πρόληψη και επίλυση των διεθνών διαφορών και στην οικοδόμηση της ειρήνης. Θα υποστηρίξουμε την εφαρμογή της "Κοινής μας Ατζέντας" του γενικού γραμματέα για τη βελτίωση της αντιμετώπισης κρίσεων και συγκρούσεων με επίκεντρο τον ΟΗΕ».
Η Ελλάδα, σημείωσε ακόμη, «δεσμεύεται σθεναρά για την προώθηση της πολυμέρειας που βασίζεται σε κανόνες, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου» και τόνισε πως θα συνεργαστεί με όλα τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών για την προάσπιση του συστήματος συλλογικής ασφάλειας που θεσπίζει ο Χάρτης, με έμφαση στην απαγόρευση της χρήσης ή της απειλής χρήσης βίας.
«Η ειρήνη και η ασφάλεια δεν μπορούν να επικρατήσουν ελλείψει ανάπτυξης και μεγέθυνσης», επισήμανε ο κ. Δένδιας. «Η Ελλάδα επικεντρώνει τις αναπτυξιακές της προσπάθειες και κατανέμει τη βοήθειά της με στόχο να συμβάλει στη μείωση της φτώχειας και στην ισότητα στον κόσμο».
Αποδίδει επίσης μεγάλη σημασία στη Θαλάσσια Ασφάλεια και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου στις θάλασσες και τους ωκεανούς του κόσμου.
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε ακόμη στην 67η σύνοδο της Επιτροπής για το Καθεστώς των Γυναικών που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Νέα Υόρκη.
«Η ισότιμη εκπροσώπηση των γυναικών στη λήψη αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένων των ειρηνευτικών διαδικασιών, παραμένει καθοριστικός παράγοντας προόδου στην ειρήνη και την ανάπτυξη», είπε και προσέθεσε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποδίδει υψηλή προτεραιότητα στην υλοποίηση της ισότητας των φύλων και στην καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων και βίας λόγω φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού.
Σημείωσε δε πως η Ελλάδα, ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα συνεχίσει να προωθεί ενεργά μια προσέγγιση βασισμένη στα δικαιώματα του παιδιού σε όλες τις ειρηνευτικές προσπάθειες.
Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή, είπε πως η Ελλάδα υποστηρίζει την ανάγκη να προωθηθεί η αντίδραση του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της συστηματικής ενσωμάτωσης των κλιματικών και περιβαλλοντικών θεμάτων στις τακτικές εργασίες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η Ελλάδα, όπως υπενθύμισε, έχει εκτεταμένη ακτογραμμή 20.816 χιλιομέτρων, σχεδόν την ακτογραμμή της Αφρικής, χιλιάδες νησιά, ενώ είναι συνδεδεμένοι ιστορικά, πολιτιστικά και οικονομικά με τη θάλασσα.
Ανέφερε δε πως η χώρα μας διοργανώνει το 2024 την 9η Διεθνή Διάσκεψη "Ο Ωκεανός μας", με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας σε όλα τα μείζονα ζητήματα που αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον και έμφαση στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, της υπεραλίευσης και της θαλάσσιας ρύπανσης.
Τέλος, ο κ. Δένδιας επισήμανε πως καμία από τις κοινές προσπάθειες δεν θα είναι επιτυχής χωρίς την ενεργό συμμετοχή των νέων ενώ έδωσε τον λόγο σε δύο διακεκριμένους νέους Έλληνες, «παγκοσμίως γνωστούς για τα επιτεύγματά τους, ζωντανή απόδειξη του τι μπορεί να κάνει η σύγχρονη Ελλάδα».
Συγκεκριμένα, στην εκδήλωση βρέθηκαν η Ελίζα Κονοφάγου, πρωτοπόρος επιστήμονας στον τομέα του συνδυασμού της Μηχανικής με την Ιατρική, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, και ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ, ερευνητής στη Θεωρία του Υπολογισμού και τη διασύνδεσή της με τα Οικονομικά, τη Θεωρία Παιγνίων, τη Μηχανική Μάθηση, τη Στατιστική και τη Θεωρία Πιθανοτήτων.