Πολιτική

Δεν ζητήθηκαν νέα μέτρα. Τι γίνεται με τον προϋπολογισμό του 2017


Εν εξελίξει βρίσκεται η σκληρή διαπραγμάτευση ανάμεσα σε οικονομικό επιτελείο και δανειστές και επί τάπητος τέθηκαν σήμερα ζητήματα όπως η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2016 και οι στόχοι του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2017. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγή, η οποία συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, αντικείμενο των διαβουλεύσεων αποτέλεσε η αξιολόγηση της επίτευξης του δημοσιονομικού αποτελέσματος για το 2016 - μετά την αναθεώρηση των στοιχείων της Eurostat για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2015 - καθώς και οι τρόποι υλοποίησης των στόχων του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2017.

Σε κάθε περίπτωση, όπως διαβεβαίωσε η ίδια πηγή, από την πλευρά των δανειστών δεν τέθηκε ζήτημα νέων μέτρων, ενώ δεν αμφισβητήθηκαν οι στόχοι του προγράμματος για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της διετίας 2016 - 2017.

Μεταξύ άλλων, όπως επισημαίνεται, εξατάστηκαν θέματα όπως η αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015 στο 0,2% του ΑΕΠ έναντι αρχικής πρόβλεψης 0,7%, η εξοικονόμηση δαπανών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά 400 εκατ. ευρώ για τη διετία 2017-2018 και η πορεία αύξησης των δημοσίων εσόδων, τα οποία εμφανίζουν υπεραπόδοση.

Όπως σημείωσαν παράγοντες του ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση διαθέτει ένα «μαξιλάρι» άνω των 400 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν τυχόν αναθεωρήσεις, σε κάθε περίπτωση. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών έχει τη δυνατότητα να περιορίσει στο 1,75% του ΑΕΠ τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017 έναντι 1,8% του ΑΕΠ που προβλέπει το προσχέδιο - γεγονός που ισοδυναμεί με εξοικονόμηση 140 εκατ. ευρώ.

Επίσης, δύναται να κατευθύνει δαπάνες 300 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στο προσχέδιο για Πρόνοια, Υγεία και Παιδεία προκειμένου να διατεθούν για τη χρηματοδότηση του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σε ότι αφορά στα κοινωνικά επιδόματα, δεν θα γίνει νέα συνάντηση είτε σε τεχνικό επίπεδο είτε σε επίπεδο επικεφαλής, τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη που αναχωρούν οι θεσμοί. Το επόμενο ραντεβού θα γίνει το Νοέμβριο, εφόσον ανταλλαγούν στοιχεία μεταξύ δανειστών-υπουργείου Οικονομικών-υπουργείου Εργασίας και Παγκόσμιας Τράπεζας.

Συγκεκριμένα για το 2017 το οικονομικό επιτελείο υπερθεμάτισε στη συνάντηση την υπεραπόδοση που έχει καταγραφεί, βέβαια για τα επόμενα τρίμηνα οι απόψεις των Θεσμών διίστανται ως συνήθως (Κομισιόν, ΔΝΤ)