Πολιτική

Δεν υπάρχει μπλόκο ΔΝΤ στα ομόλογα!


Το δημοσίευμα του "Bloomberg" και τι πραγματικά ισχύει με το "πλαφόν" έκδοσης νέου χρέους. Δεν σταματά η προετοιμασία εξόδου στην αγορά με 5ετή.

Δεν εμποδίζει την προετοιμασία άμεσης εξόδου της χώρας στις αγορές το «πλαφόν» δανεισμού που έχει συμφωνηθεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφέρουν πηγές που βρίσκονται κοντά στις διεργασίες για την έκδοση 5ετών ομολόγων, σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα του “Bloomberg”.

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, πράγματι αυτό το πρόβλημα υπήρχε ως τις 17 Ιουλίου, καθώς έληγαν την ημερομηνία αυτή τα τριετή ομόλογα του 2014. Το πλαφόν που έχει συμφωνηθεί με το ΔΝΤ αφορά το δανεισμό από ιδιωτικές πηγές, ο οποίος πρέπει να μένει σταθερός στα σημερινά επίπεδα. Σήμερα, οι ιδιώτες έχουν στα χέρια τους λιγότερα από 35 δις. ευρώ από το συνολικό χρέος, που αντιστοιχούν στα ομόλογα του PSI και στους τίτλους του 2014, ενώ σε αυτό το ποσό προστίθενται τα έντοκα γραμμάτια, που δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ.

Από τις 17 Ιουλίου, όμως, όταν πληρώθηκαν με τη δόση του δανείου του ESM περισσότερα από 2 δισ. ευρώ (2,089 δισ. ευρώ, για την ακρίβεια) στους κατόχους των τριετών ομολόγων του 2014, έχει ανοίξει ένα νέο όριο για άντληση κεφαλαίων από ιδιώτες επενδυτές. Γι’ αυτό ακριβώς σχεδιαζόταν αρχικά να ανοίξει βιβλίο προσφορών για 5ετή ομόλογα αυτή την Τρίτη.

Σε κάθε περίπτωση, άλλωστε, υπάρχει και η «δεξαμενή» των 5ετών ομολόγων του 2014, τα οποία λήγουν στις 17 Απριλίου του 2019 και θα δοθεί η δυνατότητα στους επενδυτές να τα ανταλλάξουν με τα νέα 5ετή ομόλογα. Αυτή η ανταλλαγή, που οδηγεί σε μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, δεν επηρεάζεται από το «πλαφόν» στο δανεισμό από ιδιώτες.

Επιπλέον, υπάρχει άλλη μια «δεξαμενή», 3,7 δισ. ευρώ, που αφορά ομόλογα που εξαιρέθηκαν από το PSI και τα κατέχει η ΕΚΤ. Τα ομόλογα αυτά λήγουν σήμερα και πληρώνονται από τη δόση του δανείου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Παίζουν... καθυστέρηση

Στην πραγματικότητα, όπως εξηγούν καλά ενημερωμένες πηγές, ο προβληματισμός που αναπτύσσεται από τους δανειστές του επίσημου τομέα, δηλαδή όχι μόνο από το ΔΝΤ, αλλά πρωτίστως από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αφορά το αν η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει τη «δεξαμενή» που δημιουργείται από τη λήξη των τριετών ομολόγων για να προχωρήσει σε μια έκδοση, η οποία δεν θα καλυφθεί μόνο από ανταλλαγές των παλαιών 5ετών, αλλά θα προσελκύσει και «φρέσκο» χρήμα. Δηλαδή, είτε χρήμα των επενδυτών που μόλις πληρώθηκαν τα 3ετή που έληξαν, ή χρήμα επενδυτών που δεν έχουν ως τώρα «επαφή» με την ελληνική αγορά ομολόγων.

Οι δανειστές του επίσημου τομέα εκτιμούν ότι, στην παρούσα φάση, η Ελλάδα θα πρέπει να περιορισθεί σε μια έκδοση νέων 5ετών, που θα καλυφθούν αποκλειστικά από κατόχους των παλιών 5ετών, δηλαδή σε μια liability management exercise και να μην χρησιμοποιήσει τα όρια δανεισμού που έχει για να αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια, με μια «κανονική» έκδοση ομολόγων.

Σύμφωνα με την άποψη των δανειστών του επίσημου τομέα, θα ήταν καλύτερο να επιχειρηθεί μια «κανονική» έκδοση αργότερα, προς το τέλος του έτους, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση και θα υπάρξει νέα απόφαση του Eurogroup για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ώστε να διαμορφωθεί χαμηλότερο κόστος δανεισμού για την Ελλάδα.

Αντίθετα, η επικρατούσα άποψη στην κυβέρνηση και τους συμβούλους της (ΟΔΔΗΧ και Rothchild) είναι ότι καλό θα είναι να επιχειρηθεί στην παρούσα φάση, έστω και με επιτόκιο υψηλότερο από αυτό που θα μπορούσε να επιτευχθεί αργότερα, μια διάθεση ομολόγων σε «φρέσκους» επενδυτές και όχι μια απλή ανταλλαγή, ώστε να σταλεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα, ακόμη και χωρίς το «μπαστούνι» του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, καταφέρνει να αποκαταστήσει την πρόσβασή της σε επενδυτικά κεφάλαια.

Οι τελικές αποφάσεις, πάντως, για το αν την επόμενη εβδομάδα θα γίνει μόνο ανταλλαγή παλαιών ομολόγων, ή θα δοθεί η ευκαιρία και σε νέους επενδυτές να αποκτήσουν τίτλους, θα ληφθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο, όταν θα έχει γίνει γνωστό (ανακοίνωση αναμένεται το βράδυ της Παρασκευής) αν η Standard & Poor’s θα αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας στην κατηγορία “B”, δηλαδή ακριβώς στη βαθμολογία που είχε και το 2014, όταν είχε βγει στην αγορά με δύο εκδόσεις ομολόγων.


Τι μετέδωσε το “Bloomberg”


Σύμφωνα με το “Bloomberg”, η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων αυτή την εβδομάδα καθυστέρησε εν μέρει λόγω του «πλαφόν» που έχει θέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ύψος του χρέους που μπορεί να έχει η χώρα, όπως ανέφεραν στο πρακτορείο τρεις αξιωματούχοι με γνώση του θέματος -εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών δεν σχολίασε τις πληροφορίες.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το ΔΝΤ, που αναμένεται να συζητήσει αύριο, Πέμπτη, μια νέα γραμμή πίστωσης προς την Ελλάδα, έχει βάλει «ταβάνι» στο ρέος της χώρας. Το «πλαφόν» χρέους περιλαμβάνεται σε μια σειρά εγγράφων στα οποία συμφώνησαν οι ελληνικές αρχές και το ΔΝΤ, που προετοιμάστηκαν πριν τη συνάντηση του ΔΣ του Ταμείου.

Το «πλαφόν» είναι τέτοιο, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, που η χώρα δεν μπορεί να εκδώσει άλλο χρέος μέχρις ότου αποπληρώσει μέρος αυτών που οφείλει, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να περιμένει τουλάχιστον μέχρι τις 20 Ιουλίου, όταν θα αποπληρώσει άλλα 4 δισ. ευρώ σε ομόλογα που έχει η ΕΚΤ.
Ωστόσο, ένας από τους αξιωματούχους είπε πως ακόμα και μετά την αποπληρωμή της ΕΚΤ, το συνολικό απόθεμα χρέους θα παραμείνει υπερβολικά υψηλό για να εκδοθούν νέα ομόλογα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Οι αξιωματούχοι που εμπλέκονται στις συζητήσεις εκτιμούν πως το ζήτημα θα διευθετηθεί γρήγορα και πως η Ελλάδα θα μπορέσει να έχει πρόσβαση στις αγορές σύντομα.

Ένας τρόπος για να διευθετηθεί το θέμα, σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου, θα είναι η Ελλάδα να βγει στις αγορές χωρίς να αυξήσει άμεσα το χρέος, προχωρώντας σε swaps (σ.σ.: εννοεί την ανταλλαγή παλαιών 5ετών με νέα 5ετή ομόλογα), που θα μπορούσαν να βελτιώσουν το προφίλ των ωριμάνσεων χωρίς να αυξάνουν το συνολικό χρέος.


Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις